Centenarul Marii Uniri

Consilierii de Sărătenii Vechi, primii în județul Orhei, au votat Unirea

Luni, 5 februarie, întrunit în ședință extraordinară, Consiliul Local Sărătenii Vechi (13 consilieri reprezentanţi ai diferitor partide) a votat în unanimitate Declarația de Unire cu România. După cum ne-au relatat martori ai evenimentului, citirea Declarației și semnarea acesteia nu a trecut fără emoții și chiar lacrimi.

 

”Decizia şi dorința de a semna declarația a venit din sufletul fiecăruia. Ne-am amintit de deputații zemstvelor din Orhei, Bălți și Soroca de acum 100 de ani, care au votat Unirea înaintea Sfatului Țării. Adică atunci acel act s-a născut de jos, nesilit de cineva, din responsabilitatea fruntaşilor judeţelor pentru destinul ținutului şi al neamului.

Semnarea acestei Declarații, în anul Centenarului Marii Uniri, este mai mult un gest simbolic, dar care s-ar putea transforma într-o vrere a majorităţii trăitorilor de pe acest meleag”, ne-a spus Rodica-Teodora Bârsan, consilieră de Sărătenii Vechi, care a semnat Declarația împreună cu soțul, Valentin Bârsan. 

Timofei Moraru, consilier și lider agricol, ne-a spus că cei în vârstă trebuie să asigure, nu să fure viitorul copiilor lor.

”Semnarea Declarației este un pas simbolic venit să-i responsabilizeze pe aleșii de diferite ranguri, să-i facă să se gândească la soarta poporului nostru necăjit. Eu am semnat pentru fericirea copiilor și nepoților noștri”, a menţionat dl Timofei Moraru.

În opinia consilierului Valentin Vetrilă, semnarea Declarației a fost un pas dictat de responsabilitatea pe care şi-a asumat-o în calitate de ales al consătenilor:

”În perioada dintre cele două războaie mondiale satul nostru a cunoscut o dezvoltare impresionantă.

 

Ţăranii au primit pământ, în sat au fost construite școală, spital, au funcţionat cooperative agricole, diverse întreprinderi comerciale, fondate şi dezvoltate cu susţinerea autorităţilor şi a statului român. A venit timpul să corectăm greşeala, să ne aliniem la crezul înaintașilor noștri, care au știut că destinul basarabenilor este indisolubil legat cu Țara”, ne-a relatat consilierul.

Colegul său, Vasile Guzun, nepot al deputatului în Sfatul Țării Andrei Găină de la Chițcanii Vechi, a recunoscut că ideea Unirii cu Țara licăreşte în sufletul dumnealui de mai mulţi ani:

”Le spun celor care sunt contra Unirii: să-şi amintească de Pactul „Molotov-Ribbentrop”, care a nenorocit întreaga Europă, iar pe noi în mod deosebit. Odată și odată trebuie să denunțăm această strâmbătură a istoriei și să revenim la firesc”, a remarcat consilierul și medicul Guzun.

Elena Palade, cea mai tânără consilieră a fost şi mai explicită, spunându-ne că anume lozinca adunării de la Blaj din 1848, unde era mult tineret şi care rămâne şi acum actuală, a făcut-o să semneze fără ezitare: ”Vrem să ne unim cu Țara!”

Din câte am aflat, ideea semnării Declarației aparține primarului Iurie Tulgara, unicul dintre primarii aleşi pe lista PLDM din raion, care nu a migrat la PDM:  

”Nu avem de ce ne teme, dragi colegi, mandatul ni l-a dat comunitatea, nu partidul, noi suntem responsabili în fața alegătorilor noștri și orice decizie a noastră trebuie să fie benefică, în primul rând, pentru ei. Partidele vin și se duc, satul rămâne, gândiți-vă la viitorul lui, nu-l lăsați să piară. Unirea cu Țara e unica ieșire din mocirla în care ne-au băgat clasele politice de la noi, mai ales cea actuală”, a declarat primarul de Sărătenii Vechi, care ne-a pus la dispoziţie Declarația de mai jos.

Până miercuri, când ziarul a fost dat în tipar, autorităţile a 13 comune şi sate aprobase Declaraţii de Unire cu România.

 

   *    *    *

Totodată, președintele Igor Dodon este revoltat că mai multe consilii locale au votat simbolic declarația de Unire cu România

„Noi suntem răbdători, dar totul are o limită, fiindcă cei obraznici nu știu de bun simț.

În aceste zile, unioniștii sponsorizați și îndemnați de unii ideologi imperialiști de aici sau de peste Prut au trecut această limită care înseamnă lichidarea statului”, a declarat șeful statului într-o postare pe o rețea de socializare, tot acolo adăugând “Sunt mândru că prima localitate în care majoritatea consilierilor (8 din 13) au semnat o declarație de sprijin a statalității moldovenești este Sadova, satul meu natal”.

Portalul www.agora.md concretizează că declaraţia de la Sadova a fost semnată de 5 consilieri socialişti, 2 democraţi şi 1 reprezentant al PLDM.

 

 

Ion Cernei      

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker