Evenimente

Guvernanţii vor să pună amenzi pentru culesul ciupercilor, plantelor şi pomuşoarelor de pădure

Ministerul Mediului a elaborat un şir de modificări la capitolul „Amenzi” din Codul silvic. Potrivit mai multor surse media, aceste modificări, dacă vor fi aprobate de Guvern, apoi de Parlament, vor interzice culesul în păduri a ciu-percilor, fructelor, pomuşoarelor, plantelor medicinale, etc.

Astfel, amatorii de a se căpătui cu diverse daruri ale naturii vor trebui să plătească amenzi usturătoare: pentru 1 kg de ciuperci sau de nuci – 8 u.c. (400 lei), 1 kg de mere sălbatice, vişine, măşcieş şi alte pomuşoare – 5 u.e. (200 de lei), 1 kg de romaniţă, floare de salcâm, valeriană, coajă de stejar – 10 u.e. În unele cazuri amenzile pentru strânsul ierburilor de leac, în dependenţă de tipul plantelor, pot să ajungă până la 150 u.e., iar dacă se va stabili că acestea sunt incluse în Cartea Roşie – suma se va tripla.

Amenzi mari se prevăd şi pentru tăierea ilicită a copacilor din fondul rutier. Doar pentru o creangă ruptă autorii modificărilor propun o amendă de 12 u.e. (600 lei), iar pentru deteriorarea unui tufar – 9 u.e.

Modificările urmează să fie examinate şi aprobate de Guvern, apoi de Parlament.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker