In memoriam

Valentin Golub, care a făcut istorie cu caracter

De la Orhei ne-a venit o veste tristă: a plecat la Domnul Valentin Golub, istoricul și jurnalistul neobosit, om de caracter, cel care a dedicat mai mulți ani Muzeului de Istorie și Etnografie din urbea de pe Răut.

Era om al meseriei. Nu se prea încadra în calapoadele vremurilor a căror martor a fost. Născut la Jura, raionul Râbniţa, unde şi-a petrecut primii ani de viaţă, Valentin Golub, spre deosebire de mulţi transnistreni, era foarte preocupat de istoria reală a acestui meleag şi destinul oamenilor sub regimul stalinist-comunist.

M-a legat mai mult decât o prietenie de acest om care a iubit  istoria, cuvântul scris, desenul și… marea. Odată, avea să-mi spună că cinci ani  cât a servit pe crucişătorul „Sverdlov” i-au influenţat mult caracterul, dar și i-au determinat interesul pentru istorie: crucișătorul avea o bibliotecă impresionantă, unde beletristica istorică era cea mai valoroasă. Așa că timpul liber tânărul Golub îl dedica cititului, iar întrebările, deseori incomode, le adresa superiorilor săi:

„Marina a avut întotdeauna cei mai cărturari ofițeri. Șefii mei m-au sfătuit după serviciul militar  să aleg istoria ca obiect de studii”, mi-a spus într-o discuţie Valentin Golub.

Peste ani avea să se convingă  că istoricul şi omul de litere aveau să constituie ultima redută a Conștiinței Naționale. Valentin Golub nu şi-a irosit eforturile în timpul Mişcării de Renaștere Națională din Moldova în discuții sterile cu oponenții politici. După 1991 Valentin Golub, angajat al Muzeului de Istorie și Etnografie din Orhei, a început să scrie monografii despre istoria satelor din regiunea Orhei. Nu era la prima sa încercare de peniță or, mulți ani activase deja în cadrul gazetei raionale în calitate de reporter, șef de secție. Cea dintâi a fost monografia ”Berezlogi”, apoi au urmat ”Furceni”, ”Catedrala ”Sfântul Dumitru” din Orhei”, ”Căzănești”, ş.a. Se închidea în cabinet în zilele de odihnă şi în orele de peste program şi scria de zor, editând carte după carte. Şi cred că nu este întâmplător faptul că, dintre toți mânuitorii de condei orheieni, numai Valentin Golub s-a învrednicit de titlul „Cetățean de onoare al orașului Orhei”.

Una din cele mai importante activități realizate împreună cu Valentin Golub a fost festivitatea dedicată aniversării de 110 ani ai presei din Orhei. Ne-am zis la începutul anului 2003 că e puţin probabil ca presa din acest ținut cu tradiții, să se fi născut odată cu gazetele ”Puterea Sovietică” și ”Pentru comunism”. Și într-adevăr, după vreo zece zile, îmi arătă o copie a revistei satirice ”Fonari”, editată de către comunitatea evreiască din Orhei încă în anul 1903. A găsit-o tocmai la Sankt-Petersburg, la renumita bibliotecă ”M.E. Saltâkov-Șcedrin”, unde avea relații încă din tinereţe. Astfel a apărut ideea unei conferințe științifice la Orhei, dedicată aniversării de 110 ani de la apariția presei libere de aici. Comunitatea jurnaliștilor orheieni a reacţionat cam sceptic la acel eveniment, dar am avut susținerea Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Agenției Deca-press și, bineînțeles, a direcţiei muzeului în persoana lui Valentin Golub…

Lucra mult, cercetarea, precum îmi spunea, ”e ocupația care-mi dă cea mai mare speranță de viață”. Parcă zilele trecute a împlinit 80 de ani, venea ca întotdeauna dimineaţa la muzeu ca să aprindă pe pragul instituţiei o țigară (fumatul, în opinia mea, era singura sa meteahnă), apoi să se adâncească în lucru nestingherit de nimeni. În ultimele două luni nu s-a mai prezentat la muzeu. Spunea că se simte cam rău. Am tras nădejde că va învinge suferința și că îl vom găsi din nou între volumele bătrâne ale ”Acta romanae istorica” aduse de el acum 25 de ani dela Iași, ca  o sursă importantă de documentare. Nu a mai revenit…

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.

 Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker