E timpul sa fii activImplică-te în discuțiiSocial

Activitatea de consilier local trebuie remunerată? În ce mărime?

Petru Anghel, consilier independent orășenesc și raional de Rezina, a îndemnat rezinenii să-şi expună opiniile pe reţelele sociale în următoarea chestiune: „În temeiul Deciziei nr. 9/6 din 09.12.2019, consilierii orășenești de Rezina beneficiază de o indemnizație de 600 de lei pentru fiecare zi de participare la ședința Consiliului. Aproximativ 82800 de lei ne-au costat 6 ședințe ale Consiliului Orășenesc Rezina. Susţii micşorarea acestei indemnizaţii până la valoarea de un leu?”

Apropo, dl Anghel a făcut această propunere la una din primele sesiuni ale actualei componențe a Consiliului Orășenesc Rezina și CUVÂNTUL a scris despre asta. În nota informativă la propunerea sa Petru argumenta: Legea privind statutul alesului local stabileşte pentru consilieri dreptul de a beneficia de o indemnizaţie pentru fiecare zi de participare la şedinţa consiliului. Organul legislativ a permis autorităţilor reprezentative şi deliberative de nivelul I și II dreptul să stabilească de sine stătător cuantumul indemnizaţiei, însă Congresul Autorităţilor Locale din Moldova a stabilit că aceste decizii „trebuie să fie adoptate în condiţiile maximei transparenţe şi cu informarea comunităţii locale, autorităţile publice locale fiind responsabile în faţa comunităţii care le-au ales. În prezent, consilierului care a fost invitat și participă la şedinţa consiliului i se acordă o indemnizaţie de 600 de lei, dar nu sunt cunoscute criteriile care au stat la baza stabilirii acestei sume. Mai ales că, în temeiul art. 188 alin. (1) din Codul Muncii al Republicii Moldova, salariaţilor li se garantează menţinerea locului de muncă, a funcţiei şi a salariului mediu în timpul îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti. Iar din 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului a fost stabilit în mărime de 16,42 lei pe oră. Indemnizaţia respectivă se achită din contul bugetului local şi e necesar să luăm în calcul şi acest aspect. Eu am calculat că numai pentru o ședință se vor cheltui aproape 14 mii de lei. Alte autorități cu bugete mult mai mari ca ale noastre achită indemnizații mult mai modeste: Consiliul Municipal Orhei – 1 leu; Consiliul Municipal Bălţi – 54 lei/ședință”, argumenta consilierul Anghel.

Majoritatea colegilor din consiliu atinci nu au susținut propunerea și Petru a decis s-o pună în discuția alegătorilor prin intermediul grupului „Rezina Info” de pe facebook. În primele zile au reacționat câteva zeci de rezineni. Noi am selectat și propunem atenției cititorilor CUVÂNTUL-ui o parte din opinii, cele mai relevante.

Andrei Gușilă: Eu cred ca problema constă nu în „cât primeşte un consilier pentru o şedinţă”, dar în „cât primeşte un consilier pentru un vot”. Aş fi de acord să primească şi dublu, şi triplu, dacă voturile consilierilor ar fi în interesele cetăţenilor, și nu cele personale ale consilierilor… Eu nu cred în altruism, omul trebuie să aibă un interes şi o sursă de venit din munca pe care o face…  Eu zic că nu poţi să ceri (de la angajat, da un consilier orăşenesc este un angajat al orășenilor, nu?) fără ca să-i dai ceva. Cât trebuie să coste o şedinţă nu ştiu (e destul de filozofică întrebarea). Poate cât o plată medie pe economie pentru o zi  de muncă?

Ion Anghel: Andrei Gușilă, zici că le-ai da la consilieri indem-nizații mari ca ei să nu pre-tindă otkaturi… Dar la așa consilieri cât nu le-ai da ei oricum vor găsi motiv să mai ia şi mită (ba că în alte orașe primesc mai mult, ba că e periculos să fii consilier… și tot așa). Și alt motiv din care socot că un consilier nu trebuie să primească indemnizații mari este că mulți vor candida nu cu scopul de a face ceva bun pentru oraș, dar pentru indemnizații bunișoare… Şi încă ceva: aceste sume ar putea să-i tenteze pe consilieri să facă mai multe ședințe…

Maria Bulat: Când au acceptat să fie întroduși în listele electorale s-au gândit la binele poporului? Ei au fost de acord să fie sluga lui, atunci fie sănătoși și lucreze gratis. Sunt unii care la şedinţe nu scot un cuvânt, numai dormitează pe scaune, așteptând solda.

Maik Doni: Propun pentru şedinţele extraordinare 1 leu, pentru cele ordinare – 300 de lei. Plus la asta, voi veni cu propunerea de a transmite consilierilor materialele în format electronic și nu pe hârtie, astfel, în patru ani, avem de câștigat o sumă frumușică plus descărcăm secretarul consiliului, care pierde mult timp pentru a le multiplica.

Albu Aliona: Mai multe probleme de soluți-onat în Rezina nu-s? Iese ca în zicala: De ce-i sărac? Că-i prost. Da de ce-i prost? Că-i sărac…

Serghei Bagrin: Luaţi banii şi duceţi-i la cei care au nevoie de ei. Eu personal, ca consilier, i-am primit odată la sfârșit de mandat și i-am donat. Niciodată nu am renunțat la ei. Nu trebuie de ocupat cu populismul. Domnul Anghel nu înaintează în opt luni nici un proiect cu folos, degrabă va fi anul de când vorbește una și aceia, despre un leu pentru ședință. Mai bine vorbiți de milioanele de euro, care s-au furat din orașul nostru. Toți consilierii trebuie să lucreze pentru societate și să fie achitați cu o indemnizație reală. Acești 600 de lei pentru cinci zile de lucru (comisiile, pregătirea, studierea, timpul și nervii pierduți la ședință) nu-i mult. Nu aici e cazul să facem economii, domnilor…

  1. Tontici: Sincer vorbind, așteptam mai mult de la componența acestui consiliu. Deocamdată am numai regrete. Nu aveți cunoștințe, experiență? Învățați, cine vă încurcă! Dar nu vă faceți de râs în fața alegătorilor. Despre indemnizații. Dar poate mai potrivit ar fi ca să instituiți un registru în care să fie trecute proiectele de decizii, luările de cuvânt ale consilierilor, alte activități pentru care să fie stabilite anumite plăți și în baza acestora să fie remunerați consilierii? Pentru că nu-i dreptate. Unii lucrează, alții dorm, dar primesc aceiași bani.

Vladimir Borzin: Indem-nizațiile trebuie plătite nu pentru asistarea la ședință, dar pentru implicarea activă în folosul comunității. Cu cât mai multă implicare, cu atât mai mare plata. Dar așa stau toți, trei vorbesc, toți votează și după asta toți primesc bani? Implicare, oameni buni, implicare. Mai ieșiți în stradă, mai vorbiți cu oamenii, faceți ceva pentru comunitate, că până acum ați demonstrat că numai de sfadă sunteţi buni. M-am săturat de showul din ședințele voastre.

Andrei Borş: Vă adunați, vă certați și pentru asta mai vreți și bani? Eu cred că, dimpotrivă, voi trebuie să achitați din buzunarul vostru toate cheltuielile legate de aceste ședințe (lumina, sala, apa, internetul, filmările) pentru că ce folos are orașul de la sfada voastră?

Tema despre eficiența activității autorităților publice locale, abordată de consilierul Petru Anghel, ni se pare extrem de actuală și interesantă. Dumnealui continuă să adune opiniile alegătorilor despre modalitățile de remunerare a aleșilor locali și sumele adecvate. Doritorii pot veni cu sugestii, opinii la tema propusă de PetruAnghel, dar și la alte aspecte ale activității administraţiei publice locale și către redacția săptămânalului CUVÂNTUL.

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker