Apropo

Dodon şi miliardul furat

De vreo doi ani guvernanţii noştri se tot jură că fac tot posibilul pentru stabilirea vinovaţilor şi restituirea miliardului (de valută) furat din vistieria şi băncile R. Moldova. Pentru bani grei a fost angajată o companie străină să investigheze acest act de mare prădare. Probabil pentru ca organele respective din ţară, care s-au scăpat cu vorba că ştiu foarte bine cine şi cum a realizat acest furt de proporţii internaţionale, să nu dezvăluie cumva informaţii nedorite de cei cu musca pe căciulă. Şi poporul, naivul, îi crede.

Mai mult, anume datorită promisiunilor pompoase de a face ordine în problema miliardului o bună parte din moldoveni l-au votat pe Igor Dodon la funcţia de preşedinte al ţării. Şi acesta, printre călătoriile la Moscova, petrecerile cu familia prin Carelia, Turcia, Italia, etc., după o jumătate de an, şi-a amintit şi de Miliard. În şedinţa recentă a Consiliului de securitate, potrivit serviciului de presă al preşedinţiei, Igor Dodon ar fi declarat că “vrea pedepsirea conducerii Băncii Naţionale a Moldovei și a Guvernului, implicate în furtul miliardului şi a solicitat verificarea informațiilor”. Sursa citată nu concretizează despre care informaţii este vorba şi de cât timp va mai fi nevoie pentru acest proces, care deja durează câţiva ani.

Potrivit lui Dodon, suma furată poate fi divizată în două componente: cea care se află în interiorul și cea care se află în exteriorul țării. În opinia preşedintelui, situația e clară: „Pe intern e pus sechestru. S-a scos la vânzare”. Dânsul însă nu menţionează ce legătură are vânzarea patrimoniului băncilor cu furtul celor 14 miliarde de lei proveniţi din vistieria statului.

Pe extern situaţia în genere e foarte confuză, scrie cu referire la Igor Dodon sursa citată, pentru că “încă nu e pus sechestru pe nimic, dar pe foarte multe dintre aceste cazuri există termen de prescripție – noiembrie 2017. Dacă până atunci nu vom începe urmărirea în procedură civilă, atunci nu vom putea recupera banii”, a afirmat șeful statului.

Adică, ceea ce nu s-a făcut în doi ani, şeful statului vrea să facă “în regim de urgenţă”, timp de cel mult cinci luni. Reieşind din relatarea serviciului de presă, preşedintele cunoaşte că “banii furaţi se află în țările baltice, în Cipru, Hong Kong, că cea mai mare parte a banilor au plecat în Occident, în țările din Asia sau în zonele offshore”.

Şi după aceste mărturii, cineva crede că banii furaţi vor fi recuperaţi cu adevărat? Eu unul nu cred. Pentru că pe cei cu beneficiul din acea operaţiune pur şi simplu n-are cine-i impune să  întoarcă prada. Despre banii furaţi direct din buzunarele cetăţenilor în urma căderii masive a cursului leului după devalizarea băncilor nici nu mai vorbesc. Or, judecând după mai multe mărturii publice făcute de factori de decizie de la noi, experţi, compania Kroll, autorii operaţiunii Miliardul şi cei care au permis realizarea ei mai continuă să conducă statul Republica Moldova.

P.S. Imediat după şedinţa Consiliului de Securitate, preşedintele Igor Dodon a plecat cu familia la mare în Turcia. Potrivit www.zdg.md familia preşedintelui s-ar fi oprit într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, iar prețul biletului pentru un sejur începe de la 4 mii de euro.

Şeful statului a declarat într-o conferinţă de presă că afirmaţiile jurnaliştilor nu corespund realităţii nici cât priveşte categoria hotelului, nici cât priveşte preţul indicat.

Sursa foto: actualitati.md

Tudor Iaşcenco

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker