Politic

Lagărele de concentrare ale NKVD-ului – tragedia Moldovei

Materialele publicate de istoricul Vladimir Brivko din Kiev despre omorurile în masă a prizonierilor şi cetăţenilor din Moldova, România, Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania au trezit o rezonanţă deosebită în aceste ţări. Mai jos publicăm spicuiri din interviul oferit de Vladimir Brivko redactorului revistei „Muzeele Ucrainei” Victor Trigub, coordonatorul Fondului „Lagărul de concentrare de la Putivili”, spicuiri care vizează în special România şi Moldova.

 

V.T.: Tragedia poporului moldovenesc este puţin studiată. Şi asta în pofida faptului că, în urma represiunilor din anul 1941, conform unor date, regimul sovietic a omorât de la 5 până la 30 de mii de oameni.

 V.B.: Iniţial se prevedea că URSS va ocupa România. Dar cu câteva ore înainte de începerea operaţiei, regele României a primit ultimatumul Moscovei care era susţinută de Germania şi a cedat USSR Basarabia şi Bucovina de Nord. Operaţiunea de ocupare a teritoriului României de la est de Prut de către trupele sovietice a durat 6 zile. Sub comanda lui Gh.Jukov, din partea URSS la operaţiune au participat 32 de divizii de puşcaşi, 2 divizii motorizate, 6 divizii de cavalerie, 11 brigăzi de tancuri, 3 brigăzi de trupe aeropurtate, 14 corpuri de artilerie, etc.

La 21 mai, şefii direcţiilor NKVD din regiunile din partea de nord şi de răsărit ale URSS au primit o cifrotelegramă secretă semnată de L.Beria, prin care erau informaţi că, potrivit Hotărârii Guvernului, din regiunile de vest ale ţării vor fi transferaţi cu traiul pe o perioadă de 20 de ani familiile în care unul din părinţi este represat sau se află în ilegalitate.

Deja către 11 iunie era perfectat devizul de cheltuieli pentru deportarea a 85 de mii de oameni din Moldova şi regiunea de vest a URSS….

Conform acestui plan, din Moldova urmau să fie deportaţi 33 de mii de oameni – în regiunile Kazahstanul de Sud, Aktiubinsk şi Karaganda; 11 mii – în regiunile Kustanai, Kâzâl-Orda; Omsk; 10 mii – în regiunea Novosibirsk, iar regiunea Kirov rămânea de rezervă, unde trebuiau să fie gata să primească în caz de necesitate 6 mii de deportaţi. Totodată 5 mii de oameni erau direcţionaţi în lagărul de concentrare din Kozelşansk, iar 3 mii – în cel din Putivili.

 La 13 iunie 1941, adjunctul comisarului securităţii de stat al URSS Kobulov le raporta lui Stalin, Molotov şi Beria că „…operaţiunea a fost începută la ora 2 şi 30 de minute, în noaptea de la 12 spre 13 iunie, pentru că trebuiau ridicaţi 32423 de oameni…, din care 19755 – din RSS Moldovenească. Dintre aceştea 5033 trebuiau arestaţi, iar 14542 – deportaţi. De fapt, din RSS Moldovenească au fost ridicaţi în total 13119 persoane din care au fost arestate 3615. Operaţia s-a încheiat cu succes”.

Autorităţile sovietice din Moldova dădeau alte cifre: comisariatul securităţii de stat din republică pregătise pentru deportare 14469, iar pentru arestare – 5106 oameni…

În lagărul de concentrare pentru prizonieri de la Putivili, cu câteva zile de începutul războiului, au fost aduşi câteva mii de bărbaţi din Moldova. Iar la 4 iulie 1941, adjunctul comisarului securităţii de stat Cernâşov şi şeful direcţiei penitenciarelor M.Nicolskii îi propuneau comisarului L.Beria ca în spatele frontului să fie transportate numai persoanele care se află sub anchetă. Toţi ceilalţi urmau să fie împuşcaţi. În procesul evacuării, către 1 ianuarie 1942 au fost împuşcaţi 9817 deţinuţi … 

Foto simbol: Historia

Detalii pe http://www.novasich.org.ua/index.php?go=News&in=view&id=6480

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker