Evenimente

Omagiu modest, dar din inimă

Localitatea Rezina a împlinit 523 de ani de la prima atestare documentară. Atunci, la 5 februarie 1495, la Iași, din porunca domnitorului Ștefan cel Mare, cu ocazia întocmirii unui act de vânzare-cumpărare, diacul Matei scria:  „se vinde un sat pe Nistru, la gura Rezinei, anume satul Rezina, unde a fost Alexa vătăman…” Această informație ne dă tot dreptul de a afirma că la acea dată localitatea deja era un centru administrativ, unde își avea dregătoria vătămanul (ajutor de vornic) Alexa. 

Începând cu anul 1935 Rezina are statut de comună urbană, este un oraș cu industrie și infrastructură dezvoltată, cu mari perspective, mai cu seamă în domeniul industriei materialelor de construcţie şi celei turistice.

Nu au rămas rezinenii datori față de vechea vatră voievodală nici în acest an, chiar dacă omagiul adus a fost unul modest. Astfel, potrivit Liliei Vudvud, specialistă în relațiile cu publicul la Primăria Rezina, luni angajații primăriei au venit la compoziția sculpturală din centrul orașului, consacrată primei atestări a localității Rezina, unde au depus florile recunoștinței în amintirea generațiilor de rezineni care au contribuit la dezvoltarea localităţii.

În aceeași zi la compoziția sculpturală „Rezina – sat : Rezina – oraș” au depus flori şi reprezentanţi ai colectivelor mai multor instituții din subordinea primăriei.

Iar la Biblioteca Publică Raională „Mihai Eminescu”, bibliotecarele Liuba Popovici și Diana Cutâi, în colaborare cu profesoarele de istorie de la LT „Alexandru cel Bun”, Aliona Nistor și Irina Dudnic şi bibliotecara Lidia Artin au organizat pentru elevili din clasele a V-a – a VIII-a o Oră cu genericul ”Rezina prin pagini de istorie…”, invitat fiind Nicolae Proca, ex-deputat în Parlamentul RM, Cetățean de Onoare al orașului Rezina (în imagine).

Ion Perciun 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker