STOP FALS

Fals: Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba dolari şi euro

La 14 iunie 2017, portalul Sputnik.md a publicat un articol în care se spune că din 27 iunie curent, procedura de convertire a dolarului şi euro se va schimba, iar persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din ţară, vor fi tratate ca potenţiali finanţatori ai terorismului”. Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu neagă această informaţie şi califică drept „prostii” atât data invocată de jurnalişti, cât şi menţiunea „potenţiali finanţatori ai terorismului”.

 

Autorul ştirii ne informează că această concluzie „reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţarea terorismului”. Deşi menţionează la sfârşitul textului că acest proiect de lege a trecut abia de prima lectură, iar ca să intre în vigoare, iniţiativa legislativă trebuie să fie votată în lectura a doua, totuşi din titlul dat de Sputnik.md, „Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai schimba atât de simplu valută străină”, reiese că noile condiţii de schimbare a valutei vor fi aplicate de la sfârşitul acestei luni. Aceeaşi informaţie este repetată şi la începutul textului: Din 27 iunie se va schimba procedura de convertire a dolarului şi euro la casele de schimb valutar din Republica Moldova”. La solicitarea Asociaţiei Presei Independente (API), redactorul portalului Sputnik.md, Valeriu Balan, a declarat că aceste informaţii au fost prezentate la o masă rotundă organizată de Comisia parlamentară securitate, apărare şi ordine publică, în cadrul căreia s-a discutat acest subiect.

Ulterior, ştirea publicată de Sputnik.md a fost preluată de portalurile Regions.md şi Actualităţi.md, ultimul venind cu avertizarea că: „С 27 июня молдаване не смогут менять доллары и евро(în traducere: „Din 27 iunie moldovenii nu vor mai putea schimba dolari şi euro”, vezi foto).

 

Viceministrul Justiţiei: „Sunt nişte prostii…”

Nicolae Eşanu, viceministrul Justiţiei, care a fost prezent la acea masă rotundă, a menţionat pentru API că informaţia nu corespunde adevărului. Legea nu poate intra în vigoare la sfârşitul acestei luni, deoarece proiectul trebuie să treacă şi de lectura a doua, apoi să fie promulgat de preşedintele ţării şi, în final, publicat în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova. „Sunt prostii, mă refer atât la termenul indicat, cât şi la fondul conţinutului. Data de 27 iunie nu poate fi una adevărată, deoarece acest proiect de lege a fost votat abia în prima lectură. Iar atunci când legea va intra în vigoare, cu certitudine, oamenii nu vor fi trataţi ca „potenţiali finanţatori ai terorismului”, a specificat viceministrul Justiţiei. El a precizat că proiectul de lege a fost elaborat cu mai mult timp în urmă, iată de ce în dispoziţiile finale şi tranzitorii este menţionat că „legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017”, dar în lectura a doua, data va fi schimbată, deoarece procesul de examinare a fost tergiversat.

Oficialul a mai declarat că prevederea, potrivit căreia, cetăţenii vor trebui să prezinte buletinul de identitate dacă vor schimba valută care va depăşi suma de cinci mii de lei, este, de fapt, o modificare prevăzută şi de legislaţia europeană. „Noi avem din anul 2007Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Prin acest proiect de lege, legislaţia noastră se aduce în concordanţă cu Directiva Uniunii Europene în acest domeniu”, a mai specificat Nicolae Eşanu.

Lilia Zaharia

 

 

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrulpentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi din Moldova (ATVJI).

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker