Politic

Proteste şi anti-proteste privind schimbarea sistemului electoral

Duminică, 11 iunie, în scuarul Parlamentului din Chișinău, mai multe organizații ale societății civile au desfăşurat un nou protest împotriva schimbării sistemului electoral.

În aceeași zi, la Ialoveni, participanţii la alt miting au pledat pentru introducerea votului mixt.

 

La ora 12.00, în fața Parlamentului RM erau deja adunate câteva mii de persoane. Între timp, din două direcții, pe prospectul Ștefan cel Mare şi Sfânt veneau trei coloane imense de manifestanți, care au inundat scuarul și tot spațiul prospectului din fața Parlamentului. Mai mulți participanți au susținut că la acest protest ar fi fost cca 20-24 de mii de manifestanți.

Toți vorbitorii au condamnat intenția actualei majorități parlamentare de a schimba sistemul electoral, împotriva căruia sunt și experţii Comisiei de la Veneția. S-a vorbit şi des-pre alte probleme arzătoare ale societății civile din R.Moldova.

Manifestanții au scandat: „Jos mafia!”, „Hoții la pușcărie!”, „Noi suntem poporul”, etc.

Raionul Rezina a fost reprezentat în faţa Parlamentului de o delegație numeroasă (cca 400 de cetățeni) din diferite localități ale raionului, care s-au deplasat la manifestaţie în mod independent.

La finele mitingului, manifestanții au adoptat o rezoluție, în care se spune că societatea civilă se opune schimbării sistemului electoral. Rezoluția va fi transmisă partenerilor externi, ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. Totodată, protestatarii au cerut Parlamentului să retragă proiectul de lege votat deja în prima  lectură.

În aceeași zi, la Ialoveni, participanţii la un anti-protest au pledat pentru introducerea votului mixt. Pe banerul de pe scena instalată în piaţa din faţa Consiliului Raional Ialoveni, unde s-a desfăşurat mitingul, scria că acţiunea ar fi organizată tot de societatea civilă, care susține votul mixt. În ajun, însă, Ziarul de gardă a publicat un articol în care demonstra cu mărturii concrete culese inclusiv în raionul Rezina că mitingul de la Ialoveni a fost organizat de PDM. Din discuţiile reporterului de la sursa citată cu reprezentanţii primăriilor Cinişeuţi, Echimăuţi, Pereni, care sunt conduse de primari democraţi, reiese că plecarea oamenilor din raionul Rezina la anti-protestul de la Ialoveni a fost organizată şi dirijată de conducerea organizaţiei teritoriale a PDM. “Președinta Organizației raionale Rezina a PDM, Eleonora Graur a negat că ar fi discutat cu primarii PDM din raion și că ar organiza deplasarea la un protest”, concretizează Ziarul de Gardă.

Surse care au dorit să rămână confidenţilale ne-au informat că duminică mai multe autobuze de la SA „Transcom”, închiriate de PDM,  au dus oameni din raion la mitingul de la Ialoveni. Vasile Fedoronciuc, șeful SA „Transcom”, a confirmat pentru CUVÂNTUL că în dimineața zilei de 11 iunie c., din Rezina spre Ialoveni au plecat 5 autocare a câte 40-45 de locuri fiecare. Comanda a fost perfectată şi achitată de o persoană fizică.

Un primar din raion, solicitând anonimatul, ne-a spus că la mitingul din Ialoveni ar fi fost la vreo 20 de mii de participanți, printre care și câțiva primari din raionul Rezina, preponderent membri ai PDM. La întrebarea de ce persoanele oficiale participante la anti-protest nu doresc să-şi afişeze acţiunile, de ce acestea sunt învăluite de atâta conspiraţie, respectivul nu a dorit să răspundă.

 

Şoldăneşti. Potrivit unor surse care au dorit să nu le divulgăm numele, raionul Şoldăneşti a fost prezent la manifestaţia din 11  iunie de la Ialoveni cu circa 600 de oameni, organizaţi şi transportaţi încolo de organizaţia teritorială a PDM.

 

Orhei. ”Membrii PAS din Orhei s-au deplasat duminică la acţiunile de protest de la Chişinău fără probleme”, a relatat pentru ”C”  liderul OT Orhei a formațiunii respective  Igor Ivanov:

”Am plecat la Chișinău cu mijloacele proprii de transport şi poliţia nu a avut cum să ne încurce. Am auzit că susţinătorii Plaformei DA s-au confruntat cu anumite probleme. Guvernarea trebuie să înțeleagă că trăim în alte timpuri și acțiunile de protest trebuie să fie un semnal că societatea nu tolerează improvizările gen schimbări în  Codul Electoral cu scopul de a se menține la putere”, a  remarcat dl Ivanov.

Victor Mudrea, liderul Platformei DA din Orhei ne-a relatat că, de fapt, au avut ceva probleme mai înainte cu autoritățile locale, din care cauză în organizație s-a produs o scindare: ”Am fost la protestele de la Chişinău circa 180 de persoane din Orhei. Ne-am dus încolo cu autoturismele proprii, au mai fost prezenți și reprezentanți ai societății civile, simpatizanţi ai altor partide, în total circa 400 de oameni”, a menționat dl Mudrea.   

 

Potrivit unor informaţii, de la Teleneşti au plecat la manifestaţia de la Ialoveni organizată de PDM circa 300 de persoane. Dar mai mulți primari, inclusiv dintre cei trecuți ”prin absorbție” la PDM, duminică au preferat să rămână acasă şi să participe la diverse acţiuni în teritoriu. De exemplu, în opt localităţi din raionul Orhei și patru din raionul Telenești, inclusiv Ivancea, Sărătenii Vechi, Crăsnășeni, Țânțăreni, Târșiței a avut loc deschiderea sezonului sportiv.  

”Evenimentul a fost programat din timp, este unul important pentru localitate, s-au alocat mijloace substanțiale, nu-l puteam contramanda”, ne-a spus Vasile Marandici, primarul de Crăsnășeni.            

”Am fost luați nu știu cum prea repede și cu adunarea semnăturilor pentru uninominal, și cu deplasarea la anti-protest. Săteanul nostru trebuie să conștientizeze asemenea situații și stringența lor, altminteri nu are nici un rost să-l duci încolo, să cheltui timp, bani. Cu organizarea lumii la proteste eram deprinși, cu anti-proteste este cam dificil”, mi-a spus un primar care a rugat să nu-i dăm numele.

Mai mulți primari au declarat că nu au fost la Ialoveni, motivând că au avut treburi mai importante.

În imagine: Participanți la protestul din faţa Parlamentului. Foto Ion Perciun.

Ion Perciun, Victor Sofroni, Ion Cernei  

                                                                                                          

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker