Social

Cine şi ce va câştiga în urma modificărilor în Codul muncii

Am auzit deunăzi la televizor că au fost făcute nişte modificări în Codul muncii în folosul angajaţilor, dar nu am prea înţeles ce anume vor avea de câştigat lucrătorii. Poate concretizaţi în ce constau aceste schimbări?

Vasile Rusu, or. Şoldăneşti

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea a circa 20 de articole din Codul muncii. Cu părere de rău, nu toate sunt în folosul angajaţilor. Potrivit portalului agora.md cele mai relevante modificări şi completări ce urmează a fi operate ar fi următoarele:

1. micşorarea cu o treime atât a duratei maxime a şomajului tehnic, cât şi a mărimii indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic.

Astfel, durata maximă a şomajului tehnic va constitui 4 luni în decursul unui an calendaristic (actualmente este de 6 luni), iar mărimea indemnizaţiei de care beneficiază salariaţii în perioada şomajului tehnic va constitui 50 la sută din salariul lor de bază (actualmente  – 75 la sută).

Pentru informare: angajaţii se consideră în şomaj tehnic atunci când angajatorul este nevoit să îşi întrerupă activitatea dintr-o anumită pricină, dar oamenii nu sunt concediaţi, ci sunt gata oricând să reia activitatea.

2. Codul muncii urmează a fi completat cu articolul 801 întitulat „Staționare”, care va reglementa în mod detaliat toate aspectele legate de staționare (definiția noțiunii de ”staționare”, din vina cui poate fi produsă staționarea, modul de înregistrare a staţionării și retribuirea timpului de staţionare).

3. Drept motiv de concediere va constitui încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior salariatul a fost sancționat disciplinar.

4. concediile de odihnă anuale suplimentare se alipesc la concediul de odihnă anual de bază.

5. Codul muncii va stipula expres că, femeii, în baza unei cereri scrise, i se acordă (la momentul actual – i se poate acorda) concediul de odihnă anual înainte de concediul de maternitate sau imediat după el, sau după terminarea concediului pentru îngrijirea copilului.

6. de durata redusă a timpului de muncă, de concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu și de alte înlesniri stabilite de Guvern vor beneficia doar salariații trimiși la studii de către angajator, iar salariaţii care s-au înmatriculat în instituţiile de învăţământ superior sau mediu de specialitate din proprie iniţiativă vor beneficia de anumite garanţii şi compensaţii doar în cazul în care acestea sunt prevăzute de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

7. Mărimea maximă a indemnizaţiei de eliberare din serviciu pentru prima lună de căutare a locului de muncă va fi limitată la șase salarii medii lunare, cu reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate sau în legătură cu lichidarea unităţii (în special, în situaţia actuală de criză economică).

8. mărimea compensației pentru reținerea, din vina angajatorului, a plăţilor cuvenite salariatului se va majora de trei ori.

Modificările de mai sus vor intra în vigoare dacă vor fi aprobate de Parlament.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker