STOP FALS

FALS: Peste zece mii de persoane au participat la mitingul din 11 iunie de la Cahul

Duminică, 11 iunie curent, Publika TV a difuzat mai multe ştiri în care a menţionat că la mitingul de susţinere a schimbării sistemului electoral prin intermediul votului mixt, desfăşurat în Piaţa Horelor din oraşul Cahul, au participat peste zece mii de persoane. Autorităţile publice locale din Cahul afirmă însă că în acea piață nu încap zece mii de oameni, iar la miting au participat circa cinci mii de persoane.

Mitinguri de susţinere a votului mixt au fost organizate în trei oraşe din ţară: Edineţ, Ialoveni şi Cahul, iar Publika TV a organizat transmisiuni în direct din toate cele trei oraşe. La ora 13.00, pe site-ul Publika.md a apărut o ştire cu titlul: „Zece mii de oameni la Cahul: „Este nevoie de o schimbare în Moldova”, în care autorul afirmă că: „Peste 10 mii de persoane care susţin votul mixt s-au adunat în sudul ţării, în oraşul Cahul. Acolo participă şi preşedinţi de raioane, primari, oameni de cultură, dar şi simpli cetăţeni adunaţi din mai multe raioane din sudul ţării”. Nu a fost citată nici o sursă care ar confirma numărul participanţilor la mitingul de la Cahul. Aceeaşi informaţie a fost mediatizată intens de Prime TV, Canal 2, Canal 3, dar şi de portalurile Moldova24.info, Zugo.md, Curentul.md.

În Piaţa Horelor din Cahul nu încap zece mii de oameni

Autorităţile locale din Cahul neagă însă că la eveniment au fost „peste zece mii de persoane”, iar asta pentru că Piaţa Horelor, locul unde s-a desfăşurat manifestaţia, nu are o capacitate atât de mare. Potrivit Primăriei oraşului, suprafaţa Pieţei Horelor este de 1400 metri pătraţi cu tot cu scenă, însă pe un metru pătrat pot sta, liber, doi oameni. Dacă este închis şi drumul între Piaţa Horelor şi Liceul Teoretic „Ion Creangă”, atunci suprafaţa acestui loc creşte până la 4 mii m.p. „Erau cel mult cinci mii de persoane atunci când am fost eu la eveniment, însă peste zece mii de persoane nu au cum să încapă în acel loc. Chiar dacă s-ar lua câte unul în braţe, tot nu se ajunge la acest număr”, a menţionat primarul oraşului Cahul, Nicolae Dandiş, pentru Asociaţia Presei Independente (API). Manifestația de la Cahul a fost transmisă de portalul Privesc.eu. Din înregistrarea întregului miting, se vede  că oamenii prezenți la eveniment nu stau înghesuiți.

Imediat după ce reporterul Publika TV şi-a încheiat transmisiunea live, în jurul orei 13.00, reportera API l-a contactat pe şeful Inspectoratului de poliţie Cahul, Iurii Briceag, pentru a preciza care este de fapt numărul persoanelor prezente la manifestaţia organizată în Piaţa Horelor. Acesta a specificat că, până la acel moment, instituţia pe care o conduce nu deţine această informaţie, şi poate să confirme că până la amiază în municipiul Cahul intrase circa 9 mii de persoane, dar nu există o evidenţă unde anume s-au dus aceştia: la piaţă, la rude, la manifestaţie etc. La sfârşitul zilei însă, Inspectoratul General al Poliţiei a emis un comunicat, în care a anunţat că la evenimentul de la Cahul au participat şapte mii de persoane.

Pentru a afla de ce au anunţat că la Cahul au fost prezente la miting peste zece mii de persoane, dacă primăria şi poliţia oferă alte date, API a expediat două solicitări de informaţie pe adresa de e-mail indicată pe pagina web Publika.md, dar şi pe pagina de Facebook a acestei instituţii media, însă nu am primit niciun răspuns.

Lilia Zaharia

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrulpentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker