Apropo

Stalinismul mai dăinuie în mulţi dintre noi…

Recent, am terminat de citit cărțile “Хороший Сталин” (în traducere liberă – Stalin cel bun), autor Viktor Erofeev și “Суровая драма народа” (Drama dură a poporului), scrisă de Viktor Suvorov. Ambele tratează aceeași temă – stalinismul, condamnarea tiranului. Iar a doua zi, 13 iunie, am citit pe rețelele de socializare mai multe informații despre compatrioții noștri, ridicaţi în noaptea spre 13 iunie 1941, în primul val al deportărilor staliniste.

Mie, prima dată, despre deportarea moldovenilor, mi-a vorbit, prin anii 1973-1975, bunelul meu, Vasile. Dânsul era unul dintre cei strămutați fără nicio vină pe  pământuri streine. Vorbea în șoaptă, având grijă să nu-l audă cineva. Iar eu nu înțelegeam de ce se teme.

După lectura celor două cărți m-am luat de vorbă despre stalinism și deportări cu câțiva șoldăneșteni. Am rămas zguduit, înțelegând că lumea noastră iarăși își vrea un tătucă. Majoritatea din interlocutorii mei aprobau acțiunile acelui regim. “O fi avut acele autorităţi motive, că nu pur și simplu au ridicat atâta lume… S-o fi îmbogățit pe spatele norodului, erau împotriva puterii…”, argumentau interlocutorii mei, cu care discutam nu departe de monumentul, ridicat în memoria sutelor de moldoveni trimiși în Siberia cu marfarele de la stația de cale ferată Șoldănești. Și am înțeles un adevăr dureros: mulți concetățeni n-au citit cele două, dar și multe alte lucrări care au dezvăluit esența stalinismului și a consecințelor dezastruoase ale lui pentru popoarele din URSS și n-au învățat nimic din marea dramă prin care acel regim a trecut şi Basarabia. Și aceștea n-ar fi împotrivă ca istoria să se repete. Probabil, considerând că ar putea forma și susține un regim similar… 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker