EvenimenteSocial

Concursuri profesionale interne API la a douăzecea ediție. Cine sunt câștigătorii?

Deși un pic mai târziu decât o face în fiecare an, Asociația Presei Independente (API) a anunțat câștigătorii concursurilor profesionale interne pentru anul 2019. Dacă în fiecare an câștigătorii erau premiați în cadrul unei ceremonii festive, anul acesta ei au fost anunțați… în regim online.  În total, la această ediție a concursului, au fost acordate 18 premii la șapte categorii de concurs.

Printre învingători, și de data aceasta este și jurnalistul Tudor Iașcenco, care a câștigat două premii. La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, dânsul s-a învrednicit de premiul III pentru articolele: „ Radiografia unei tragedii ”, „ Plec în ţara unde omul este apreciat şi se bucură de nişte drepturi reale, nu iluzorii ca în R. Moldova ” și „ Rezina, vizată într-o decizie de condamnare la CtEDO .
La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală”, Tudor Iașcenco, cu investigația Un șantier-monstru, tocmai bun pentru fraude de milioane”, s-a clasat pe locul II.
Învingătorii au primit diplome, premii bănești și diverse accesorii pentru activitatea jurnalistică.

Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API care s-a
desfășurat la 19 iunie 2020 în regim online.

Juriul, constituit din membri ai Consiliului de Administrare al API şi experţi din cadrul și din afara
organizaţiei, a desemnat următorii câștigători:
La categoria „Cel mai bun reporter din presa națională” care a avut tema drepturile omului,
locul întâi l-a ocupat Marina Ciobanu de la „Ziarul de Gardă”. Al doilea an consecutiv, M.
Ciobanu câștigă acest concurs, în acest an ea a fost premiată pentru articolele: „ Licitații penale la grădinițe: dosar cu amenzi și tergiversări , „ Satul în care nu mai există speranţă va alege cu raţiune  și „ Chișinăul nu miroase (a) bine. „Excursie la Stația de Epurare . Jurnalista clasată pe locul doi – Aliona Ciurcă, de la „Ziarul de Gardă”, a fost premiată pentru articolele: „ Plâng, beau o cană cu apă şi o iau de la capăt ”, „ Lecții de iubire: cum învață să se înțeleagă reciproc părinții de homosexuali și copiii lor ” și „ Fără ajutor: sindromul de stres post-traumatic la veteranii conflictului de pe Nistru ”.

Pe locul trei s-a situat Lilia Curchi de la revista „Natura” cu articolele: „ Specialiştii atenţionează: Apa din subteran nu este bună pentru irigare ” și „ Gunoiul (in)finit ”.
La categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, primul premiu i-a revenit lui Constantin Hairetdinov de la publicație „SP” din Bălți pentru articolele: В Бельцах пятеро детей живут в ужасных условиях. По закону, забрать их из семьи нельзя, Трансгендерная девушка:
«Быть ЛГБТ-человеком в Бельцах — самоубийство!» și В Молдове действуют чёрные
копатели. Кто они и почему учёные говорят об угрозе историческому наследию. Locul
secund a fost ocupat de jurnalista Nelly Uncuță de la aceeași redacție, pentru articolele: «Мне казалось, что это катастрофа». Бельчанка о том, как рождение ребёнка с синдромом. Дауна изменило жизнь семьи, «Часто на улице сигналят, хлопают, свистят». Темнокожая бельчанка рассказала о своей жизни и реакции окружающих și Игры в назначения- увольнения бельцких руководителей стоили бюджету почти миллион леев.

Iar locul trei i-a revenit lui Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul” din Rezina, pentru articolele: „Radiografia unei tragedii”, „Plec în ţara unde omul este apreciat şi se bucură de nişte drepturi reale, nu iluzorii ca în R. Moldova” și „Rezina, vizată într-o decizie de condamnare la CtEDO”.
La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa națională”, toate trei poziții premiante au revenit jurnaliștilor de la „Ziarul de Gardă”. Astfel, pe locul I este Victor Moșneag cu investigația  Toți oamenii președintelui , locul II – Anatolie Eșanu cu investigația  Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice , iar locul III – Marina Ciobanu cu investigația:  Licitații cu iz penal pe strada executorului „cu nouă vieți” .
La categoria „Cea mai bună investigaţie jurnalistică din presa locală”, pe locul I s-a clasat Svetlana Cernov de la ziarul „Est-Curier” din Criuleni pentru investigația  Milioane de lei delapidate la Criuleni dintr-un proiect transfrontalier. Raionul riscă acum să restituie, din buget, banii europeni . Locul II i-a revenit lui Tudor Iașcenco de la ziarul „Cuvântul” pentru investigația Un șantier-monstru, tocmai bun pentru fraude de milioane.

Iar locul III este ocupat de jurnalista Tatiana Djamanov de la Radio Orhei pentru investigația  Boomul drumurilor la Orhei: de la reparații gratuite – la zeci de milioane de lei, absolviți de concurență .
La categoria „Cea mai bună fotografie” premiul i-a revenit lui Vadim Șterbate, fotoreporter la
ziarul „Observatorul de Nord” din Soroca. Iar premiul pentru „Cel mai bun infografic” i-a revenit
redacției „Ziarul de Gardă”.
Premiul pentru dezvoltarea produselor multimedia a fost oferit portalului Esp.md, iar premiul pentru ținuta lingvistică a ziarelor/site-urilor a fost obținut de publicația „Jurnal de Chișinău”.
Premiul pentru dezvoltarea instituției media i-a revenit redacției „Ziarul de Gardă”.
La propunerea Consiliului de Administrare al API, premiul special  „Curaj+Demnitate=Reputaţie”
i-a fost oferit doamnei Rodica Mahu, fostă redactoră-șefă a ziarului „Jurnal de Chișinău”, publicație care și-a încetat activitatea în decembrie 2019, după 20 de ani de editare.
Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul Adunării Generale a membrilor API care s-a
desfășurat la 19 iunie 2020 în regim on-line.

API organizează concursuri anuale interne pentru jurnaliştii şi instituţiile mass-media membre ale
organizației din anul 1999.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker