Social

Magia covorului basarabean renăscut

Centrul ”Rustic Art” din Clișova Nouă a adunat duminică multă lume la ediţia a patra a festivalului “Frumos covor basarabean”, care s-a desfăşurat sub genericul ”Covorul național moldovenesc, parte a tezaurului UNESCO” 

Evenimentul a adunat oaspeți de la Chișinău, dar și din SUA, Marea Britanie, Japonia, care au manifestat un deosebit interes mai ales pentru tehnicile de vopsit firele cu fibre naturale și procesul țesutului.

 

În imagini: 1. Copii de la Clişova Nouă prezintă master-klass la festival. În prezent, 15 copii din Clişova Nouă studiază meşteşugul ţesutului covoarelor în cadrul Centrului „Rustic Art” cu doamnele Efimia Anghel şi a Ecaterina Popescu. Dna Popescu a decis să primescă şi copii de la 7 ani, astfel ca până la 15-17 ani să  însuşească meşteşugul.

2. Două profesoare, două păstrătoare ale tezaurului nostru naţional, dnele  Ecaterina Popescu  (оn dreapta) şi  Rodica Bвrsan,  fondatoarea  şi  directoarea  muzeului de la Sărătenii Vechi, s-au cunoscut оn cadrul festivalurilor şi tвrgurilor meşterilor populari. Dna Rodica este nelipsită la activităţile dnei Ecaterina (seminare, traininguri, festivaluri).                           

 

 

Parte a tezaurului UNESCO 

De altfel, pentru prima dată de când este organizat festivalul, s-a încercat a prezenta diferențele între covorul moldovenesc tradițional și covoarele fabricate în perioada sovietică, la ţesutul cărora erau aplicate motive din arta popoarelor Asiei Mijlocii. Ţesătoarele de la Clişova Nouă au expus peste 30 de mostre de covor cu motive vechi, confecţionate după designul meşterei populare Ecaterina Popescu din Clişova Nouă, din fire vopsite cu fibre naturale. Alături au fost prezentate covoare confecţionate până la 1991, din fire colorate cu vopsele de anilină. Meşteriţele au expus şi genți de damă, trăistuţe, covorașe mici, preșuri, ii şi cămăși brodate fie la mașină, fie manual etc. Doamnele care prezentau master–klass-ul demonstrau pe viu că gama de culori la covoarele vopsite cu fibre naturale nu cedează celor vopsite cu preparate chimice, atât doar că primele nu irită ochiul, sunt mai vii, mai blajine, le lipsește mirosul înțepător de chimicale.

”Am elaborat rețetele noastre de coloranţi or, cele de cândva s-au pierdut irecuperabil. Am avut nevoie de mai bine de 15 ani pentru experiențe”, mi-au spus dumnealor. 

Discipolele Ecaterinei Popescu, inițiatoarea festivalului, au reușit să renoveze motivele vechi ale covorului basarabean tradițional, să fixeze tehnicile tradiționale de țesut, pentru ca acestea să fie înregistrate în cataloagele UNESCO. 

”Centrul nostru de meșteșugărit este unicul din țară care a participat la întocmirea dosarului UNESCO cu tehnicile de realizare a scoarței românești tradiționale din Basarabia. Prezentăm aici, în cadrul festivalului, șase tehnici de țesut a covorului nostru tradițional. Prezintă master-klass-ul respectiv meșterițe de diferite vârste – de la eleve de 8-10 ani până la doamne în etate”, ne-a relatat dna Popescu.

Remarcăm că ideea renașterii covorului tradițional i-a venit dnei Popescu, profesoară de limbă franceză la școala din localitate, după ce a văzut un fragment de covor vechi cu un design neobișnuit, care servea ca preș cățelușei unor prieteni. L-a adus acasă și a încercat să țese o replică a acestei piese. Dar a înțeles că nu va avea nimic în comun cu originalul dacă vor lipsi culorile tradiționale, adică cele pe care le utilizau cândva țesătoarele noastre. A pornit de la elaborarea culorilor tradiționale pe baza unor plante, ca mai apoi să  deschidă un centru de instruire pentru solicitantele de a se afirma în domeniul respectiv. La moment AO ”Rustic Art” este una din cele mai cunoscute în țară. Primul festival dedicat covorului a avut loc acum patru ani, astfel ideea promovării covorului nostru tradițional găsindu-și adepți în toată republica.

 

Țesătoarele de la Ignăței, surpriza festivalului

Dacă meșteșugărițele de la Centrul „Rustic Art” au prezentat covoare noi după motive vechi, apoi meșterițe ale covorului tradițional de la Ignăței au prezentat câteva scoarțe confecţionate acum aproape jumătate de secol şi chiar un secol.

Galina Platon, directoarea Liceului Teoretic ”Ioan Sârbu” din Ignăței a demonstrat covorul ”Cucoana cu doi cucoși” țesut de către Tatiana Petrachi și Ana Safaler, care are două fețe și poate fi atârnat pe perete la discreția stăpânului. covorul ”Buchetele” a fost țesut în anul 1925,  ”Vazoanele”- în 1913, ”tobele”- în 1950, ”Covor în vrâste” (dungi) – în anul 1901. Dna Platon a povestit cum s-au păstrat aceste covoare până în zilele noastre.

”Atunci covorul era valuta forte a săteanului nostru, parte a  zestrei unei fete care se transmitea din generație în generație. Nu am avut salbe de aur, dar am avut covoare, expresie a dăinuirii noastre prin cultură și artă. Valoarea acestora, materială, dar și spirituală, nu s-a depreciat în timp, ci dimpotrivă, a crescut”, afirmă doamna directoare.

 Dumneaei ne-a mărturisit că a rămas impresionată de cele văzute la festival, inclusiv modul desfășurării lui și că dorește să inițieze o activitate similară la Ignăței:

”Avem toate posibilitățile de a organiza un asemenea festival: centru de meșteșugari, tradiții interesante”, a remarcat G.Platon. 

 

Melodii și dansuri care au impresionat

Festivalul de la Clișova Nouă a avut și alte surprize. Spre exemplu, Alina Stoica, meșteră populară de la Chișinău, a prezentat ceramică de autor în stil Cucuteni–Tripolie, cu ornamente vechi de 1000 de ani. Prezenți au fost peste 20 de meșteri populari din țară.

Au impresionat publicul și formațiile de artiști amatori de la Ciocâlteni, Biești, orchestra de la Telenești. Ansamblul de cântece și dansuri de la Colegiul de Medicină din Chișinău mai bine de jumătate de oră a captat atenţia publicului cu melodii și dansuri originale.

Aurica Graur-Stratan, profesoară la liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei a remarcat:

„Festivalul “Frumos covor basarabean” este o idee bună, pe care doar împătimiții de frumos o pot realiza. Dacă la prima ediție am venit din curiozitate, apoi la următoarele trei mi-am adus copiii și nepoții. Am trăit clipe de neuitat alături de persoane deosebit de talentate, care demonstrează că plaiul nostru poate să renască precum a renăscut covorul tradițional”, a menționat dna Graur.

Ion  Cernei

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker