Politic

La Orhei şi Teleneşti au fost comemorate victimele represiunilor staliniste

S-au împlinit 76 de ani de la primul val de deportări din Basarabia, care a început în noaptea spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) şi a cuprins teritoriile ane-xate de URSS de la România în iunie 1940. Peste 2800 de băştinaşi din părţile Orheiului au fost duşi cu forţa în Siberia, acest număr al victimelor represiunilor staliniste fiind unul din cele mai mari pe cuprinsul Basarabiei.

 

Potrivit istoricilor, în noaptea de 12-13 iunie 1941 au fost ridicate, împreună cu femei şi copii, circa 5 mii de familii, considerate “duşmani ai poporului”.

Din vara anului 2009, în centrul oraşului Orhei există un monument-memorial al victimelor represiunilor politice. Acesta a fost inaugurat pe Aleea monumentelor din str. Vasile Lupu, pe data de 6 iulie, la cea de-a 60-ea aniversare a celui de-al doilea val de deportări în masă, operat de regimul stalinist în anul 1949.

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma represiunilor sovietice din Basarabia, estimările ridicându-se la trei-patru sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

   La  13 iunie, cu ocazia aniversării de 76 ani de la primul val de represiuni staliniste din Basarabia, în mai multe localități din raioanele Orhei și Telenești au avut loc depuneri de flori la monumente victimelor regimului stalinist-comunist. Dacă la monumentul de la  Orhei mai mulți cetățeni au venit pe rând, pe parcursul zilei, apoi la Ciocâlteni activitatea a decurs în mod organizat, cu participarea angajaților din primărie, cadrelor didactice de la gimnaziu și grădiniță. 

”Am edificat un monument în memoria sătenilor noștri deportați și a victimelor regimului totalitar comunist acum doi ani. Astfel avem unde organiza asemenea manifestări. Generaţiile următoare nu trebuie să uite prin ce a trecut poporul nostru în acei ani de răstrişte. De la noi din sat mai multă lume a fost deportată, câţiva consăteni au fost arşi de vii în închisoarea din Orhei” ne-a spus Ion Ionașcu, primarul comunei Ciocâlteni. 

 În satele raionului Telenești au avut loc depuneri de flori la monumentele respective ridicate la Mândrești, Târșiței, Pistruieni, Ordășei, Brânzenii Noi. La manifestaţii au participat săteni, foști deportați şi rudele lor.

În imagine: La memorialul victimelor regimului comunist edificat la Orhei lumea de bună credinţă a venit singură, neorganizată de nimeni, pentru a păstra un minut de reculegere, a aprinde o lumânare. Ion Codreanu, consilier orăşenesc şi Ion Stegărescu (pe post de fotograf) au depus printre primii florile recunoştinţei.

Reporter „C”

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker