Politic

Cei mai corupți funcționari sunt judecătorii și polițiștii?

Anul trecut au fost înregistrate 119 cazuri de corupție din partea judecătorilor și polițiștilor. Potrivit unui raport al Centrului Național Anticorupție, judecătorii și polițiștii sunt lideri printre funcționarii din Moldova la capitolul corupție.

În același timp, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a mai deconspirat cazuri de corupție în sectorul privat (115), administrația publică locală (100), securitatea bugetului și patrimoniului public (96), medicină (30), educație (16). Ofițerii Centrului au depistat 881 de infracțiuni, dintre care 698 de acte de corupție și conexe corupției, 61 de cazuri de spălare de bani și 122 de alte genuri de infracțiuni.

Printre subiecții infracțiunilor au figurat 45 de polițiști, 43 de directori de întrep-rinderi și organizații de stat, 34 de inspectori vamali, 17 primari, 10 judecători, 6 ofițeri de urmărire penală, 5 procurori, 4 miniștri și viceminiștri.

Din punct de vedere teritorial, 69% din numărul total de infracțiuni au fost înregistrate la Chișinău și în raioanele de centru ale ţării, 22% – la Bălți și în raioanele de nord, iar 9% – în Cahul și în raioanele de sud.

În anul 2017, Direcția generală urmărire penală a CNA a efectuat urmărirea penală pe 1939 de cauze, dintre care 610 dosare au fost finalizate. Prejudiciul stabilit pe procesele penale, pornite în 2017, a constituit în jur de 47 mln de lei, dintre care pe 10 mln de lei a fost aplicat sechestru, iar circa 2 mln de lei au fost restituite benevol de către persoanele bănuite.

Astfel, putem constata că şi pe parcursul anului 2017, în Republica Moldova, s-a furat ca în codru, sub ochii vigilenți ai guvernării care tot reformează justiţia.

Apropo, recent noul ministru al justiției, Alexandru Tănase, a recunoscut public că reforma justiției, desfășurată în ultimii ani, a fost incorectă și a eșuat.

                                                                                     Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker