Moldova + Businessul mic şi Mijlociu

Câștigă bani desenând case de vis

De 3 ani, soții Doina și Dorian Calugher din Rezina îi ajută pe oameni să-și transforme locuințele și birourile în spații plăcute și funcționale. Și-au lansat firma de design interior fiind siguri că și în localitățile mici din provincie lumea vrea amenajări frumoase, comode, moderne și originale, fiind sătulă de monotonie și kitsch.   

 

N-ai loc de muncă, ți-l creezi

Dorian Calugher spune că iniţial, acum 8 ani, s-a apucat de o afacere foarte răspândită în Republica Moldova: comerţul cu amănuntul. Soția sa, Doina, era studentă la Universitatea Tehnică a Moldovei, la specialitatea Design Interior. „La finalul studiilor, încercând să-și găsească un job ca designeră, soţia a întâmpinat mai multe obstacole, principalul fiind că nu are experienţă în domeniu așa cum cereau majoritatea angajatorilor. I se propunea, în cel mai bun caz, să fie designeră de mobilă sau consultantă în magazine de mobilă sau în magazine cu materiale de finisare”, povestește tânărul.

Atunci soţii Calugher au decis să abandoneze comerţul şi să pornească o afacere în care Doina să poată să-și aplice cunoștințele și talentul. Au făcut de sine stătător studiul pieței şi tot singuri au elaborat planul de afaceri. „În primul rând, din cauză că onorariul cerut de firmele care prestează asemenea servicii este mare, iar în al doilea rând, pentru că noi știm cel mai bine ce ne dorim, încotro ne îndreptăm și ce trebuie să întreprindem pentru a avea o companie de succes.”, își amintește Dorian Calugher.

Astfel, cu un capital de start de doar 1500 de euro, în anul 2014, au deschis un studio de proiectări interioare.  Banii au fost cheltuiți pentru procurarea unui calculator performant și pentru marketing. Au pornit activitatea firmei cu doi angajați. Odată cu creșterea numărului de proiecte vor mări desigur și echipa.

 

Riscuri asumate și acțiune

Nu le-a fost frică să se lanseze într-un domeniu mai puțin solicitat în provincie, deși erau conștienți că mulți oameni, din lipsă de obișnuință sau de bani, nu apelează la servicii profesioniste de amenajări interioare. Au luat-o ca pe o provocare. „Astăzi, la noi, nu este greu să înregistrezi o companie. Cu opt ani în urmă a durat cam o lună, acum mai repede. Partea mai dificilă și mai interesantă e inițierea activității, începând cu planul de afaceri, recrutarea personalului etc.”, mărturisește Dorian Calugher.

„Până nu încerci să faci ceva mai mult decât lucrurile la care te pricepi deja, nu vei evolua”, îl citează tânărul antreprenor pe un cunoscut instructor de arte marțiale, scriitor, producător și speaker, Roland Osborne   (http://rolandosborne.com). Dorian a făcut studii de licență și masteratul în domeniul chimiei, dar și-a dorit mereu să conducă o afacere. „Pentru a fi un bun lider și a porni un business rentabil, am participat la diverse traininguri și seminare ținute de speakeri de la noi din țară și de peste hotare. Citesc cărți de dezvoltare personală și din domeniul businessului. O următoare treaptă pentru mine este să fac a doua facultate, dar deja în business și administrare”, povestește bărbatul.

Doina, care are și un masterat în design de interior, este responsabilă de partea creativă în companie. Pentru a fi la curent cu tendințele în domeniu, participă la diferite traininguri și workshop-uri. „Mulți mă întreabă cum e să ai o afacere și să lucrezi împreună cu soția. E foarte interesant și captivant să ai alături, chiar și la serviciu, persoana dragă inimii, este, în primul rând, o mare susținere”, recunoaște Dorian Calugher.

 

Design frumos, chiar și cu investiții mici

Doina şi Dorian Calugher ne-au povestit cum decurge procesul de muncă. Comenzile sunt repartizate uniform pe parcursul anului. Afacerea este în curs de dezvoltare, așa că au, în medie, cam un proiect pe lună. Durata executării depinde de mai mulți factori: destinația obiectului, stilul (oricum fiecare proiect este unic, spun ei), dar, în medie, durează de la 15 la 30 de zile lucrătoare pentru o locuință de până la 100 m2. La executarea unei comenzi, de regulă, lucrează o singură persoană, însă atunci când proiectul este de amploare – se muncește în echipă. Costul serviciilor poate varia de la 8 până la 15 euro pentru un metru pătrat.

Designul este o artă, iar arta este pentru cei care se bucură de ea și cei care o înțeleg și o apreciază, este convinsă Doina Calugher. „Serviciile de design interior sunt pentru oamenii cărora le place schimbarea și care sunt flexibili. Un design frumos poate fi realizat cu o investiție medie sau chiar mică, dacă este făcut de profesioniști. Oamenii care solicită design de interior sunt persoane deschise spre noutăți. Cel mai des este solicitat stilul contemporan inspirat din natură, care exprimă confort şi stare de bine, iar interiorul rezultat este primitor și relaxant”, explică antreprenoarea.

Dorian vine cu explicaţii ce țin de partea tehnică a procesului: „Ne întâlnim cu  clientul la obiect și discutăm asupra viziunilor beneficiarului. Se stabilesc în cele mai mici detalii preferințele, chiar și unele aspecte mai personale ale vieții acestuia. Atunci când persoana acceptă una din variantele de amenajări sau o combinație dintre acestea, semnăm contractul”.

 

Clienții mulțumiți aduc alți clienți

Soții Calugher spun că nu au, deocamdată, buget de promovare, dar nu duc lipsă de comenzi. Cea mai bună publicitate, în opinia lor, e bunul nume și clienții mulțumiți, care sunt din diferite domenii de activitate. „Avem experiență de lucru cu familii cărora le-am realizat designul pentru apartamente sau case particulare și cu antreprenori care au comandat proiecte de amenajări pentru oficii, hoteluri, magazine și alte spații comerciale. În mare parte, clienții aduc clienți, oamenii află despre compania noastră de la cunoscuți sau prieteni cărora le-am executat un proiect de design. Mulți potenţiali clienți ne descoperă pe site-ul nostru și pe rețelele de socializare, unde văd munca noastră, imagini ale interioarelor executate. Desigur că sunt şi proiecte ale căror deținători nu doresc mediatizarea acestora – în aceste cazuri nu facem publice imaginile. Pentru noi cel mai important este ca în final beneficiarul să fie satisfăcut și să ne despărţim cu o bună dispoziție. Uneori foştii clienţi revin pentru a ne solicita un sfat sau o altă lucrare”, povestește Dorian Calugher.

Omul de afaceri susține că în ultimii ani serviciile de design sunt tot mai căutate, pentru că lumea călătorește peste hotare și vede cum e în alte părți, dar și datorită diversificării materialelor de construcție și finisaj pe piața națională. „Acest serviciu are o mare perspectivă pentru că designul este o artă, iar arta va exista mereu, altfel lumea va stagna”, este convins Dorian.

 Elena Roman

Imagini şi slide din arhiva familiei Calugher.

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker