Evenimente

Condiţii europene la grădiniţa din satul Şestaci

Graţie unui proiect, finanţat de Fondul de Eficienţă Energetică, la iarna viitoare, toate încăperile grădiniţei de copii vor fi încălzite bine.

Cazanele pe biomasă, care funcţionează cu peleți, şi panourile solare achiziţionate în cadrul proiectului, au fost deja instalate. Administraţia instituţiei aşteaptă cu nerăbdare sezonul rece să calculeze economiile făcute. Oricum, cei de la grădiniță sunt bucuroși că acum nu mai există probleme cu aprovizionarea instituției cu apă caldă.

La primăria Şestaci am fost informaţi că proiectul de termoficare a fost finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Valoarea proiectului este de cca 50 mii de dolari.

Iacob Guja, primarul satului Şestaci, a ținut să precizeze că, după instalarea unui sistem de încălzire similar la gimnaziul din localitate, cheltuielile pentru încălzire s-au redus în jumătate.

Rita Toia, directoarea grădiniţei, spune că până nu demult era încălzită doar a cincea parte din suprafaţa instituției, care e de 280 m2. La iarnă, va fi cald în toată încăperea şi cei 40 de copii nu vor mai sta îngrămădiţi într-o singură sală.

Directoarea grădiniţei a confirmat că, dacă anterior instituţia era frecventată de vreo 10 copii, actualmente numărul acestora s-a triplat.

Până vor testa noul sistem de termoficare, instituţia foloseşte apă care se încălzeşte de la colectoarele solare la bucătărie, în sufragerie şi în grupul sanitar.

Natalia Rotari

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker