Economie

Rusia a refuzat să ajute Republica Moldova în lupta cu virusul ucigaș

Autoritățile din Federația Rusă au refuzat să ne ajute în lupta cu noul tip de coronavirus, la cererea oficialilor din Republica Moldova. Moscova a invocat o hotărâre de Guvern, prin care ar fi fost interzis exportul dispozitivelor medicale produse în Rusia. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a consolida sistemul de sănătate în lupta cu pandemia de COVID-19, Ministerul Sănătății din Chișinău a expediat, prin intermediul misiunilor diplomatice, mai multe scrisori în care solicita implicare și sprijin. Acestea erau adresate partenerilor de dezvoltare, inclusiv Rusiei.

Mai exact, pe 10 martie, o astfel solicitare a fost trimisă Ministerului Sănătății din Moscova, prin care au fost cerute echipamente medicale. Pe 19 martie, reprezentanții Rusiei au refuzat să ne ofere ajutor, invocând o hotărâre a Guvernului lor, prin care în perioada respectivă a fost interzis exportul dispozitivelor medicale, produse la ei.

De cealaltă parte, șeful statului, Igor Dodon, declara la începutul lunii aprilie: „Noi am primit ajutor real – nu promisiuni, pentru că declarații și promisiuni am văzut foarte multe – am primit din partea Republicii Populare Chineze, câteva mii de teste și trei tone de utilaje și consumabile. Doi – Federația Rusă, trei – Elveția, patru – Turcia.”

De la începutul pandemiei și până acum, Cabinetul de Miniștri al Federației Ruse a oferit țării noastre 10 mii de teste pentru depistarea noului tip de coronavirus, precizează Ministerul Sănătății din Chișinău. Donatorul nu a indicat suma cheltuită pentru acestea.

Totuși, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, Rusia nu este nici pe departe pe locul al doilea după ajutoarele acordate țării noastre. Cei mai mulți bani au venit din partea Guvernului României, aproape 67 de milioane de lei. Bucureștiul este urmat de Guvernul chinez, cu peste 13 milioane de lei. Cabinetele de Miniștri din Turcia și Azerbaidjan au făcut donații de câte aproiximativ cinci milioane de lei. Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei a oferit peste patru milioane, UNICEF și PNUD – câte peste trei milioane, Germania – aproape un milion, iar Organizația Mondială a Sănătății – mai mult de 600 de mii de lei.

Sursa
JURNAL.MD
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker