Util

Postările pe rețelele de socializare prin prisma dreptului de autor. Ce spune legislația

Intraţi pe reţelele de socializare, distribuiţi ori folosiţi în alte scopuri imaginile, textele, înregistrările video pe care le-au postat alte persoane sau instituţii  fără să vă întrebaţi dacă aveţi sau nu acest drept? Ce spune legea în această privinţă?

 Tot mai mult auzim în ultimii ani despre obligația de respectare a proprietății intelectuale, a dreptului de autor și a drepturilor conexe, despre posibilitatea de valorificare a creațiilor și necesitatea de achitare a remunerației. Autorul este cel care creează opera, beneficiind de protecția dreptului de autor asupra operei sale din momentul creării acesteia.

Dreptul de reproducere reprezintă unul dintre drepturile exclusive ale autorului, acesta fiind în drept să efectueze, să permită sau să interzică valorificarea creației sale.

Unul dintre cel mai răspândit mod de reproducere a creațiilor o reprezintă postările utilizatorilor pe rețelele de socializare. În prezent, rețelele de socializare ocupă o mare parte din timpul nostru. Acestea sunt utilizate, cel mai des, ca instrumente de promovare și de răspândire a informațiilor, facilitând interacțiunea dintre diverse categorii de utilizatori.

Postările noastre sunt diverse și pot include atât preluări de texte, fișiere video, înregistrări, imagini, fotografii, precum și creații proprii. Puțini însă dintre noi se întreabă: ce pot distribui/posta și care sunt drepturile mele în acest caz?

Deși cel mai sigur ar fi să postăm doar conținut creat de noi, având certitudinea că nu aducem vreo atingere drepturilor altor persoane, există situații în care publicăm sau distribuim creații ale altor persoane, fără a avea consimțământul acestora.

De exemplu, conform Condițiilor de utilizare și Standardelor comunității Facebook, pe Facebook poți să postezi doar conținut care nu încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale altei persoane. Respectiv, fiecare utilizator este atenționat asupra faptului că ar putea folosi conținutul altei persoane pe Facebook dacă a obținut permisiunea pentru acest lucru, de exemplu, achiziționând o licență sau dacă acesta face parte din domeniul public, dacă se face în mod echitabil sau dacă există altă excepție privind drepturile de autor.

Cu toții cunoaștem însă situații în care, imediat după postarea unui clip video, acesta este șters, iar utilizatorul primește un mesaj cu o notificare prin care este informat că acesta reprezintă un conținut protejat prin dreptul de autor al altui utilizator.

După cum am menționat, actele provizorii de reproducere, care sunt tranzitorii sau accesorii și constituie o parte integrantă și esențială a unui proces tehnic și al căror scop unic este să permită transmiterea, în cadrul unei rețele între terți, de către un intermediar sau utilizarea licită (legală) a unei opere ori a unui alt obiect protejat și care nu au semnificație economică de sine stătătoare sunt exceptate de la dreptul de reproducere. Această excepție se aplică numai în anumite cazuri speciale care nu intră în conflict cu exploatarea normală a operei sau a altui obiect protejat și nu aduc în mod nejustificat atingere intereselor legitime ale titularului dreptului.

Considerăm că cel mai relevant exemplu în acest caz ar fi Facebook Story – postările de conținut ale utilizatorilor, care durează 24 de ore. Acestea pot conține aceleași elemente ca și în cazul unor simple postări – text, video, foto, înregistrări audio – cu mențiunea că acestea sunt temporare, respectiv constituie acte tranzitorii.

Respectați drepturile de proprietate ale altora și raportați orice încălcare a propriilor drepturi!

Eugeniu Rusu, Specialist în drept de autor și drepturi conexe

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close