In memoriam

IN MEMORIAM – NADEJDA BRÂNZAN

Se împlinesc 40 de zile de la plecarea la cele vesnice a distinsei doamne Nadejda Brâzan, reputată medică, politiciană, o luptătoare şi un simbol al Renaşterii Naţionale din Basarabia.  

A fost una dintre cele 11 femei din primul Parlament al R.Moldova, semnatară a Declaraţiei de Independenţă şi preşedintă a Comisiei parlamentare pentru Drepturile Femeii, Ocrotirea Familiei, Mamei şi Copilului.

Este trist și dureros că pleacă prea devreme cei mai buni dintre noi, titanii noștri, oamenii cetăţii!

Cu certitudine numele său se înscrie pe bună dreptate în rândurile Generaţiei de Aur a Basarabiei moderne, alături de alți apostoli ai neamului, ce și-au consacrat viața promovării adevărului istoric şi libertăţii naţionale!

Născută în or. Rezina, dna Brânzan şi-a început activitatea ca medică și, mai apoi, doar prin muncă, dăruire şi merit a ajuns în cele mai înalte funcţii de stat, păstrându-şi pe parcursul întregii vieți demnitatea, integritatea morală şi iubirea de oameni. A iubit această palmă de ţară, acest popor, a ţinut mult la el, nu l-a trădat niciodată, a fost directă şi curajoasă, a pledat pentru adevăr și dreptate!

A fost prima din Rezina care s-a luat de piept cu sistemul comunist, a înființat Cenaclul muzical-literar şi etno-social “Basarabia”, cu care a cutreierat satele și a promovat adevărul cultural şi istoric al neamului românesc. A fost persoană de încredere a deputatului Sovietului Suprem al URSS Dumitru Matcovschi și a fostului primar de Chișinău Nicolae Costin etc.

A fost o femeie neînfricată, deși riscurile erau enorme. Atunci când unii colegi, de frică, veneau să-și retragă semnăturile depuse pe lista cu privire la decretarea limbii române drept limbă de stat în baza grafiei latine, ea nu s-a temut – dimpotrivă, de ea s-au temut!

A iubit enorm de mult Rezina, baştina dragă, mereu își amintea cu nostalgie de casa părintească de pe malul Nistrului, de părinţi, de copilărie şi de rezineni ca de oameni dragi sufletului. S-a străduit să ajute localitatea, s-a implicat în diverse proiecte, chiar în ultimele zile de viață se interesa de situația epidemiologică de la Rezina etc.

A fost şi a rămas un mare român până la ultima suflare, a plecat cu un vis nerealizat: reunirea cu Ţara mamă – România!

În ultima perioadă a scris o carte cu titlul “La cumpăna dintre milenii”, care include amintiri și reflecții foarte preţioase despre vremuri, oamenii cu care a trăit și activat alături, o parte din frământările sale.

Este regretabil că conducerea raionului nu i-a apreciat meritele la justa valoare pe când era în viaţă, ba dimpotrivă. Să fie oare și aici valabilă expresia din Sf. Scriptură: “Nimeni nu este prooroc în  ţara lui”? ( Luca 4.24).

Cunoaştem doar că suferea enorm din cauza unor denigrări nejustificate din partea profitorilor veniți de pe aiurea şi oploșiți pe lângă diverse grupări oligarhice, ghidați, în fond, mai mult de scopuri meschine. Dar vorba populară spune: “apa trece, pietrele rămân” şi, de fapt, în faţa Domnului ne prezentăm cu faptele și sufletul proprii. Iar doamna Nadejda Brânzan cu certitudine a înscris fapte memorabile în istoria acestui neam, pe care l-a slujit cu dăruire și devotament şi care fac onoare nu numai oraşului Rezina, ci întregii ţări!

Nădăjduim că generaţiile care vin din urmă vor fi cu luare aminte și vor aprecia pe bună dreptate activitatea înaintașilor, care și-au trăit viața slujind adevărul și poporul din care își trag rădăcinile şi vor găsi posibilităţi să le păstreze memoria!

Ar fi binevenit ca măcar actuala conducere a orașului să identifice modalități de a-i înveşnici memoria în localitatea de baștină, deoarece este cu adevărat o personalitate rezineană remarcabilă, care, cum se zice,“ne-a scos în lume“.  Nu regretata Nadejda Brânzan are nevoie de aceasta, ci generațiile următoare, dacă pretindem că suntem capabili “să alegem grâul de neghină şi valoarea de nonvaloare”!

Regele Mihai al României, în discursul omagial în Senatul României cu prilejul aniversării a 90 de ani, a menționat: …”lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”!

 

Un viitor decent poate fi edificat doar de oameni cu memorie şi demnitate, capabili a sluji idealului național!

Motoo–ul, pe care l-a înscris dna Brânzan pe crucea de căpătâi, este: “Viața trebuie trăită cu demnitate, integritate şi iubire de oameni”!

Dumnezeu să o ierte pe buna, draga şi irepetabila noastră Nadejda Brânzan, iar principiile şi valorile pe care le-a promovat ar fi bine să servească model de viaţă atât clasei politice, cât și nouă, tuturor!

 

Maria Brânză, Maria Vrabie, Svetlana Grajdian, Alexandru Ciobanu

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker