Social

Pentru o mită de 1000 de euro – 5 ani de închisoare şi 120 mii de lei amendă

În articolul „Mită de 1000 de euro pentru a fi angajat la penitenciar”, publicat în numărul din 8 iulie 2016, CUVÂNTUL informa că Procuratura Anticorupţie l-a reţinut pe şeful serviciului resurse umane al Penitenciarului nr.17 Rezina, bănuit că ar fi extorcat şi primit 1000 de euro pentru angajarea unei persoane în funcţia de gardian-supraveghetor. În articol se mai preciza că dacă va fi găsit vinovat respectivul  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

 

Prin sentinţa Judecătoriei Militare din 23 decembrie 2016, Grigore Trâmbaci (căci despre el era vorba), a fost recunoscut vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 324 alin.(2) lit. c) Cod penal, fiindu-i stabilită drept pedeapsă 7 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 6000 u.c. (120000 lei) şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de opt ani. Totodată, în baza art. 66 Cod penal, inculpatului i-a fost retras gradul special deţinut – maior de justiţie.

Avocatul inculpatului a atacat sentinţa instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, solicitând casarea ei totală şi pronunţarea unei hotărâri noi, prin care Grigore Trâmbaci să fie achitat.

Curtea de Apel a casat sentinţa în partea stabilirii pedepsei, pronunţând o hotărâre nouă, prin care inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate şi i-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu amendă în mărime de 6000 u.c., cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice pe un termen de opt ani. Totodată, în baza art. 90 Cod penal al RM, executarea pedepsei stabilite a fost suspendată condiţional pe o perioadă de probaţiune de cinci ani.

Considerând că instanţa de apel a comis la judecarea dosarului un şir de erori, Procuratura de circumscripţie Chişinău a atacat cu recurs decizia Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău în Curtea Supremă de Justiţie. Astfel, Curtea Supremă de Justiţie casează parţial decizia Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău din 30 mai 2017, rejudecă cauza şi pronunţă o nouă hotărâre, prin care se exclude dispoziţia privind aplicarea faţă de Grigore Trâmbaci a prevederilor art. 90 Cod penal. Adică, conform CSJ, Grigore Trâmbaci se consideră condamnat în baza art. 324 alin. (2) lit. c) Cod penal la 5 ani de închisoare, cu amendă în mărime de 6000 u.c. (120 000 lei), cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice pe un termen de 8 ani şi executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis de la momentul reţinerii. Decizia CSJ a fost pronunţată integral la 16 ianuarie 2018 şi este irevocabilă.

Reporter „C”

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker