Politic

Maia Sandu: O ţară în care cetăţenii nu au încredere în guvernare, nu poate prospera

Pe 11 iunie, Maia Sandu, președinta PAS, a vizitat raionul Rezina, unde a avut întâlniri cu primari și consilieri locali, agenți economici, reprezentanți ai societății civile. S-a discutat despre situația politică și social-economică din țară, criza guvernării, problemele cu care se confruntă în aceste condiții APL și lumea de afaceri, mai ales din sectorul agroindustrial. Participanții la întâlniri au făcut schimb de opinii, inclusiv și cu președinta PAS vizavi de căile posibile de ieșire din acest impas. Spre deosebire de alți lideri de formațiuni politice sau reprezentanți ai guvernării, Maia Sandu, venind în teritoriu, a ținut să se întâlnească și cu mass-media locală și a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Publicăm răspunsurile președintei PAS la întrebările săptămânalului CUVÂNTUL.

 – Dnă Maia Sandu, cum apreciaţi activitatea organizaţiilor teritoriale Rezina, Orhei, Şoldăneşti  şi Teleneşti ale PAS şi prestaţia lor în teritoriile respective?

– PAS are organizaţii primare în toate cele patru raioane nominalizate şi noi avem mult de lucru pentru a consolida echipele, ca să le facem mai mari, mai puternice, mai credibile,  pentru că asta este una din acţiunile principale pe care trebuie să le facă un partid ca să aibă organizaţii primare puternice, care să lucreze şi la alegeri, dar şi între alegeri şi să se bucure de încrederea electoratului. Din cauza pandemiei nu prea am reuşit să avansăm în această ordine de idei şi acum sper să ajungem în cât mai multe raioane pentru a discuta pe teren care este starea de lucruri în organizaţiile noastre, dar şi în alte domenii, mă consult cu colegii despre situaţia politică destul de delicată din ţară. Pentru noi este important să cunoaştem părerea oamenilor despre ceea ce se întâmplă şi acţiunile posibile ale partidului în situaţia dată.

– …dar şi impactul actualei guvernări asupra situaţiei politice, economice şi sociale din ţară?

– Situaţia la moment este foarte gravă. Criza sanitară a aprofundat şi mai mult criza economică. Chiar dacă Guvernarea a ţinut lumea două luni închisă în casă şi marea majoritate a locuitorilor s-a conformat rigorilor impuse, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a reduce rata de răspândire a virusului Covid-19. Pe de o parte, ne sperie numărul în creştere al celor infectaţi, pe de alta – criza economică amplificată de faptul că guvernarea nu face nimic pentru a ajuta agenţii economici, lumea să depăşească problemele care de la o zi la alta se complică tot mai mult. Nu ştiu cum să calific atitudinea guvernanţilor faţă de cetăţeni şi businessul mic şi mijlociu, ca incompetenţă sau rea voinţă. Vedeţi, ei declară că nu au bani pentru ca să ajute categoriile care au suferit cel mai mult din cauza pandemiei, iar fac tot posibilul pentru a împiedica să ajungă în ţară resurse importante şi foarte avantajoase de la Uniunea Europeană.

– Cine a câştigat şi cine a pierdut, în opinia Dvs., în urma ruperii de către PSRM a alianţei de guvernare cu PAS şi Platforma DA?

– Au câştigat PSRM şi Igor Dodon. Partidele pro-ruse întotdeauna au speculat şi exploatat diviziunea între centru şi dreapta din politica moldovenească şi evident că noi trebuie să facem tot posibilul pentru a asigura unitatea între centru şi dreapta. Acum, s-o spunem deschis, în politica moldovenească, miza se pune pe apropiatele alegeri prezidenţiale. Dl Andrei Năstase deja şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte, PAS va lua o decizie privind candidatul său la prezidenţiale până la sfârşitul acestei luni. Singura modalitate corectă, în opinia mea, este să lăsăm alegătorul singur să decidă cine poate să-l înfrunte pe Dodon în turul doi şi să câştige alegerile. În scrutinul pentru prezidenţiale trebuie să ne străduim să nu luptăm între noi, dar cu inamicul principal al R.Moldova, Igor Dodon şi totodată să îmbunătăţim relaţiile între PAS şi Platforma DA.

– Apropo, zilele acestea, la un post de televiziune, Vladimir Voronin a declarat că PCRM cel mai probabil va participa cu candidatul său la prezidenţiale şi nu atât pentru a câştiga, cât pentru a-i încurca să câştige lui I. Dodon. Poate şi partidele de pe centru-dreapta ar urma să adopte o stra-tegie similară, cu scopul de a ajuta să câştige candidatul cu cele mai mari şanse?

– Înţeleg ce spuneţi, dar acum este mai complicat ca în 2016, este foarte important ca pretendenţii de pe centru-dreapta să nu lupte între ei, să păstreze relaţiile bune şi să susţină candidatul care va ajunge în turul doi să câştige alegerile.

– Cum comentaţi replica recentă a preşedintelui I.Dodon la solicitarea Dvs. de a-şi da demisia şi afirmaţia sa că o eventuală „demisie a președintelui va crea o criză politică suplimentară, gene-rând paralizarea activității atât a Guvernului, cât și a Parlamentului?

– Noi suntem azi într-o situaţie extrem de dificilă. Ceea ce se întâmplă în Parlament este rezultatul unor alegeri desfăşurate după scenariul lui Plahotniuc aplicat cu susţinerea socialiştilor. Noi ne-am străduit să nu admitem aplicarea sistemului electoral mixt, dar asta totuşi s-a întâmplat şi acum suportăm consecinţele. E foarte greu de activat în acest Parlament, în condiţiile unei migraţii permanente dure a deputaţilor contra unor sume fabuloase dintr-o fracţiune în alta, când televiziunile demonstrează cum preşedintele Dodon ia mită de la un mafiot. Iată de ce, în opinia noastră, soluţia ar fi organizarea concomitentă cu prezidenţialele şi a alegerilor parlamentare anticipate. Actualul Parlament s-a discreditat complet şi trebuie să oferim alegătorilor posibilitatea de a scăpa de traseiştii politici şi de a-şi alege un alt Legislativ, cu oameni mai de încredere. Cea mai bună variantă ar fi ca I. Dodon să-şi dea demisia, pentru a desfăşura concomitent alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Am făcut o sesizare la Curtea Constituţională la acest subiect, aşteptăm răspunsul. Dar se pare că I. Dodon n-are curajul să facă acest pas. Astfel situaţia în ţară pe zi ce trece se complică tot mai mult şi mai mult.

– Cu care fracţiuni şi grupuri parlamentare PAS este dispus la moment să formeze o nouă coaliţie pentru răsturnarea Guvernului Chicu şi instituirea unui guvern nou?

– Este foarte greu să vorbeşti de coaliţii într-un Parlament unde deputaţii se vând en-gros şi la bucată. Chiar dacă s-ar găsi voturi pentru a demite Guvernul Chicu şi instala alt guvern, nu văd care forţe ar fi capabile să sprijine noul Guvern fără a-i impune propriile interese. Noi am avut o experienţă când am format o majoritate cu PSRM, care a votat Guvernul ACUM, dar nu a susţinut intenţiile lui.

Acum situaţia este şi mai complicată. S-ar putea forma un guvern din oameni competenţi, integri, capabili de a scoate ţara din impas, dar cu actualul Parlament nu există nicio garanţie că în cazul promovării unor reforme dure guvernul nu va rămâne cu ochii în soare.

– Cât de benefică şi reală, în condiţiile R. Moldova, vi se pare varianta unui Guvern format din personalităţi marcante în domeniile respective, dar fără susţinere politică concretă din partea Parlamentului?

– Poate că un guvern apolitic, format din profesionişti recunoscuţi ar fi mai preferenţial, deşi nu ştiu câtă lume bună s-ar aventura azi să-şi asume o asemenea responsabilitate. Deşi acceptabil ar fi şi un guvern format pe principii politice, cu sprijinire stabilă în Parlament. Dar în acest caz ar fi nevoie de un Parlament credibil.

– Lumea în R. Moldova se indignează de sărăcia şi frauda bancară, cere tragerea la răspundere a vinovaţilor, dar în acelaşi timp, conform sondajelor, în topul susţinerii publice continuă să rămână socialiştii şi I.Dodon, care şi-au demonstrat deja capacităţile şi posibilităţile, sau Partidul Şor care „a furat, dar ne dă şi nouă” etc.  Cum explicaţi aceste fenomene, dar şi posibilităţile de depăşire a lor?

– O mare parte dintre concetăţenii noştri şi-a pierdut încrederea în autorităţile statului, că la conducere pot fi şi oameni de treabă. Pentru că nu prea au avut experienţe bune, pentru că politicieni de treabă în R. Moldova în ultimele decenii au fost puţini şi n-au reuşit să se impună. Şi oamenii dezamăgiţi au conchis că dacă oricum la conducere nu ajung oameni de treabă, îl votăm pe cel care ne dă ceva, chiar dacă este clar că pomenile sunt plătite din bani furaţi din buzunarul contribuabilului. Este una din cele mai dureroase consecinţe ale corupţiei care a înflorit în R. Moldova cu susţinerea guvernanţilor. Noi nu am prea avut exemple pozitive de guvernare, când un guvern să fi activat cu succes cel puţin patru ani, demonstrând rezultate comparabile cu ale altor guverne. În schimb am avut şi avem la Putere multă lume promovată prin manipulare, minciună şi corupţie şi care prin faptele sale a discreditat capital autorităţile în ochii cetăţenilor. Iar o ţară în care cetăţenii nu au încredere în guvernare nu poate prospera.

– De la un timp tot mai mult se vorbeşte despre actualitatea unor noi alegeri parlamentare, ca una din variantele de scoatere a R. Moldova din criza politică, economică şi socială care pe an ce trece se aprofundează. Dar cât de reale, în opinia Dvs., sunt aceste aşteptări în condiţiile zilei de astăzi?

– Nu poate un asemenea Parlament să mai rămână la putere încă trei ani. Alegerile parlamentare sunt inevitabile. Numai prin alegeri corecte şi încredinţând Puterea unor personalităţi integre, competente, credibile R. Moldova ar putea ieşi din această mocirlă.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker