Evenimente

Campania ”Cultura contează!:

”La noi, cultura se menține doar pe entuziasm și forțe proprii”

Asociaţia Presei Independente (API) a încheiat șirul meselor rotunde desfășurate în regiuni în cadrul campaniei ”Cultura Contează!”. Ultima discuție despre importanța culturii a avut loc la Rezina cu angajați ai bibliotecilor, muzeelor, căminelor de cultură, grupurilor artistice din satele raionului. Anterior, discuții similare au avut loc la Ungheni, Cimișlia, Soroca și Hâncești. Participanții au povestit despre activitățile culturale cu care se mândresc, dar și problemele cu care se confruntă. Totodată, aceștia au aflat despre posibilitățile de instruire on-line oferite de Programul sus-menționat.

”Noi, la Rezina, ne mândrim cu festivalurile noastre și grupurile artistice, care reușesc să obțină premii importante de fiecare dată; cu mănăstirile Saharna și Țâpova; iar festivalul internațional ”Hora Mare” este cea mai mare mândrie a noastră”, a enumerat câteva dintre realizări Angela Popușoi, metodistă în cadrul Palatului raional de cultură din Rezina.

Lista succeselor este continuată de un șir de probleme cu care se confruntă specialiștii din domeniul culturii.

”În biblioteci situația este mai bună datorită programului „Novateca”. Unele case de cultură sunt în situație mai bună, dar puține. În rest, multe nu activează ori sunt în condiții rele. Foarte mult depinde și de salariu. Cum să vină tinerii specialiști la salarii de o mie – două mii de lei? Cum să-și întrețină familia? Ne susținem unii pe alții, ne conformăm situației și mergem înainte”, a precizat Varvara Rusu, specialistă în cadrul secției de cultură Rezina.

”De 27 de ani sunt muzicant aici, în Rezina. N-a venit altul nou de când lucrez eu. M-am obișnuit atât de mult cu munca mea, încât vin și în timpul liber. Nu-mi imaginez să fac altceva, chiar dacă salariul abia ne ajunge să supraviețuim”, povestește Igor Chirilici, regizor de sunet.

”La noi cultura, în general, nu doar în Rezina, se ține pe entuziasm și totul se face cu forțe proprii. Oamenii nu mai sunt motivați de salariul mic și condițiile în care activează. Majoritatea specialiștilor din raion nu-s specialiști și tinerii nu vor să vină să lucreze aici. Despre ce fel de dezvoltare putem vorbi? La Chișinău se scriu strategii, dar ele nu fac față realității. Artiștii noștri merg la concursuri și festivaluri cu propriile instrumente și costume”, explică Mariana Vlas, specialistă principală în cadrul Secției de cultură Rezina.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker