Util

Controlul de stat se reformează. Cine, ce şi pe cine va controla

Cabinetul de miniştri a aprobat un şir de modificări şi completări privind reglementarea activității controlului de stat aflat în competenţa Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (APCSP), Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Controlul de stat în domeniul sănătății va fi efectuat de o singură autoritate: Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) transmite IPN.

Conform modificărilor, controlul de stat în domeniul producerii şi circulaţiei vinului şi produselor alcoolice este transferat din competenţa Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producţiei Alcoolice în competenţa ANSA.

ANSA va efectua și controlul în domeniul alimentar, devenind autoritate responsabilă pentru avizarea și înregistrarea produselor alimentare noi, aprobarea ambalajului, elaborarea normelor sanitare în domeniul circuitului produselor alimentare.

În competenţa Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice va rămâne doar domeniul alimentaţiei pentru sugari şi copii, apa potabilă, precum şi atribuţii specifice serviciilor de sănătate.

Agenția pentru Protecţia Consumatorilor va fi redenumită Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei, iar activitatea acesteia se va axa pe asigurarea implementării uniforme a legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorului, precum și controlul calităţii serviciilor turistice, preluat de la Agenţia Turismului.

În competenţa Inspectoratului de Stat al Muncii rămân doar atribuțiile de control a respectării prevederilor legale referitoare la raporturile de muncă, cele privind siguranţa şi sănătatea muncii fiind distribuite altor instituții.

Controlul de stat în domeniul sănătății va fi efectuat de o singură instituție: Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel, vor fi preluate de noua instituție atribuțiile deținute în prezent de Centrul Național de Sănătate Publică, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Transplantului, Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, dar și de Comitetul Permanent de Control asupra Drogurilor.

De asemenea, autoritatea nou creată va asigura respectarea drepturilor consumatorilor în domeniul sănătății. Aceste atribuții sunt exercitate acum de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția pentru Protecția Consumatorilor.

O altă modificare aprobată de Guvern prevede excluderea conceptului de medic-sanitar de stat, funcție deținută în prezent de viceministrul sănătății.

Două autorități noi vor prelua competențele mai multor inspectorate.

Guvernul a decis crearea Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, care va efectua controlul de stat în domeniul siguranței obiectelor industriale periculoase, construcțiilor și urbanismului. Inspectorii Agenției vor efectua controlul respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, iar informațiile obținute vor fi prezentate Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, care ulterior le va putea utiliza pentru intervenții în caz de incendiu.

Agenția pentru Supraveghere Tehnică va prelua atribuțiile Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale, Inspectoratului Principal de Stat pentru Supraveghere Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase, Inspecției de Stat în Construcții, Inspectoratului de Stat pentru Supraveghere Geodezică, Tehnică și de Regim.

În aceeași ședință, executivul a aprobat crearea Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care va realiza controlul de stat în domeniul protecției mediului, a aerului atmosferic, a resurselor forestiere, piscicole, acvatice și a solului, a utilizării subsolului și a resurselor naturale. Autoritatea va prelua funcțiile de control de la Inspectoratul Ecologic de Stat și Serviciului Piscicol.

Documentul urmează a fi transmis spre examinare Parlamentului.

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker