Social

Tudor Braga a fost un om de o mare cultură

Azi, cunoscutul critic de artă moldovean, pământeanul nostru Tudor Braga avea să împlinească 69 de ani, dacă nu trecea pragul veşniciei. Om al timpurilor, critic de artă, prieten adevărat și o adevărată enciclopedie, Tudor Braga rămâne a fi o parte din istoria Basarabiei. Lui îi datorăm refacerea și punerea la locul de origine a monumentului lui Ștefan Cel Mare (1990).  

 

Timp de mai mulți ani, a fost director la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși”, a scris sute de cronici, iar în 2015 a fost distins cu Premiul Național pentru colecția de albume „Maeștri Basarabeni din secolul XX” în 14 volume.  Pe lângă toate acestea, a fost un om bun, mereu alături de oameni, care făcea totul pentru toți și mai puține pentru el. Tudor Braga  și-a făcut loc în inima fiecărui om care l-a cunoscut.

S-a născut la Răspopeni, raionul Șoldănești, la 13 iunie 1948, într-o familie mare, cu o cultură înaltă. Au fost 8 frați.

Maria Lazar, sora lui Tudor Braga, îşi aminteşte: „Tudor a fost cel mai mare, de mic iubea pictura. În mahala aveam două sălcii, pe mine mă punea în centru, mă aranja frumos și mă picta. Atunci chiar îmi amintesc că a primit un premiu. Dar pe lângă pictură, el visa să fie preot, mergea la biserică cu bunelul, pe atunci bunelul era staroste și pe Tudor îl îmbrăca în niște haine așa, mai speciale, ca un mic preot. A fost foarte cre-dincios, a studiat foarte mult acest domeniu, dar vremurile au fost așa, că nu i-au permis să-și realizeze acel vis. Era o fire mai închisă, nu iubea să fie lăudat, i-a ajutat pe  toți cu ce a putut. La mine venea mereu, aici, la Răspopeni, niciodată nu anunța și niciodată nu venea singur, mereu cu prieteni, parcă și acum îl văd….Le așezam masa pe prag, afară, tare iubeau Răspopenii. Când pleca la Chișinău mereu lua câte ceva pentru prieteni, dar pentru el nu lua niciodată nimic. În sâmbăta Paștelui venea la mine, iubea să petreacă sărbătorile aici, îi erau foarte aproape sufletului aceste locuri. După ce a absolvit școala, singur a plecat și a depus documentele, singur și-a creat viitorul. Citea mult și a scris la fel de mult. Prin 2006 chiar a venit pentru ceva timp aici ca să scrie o carte. Și-a dedicat viața meseriei sale și omenilor dragi”, spune Maria Lazar.

„Tudor! Noi îi spuneam Toader! A fost cel mai bun prieten al soțului meu, Andrei Sârbu. Da, Tudor ne lipsește și nouă. Am avut o prietenie frumoasă, am împărțit tot: bucățica de pâine, casa, bucuriile și durerile. A fost o prietenie adevărată, verificată de multe încercări, dar am învins!”, declară jurnalista Antonina Sârbu.

La Răspopeni oamenii își amintesc de consăteanul lor. Părintele de la biserica din Răspopeni, Mihail Drăguță, vorbeşte de Tudor Braga ca despre un om de o mare cultură: ,,Venea des la casa părintească, era foarte cre-dincios și avea un suflet mare, așa era educat, a avut o familie bună, cu niște părinți gospodari și cu credință în Dumnezeu”.

Astfel de oameni fac istoria! A decedat la 3 decembrie 2016, în urma unei maladii necruțătoare… După cum și-a  dorit, a fost înmormântat în satul natal, alături de părinți.

Irina Boțu

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker