ApropoSocial

Traseiștii căzuţi în groapa pe care au săpat-o, apucă prăjina

Parlamentul a votat  săptămâna trecută o declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică. Proiectul, elaborat de PDM, a fost susținut de toate fracțiunile parlamentare, inclusiv de zecile de deputaţi cărora le aparţine meritul apariţiei şi dezvoltării în R. Moldova a acestui fenomen scârbos.  Anume această făţărnicie şi denotă faptul că declaraţia în cauză ar fi nu mai mult decât un act populist, în spatele căruia stau nişte interese meschine.

Traseismul politic în R.Moldova are la bază nu probleme de ordin conceptual sau ideologic, ci interese pur materiale, a afirmat în repetate rânduri Vladimir Voronin, liderul PCRM şi preşedinte cu două mandate al Republicii Moldova. Anume în rândurile PCRM au crescut, s-au maturizat cei mai mulţi traseişti politici, care mai apoi au molipsit cu acest virus şi alte formaţiuni politice. Să ne amintim de Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc, favoriţii lui V.Voronin şi ai PCRM, care au dat startul dezertărilor politice. Mai mulţi colegi de-ai lor mai apoi, scuipând în principiile şi valorile comuniste şi promisiunile date alegătorilor, au trecut (contra unor sume solide, susţine V. Voronin) să-l ajute pe V.Plahotniuc şi PDM în consolidarea proiectului lor mafiot. Cu aceleaşi instrumente şi-a creat drum în politica moldovenească Ilan Şor şi partidul său. Şi astăzi, când acelaş PDM s-a pomenit în groapa săpată pentru alte formaţiuni (jumătate din deputaţi, dar şi mulţi activişti locali ai formaţiunii s-au vândut, vorba actualului lider al PDM P. Filip, altor grupări), iată că apare această declaraţie. Nu o lege care să interzică traseismul politic, să asigure cumva cetăţenii că voturile lor nu vor deveni ulterior instrument de negoţ şi interese materiale, ci o simplă declaraţie de pocăinţă, care practic nu mai poate avea niciun efect. Or, asemenea fenomen, înrădăcinat deja destul de adânc în autorităţile publice de toate nivelurile din R. Moldova, asemeni unei gangrene pe un corp uman, ar putea fi anihilat doar printr-o intervenţie chirurgicală.

   Apropo, de aceeaşi părere este şi deputatul PAS Lilian Carp. “Prin declarație, rămânem la condamnare, dar noi avem nevoie să fie interzis prin lege ca cel care își schimbă opinia politică, să-și depună mandatul. Cum s-a procedat cu distrugerea mai multor partide pentru a impune dictatura, problema nu e doar în Plahotniuc. Nu a fost singur. În fiecare din dumneavoastră trăiește un mic Plahotniuc. Scoateți-l din voi și Moldova va avea viitor”, a intervenit Carp.

 „Vreau să întreb dacă nu vi-i greață de dvs.? Cum poți, după ce ai fost într-un partid care a rupt de la alte partide vreo 40 de deputați, să fii atât de ipocrit să vii cu asemenea propuneri? Ați procedat exact la fel trei ani în urmă. Uitându-vă în oglindă, nu simțiți o doză de remușcare?”, a întrebat deputatul PAS Dan Perciun, adresându-se fracțiunii PDM.

„Condamn ceea ce a fost, nu am participat niciodată la astfel de acțiuni. Vorbim de ceea ce va fi pentru viitor. Haideți pentru următoarele generații să schimbăm lucrurile”, a răspuns autorul proiectului, democratul Alexandru Jizdan.

   Un politician cu care discutam la această temă zilele trecute, îmi spunea că Legea Supremă a R.Moldova nu ar prevedea o asemenea posibilitate. Da, Constituţia noastră conţine mai multe pete albe neintuite sau special lăsate de coautorii ei, care s-au developat evident pe parcursul anilor cu probleme concrete. Poate e timpul ca şi societatea, şi organele ei reprezentative să examineze serios şi la rece aceste probleme şi să le elimine?

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker