Evenimente

Ce sume trebuie declarate la vamă

La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină. Dacă suma depășește 10 mii de euro sau echivalentul lor per persoană, aceasta urmează să fie declarată, iar organelor vamale urmează să le fie prezentate documentele confirmative.

Aceleași condiții sunt valabile și la ieșirea din țară, doar că suma scoasă nu poate depăși 50 de mii de euro sau echivalentul lor.

Într-un răspuns al Serviciului Vamal la o solicitare a Agenției IPN se menționează că pentru sumele care depășesc plafonul de 10 mii de euro persoana urmează să prezinte o permisiune pentru scoaterea mijloacelor bănești din țară, eliberată de băncile licențiate sau o autorizație pentru scoaterea mijloacelor bănești, eliberată de Banca Națională a Moldovei. Acte confirmative pot fi solicitate și de la locul de muncă dacă e vorba de bani din salariu. În cazul în care banii sunt o donație, trebuie să fie prezentate acte care confirmă actul de donație.

La scoaterea din Republica Moldova de către persoanele fizice rezidente și nerezidente a mijloacelor în valută străină, alta decât euro sau decât valuta indicată în actele confirmative, echivalentul sumelor în valutele respective se determină aplicând cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Națională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Persoanele trebuie să cunoască faptul, că nu se admite introducerea sau scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum și a numerarului și cecurilor de călătorie în valută străină în bagajul neînsoțit de către persoana fizică.

Cei care nu se conformează și introduc sume de bani fără a le declara se aleg cu procese verbale de reținere a sumelor respective.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker