Politic

Revocarea primarului de Crăsnășeni a intrat pe linie moartă

 

 

Decizia consilierilor locali de la Crăsnășeni de a organiza un referendum privind revocarea primarului din fucţie a intrat pe linie moartă. Oficiul  Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a emis recent o notificare privind abrogarea deciziei Consiliului Local Crăsnășeni ”Cu privire la inițierea refe-rendumului local pentru revocarea din funcție a primarului satului  Crăsnășeni Mărăndici Vasile”. Amintim că la sfârșitul lunii trecute ”C” a publicat un material cu titlul ”Primarul – da, consiliul- ba” http://www.cuvintul.md/article/Primarul-da-consiliul-ba/ unde au fost descrise relațiile deloc simple între consilieri și primar.      

 

În imagine: Vasile Mărăndici

      

În notificare, V. Verega, șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat se referă la prevederile Legii nr. 436-XVI din 28 decembrie 2006 conform cărora Consiliul se poate întruni la ședință extraordinară, cu ordinea de zi propusă, ori de câte ori este necesar, dar în baza dispoziției primarului ori la solicitarea a cel puțin a o treime din numărul consilie-rilor de pe listă. Dacă  primarul sau viceprimarul refuză să semneze dispoziția respectivă ședința poate fi convocată la cererea unei treimi din numărul consilierilor. Adică în cazul de față consilierii au convocat ședința încălcând buchia Legii. Primarul de Crăsnășeni a informat Oficiul că nu există o dispoziție de convocare a ședinței extraordinare semnată, nici dovada că primarul ar fi refuzat să semneze o asemenea dispoziție, se mai menţionează în notificarea OT Orhei.

Decizia a mai fost abrogată și pe motiv că în atribuțiile consiliului nu intră competențe de a constata anumite fapte și delicte. Adică încălcarea normelor etice și morale, depășirea atribuțiilor de serviciu sunt de competența organelor de drept.        

Rugat să comenteze situația de la Crăsnășeni, Sergiu Lazăr, secretarul Consiliului Raional Telenești a remarcat:

”Legile solicită expres că interesul comunității trebuie să prevaleze asupra intereselor personale sau de grup. Cu reg-ret, disensiunile între primar și consilieri pot avea un impact nedorit asupra comunității. Iată de ce între cele două autorităţi trebuie să fie unitate, nu divergențe”, este de părere secretarul Consiliului raional.

Dna Tamara Țigănescu, șefa bibliotecii din sat ne-a spus că a aflat despre disensiunile dintre primar și consilieri din ziar:

”Nu cunosc în detalii pretenţiile consilierilor față de primar, dar aş spune că se poate de lucrat cu Vasile Mărăndici. Este un om cu caracter, dar anume ăștea cu caracter schimbă lumea”, este de părere  bibliotecara.

Mihail Cimpoi, unul din locuitorii satului este de părere că primarul nu poate soluționa dintrodată toate problemele localităţii şi nici să intre în voie la toată lumea:

”Ca să schimbi ceva ai nevoie de timp, de o echipă cu care să muncești. La o adică nu ne prea interesează care sunt relațiile între cele două tabere, pentru noi este important rezultatul – drumuri  bune, apă de calitate, grădiniță, școală, oficiu al medicilor de familie funcționale”, spune dl Cimpoi. 

Valeriu Covaș, avocat din Orhei și expert în dreptul autorităţilor publice a comentat laconic notificarea Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat:

”Era previzibilă o asemenea turnură de situație. Dacă se ajungea la referendum se duceau pe apa sâmbetei, fără niciun rost, câteva zeci de mii de lei. Referendumurile de revocare a primarilor în R.Moldova nu au avut niciodată rezultatul scontat pentru cei care le-au organizat”, ne-a spus avocatul.

Șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a solicitat ca notificarea să fie examinată la ședința următoare a Consiliului Local, care urmează să abroge decizia cu ghinion.   

 

Ion Cernei      

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker