Social

”Suntem ca la război: dacă am cădea, nu mai are cine să ne înlocuiască…”

Investițiile în medicină au dat efect      

În febra pe care o suportă astăzi sistemul de sănătate în legătură cu pandemia de Covid-19, colectivele instituțiilor medicale din raionul Teleneşti, care nu numai că rezistă, dar și câștigă lupta cu coronavirusul, merită pe deplin doar calificative pozitive. Astfel incidența infectărilor este mult mai mică decât media pe țară. ”Urgența” de la Teleneşti a transportat peste 40 de pacienți cu Covid-19 confirmat, dar nu s-a infectat niciun angajat. La fel s-a întâmplat în medicina primară, iar în instituţiile spitaliceşti au fost doar două cazuri de îmbolnăvire a angajaţilor cu acest virus, care, după izolare și tratament, au revenit la serviciu.

   Am vorbit despre situaţia din sistemul de sănătate din raion cu mai multe persoane. Ex-președintele raionului, Boris Burcă, mi-a spus: ”La noi, în instituţiile de sănătate, s-au investit mijloace substanțiale pentru a îmbunătăți situaţia tehnico-materială şi efectele acestor măsuri se văd acum”. 

Ultima transfuzie de 600 000 lei din bugetul raionului în sistemul de sănătate a fost chiar anul acesta. Consiliul Raional Telenești a organizat o colectă de mijloace pe un cont special şi cu acești bani s-au procurat  dezinfectanți, măști și echipament de protecție.

„Am devenit obiect cu regim special”

      Ce s-a schimbat la spitalul din Telenești de la declanșarea pandemiei? „Am devenit obiect cu regim special, – ne spune Alexei Bivol, directorul instituţiei. – Aveam mai multe intrări pe teritoriul spitalului, acum avem numai trei, care sunt sub control permanent. Blocul unde se află secția Boli Infecțioase a fost supus unor reprofilări de saloane – la etajul de sus se află pacienți cu Covid-19 confirmat, la etajul de jos – cei cu bănuială. A fost transformată în salon spitalicesc de rezervă și sala de festivități a spitalului, care deocamdată stă închisă”, a menţionat dl Bivol.

Despre faptul cum echipa de medici din secția Boli Infecțioase, condusă de Sergiu Oală, a lucrat 45 de zile consecutiv relatează în numărul de azi Ștefan Gore, directorul adjunct al spitalului. În prezent lucrează o altă echipă condusă tot de dr. Oală, pentru că nu a fost cine să-l schimbe! Acum șeful de secție are posibilitate să plece acasă după ture și nu la căminul liceului, fiindcă starea de lucruri s-a mai ameliorat, deși numărul celor diagnosticaţi cu Covid-19 (circa 20 de pacienți) și a celor cu bănuieli (în jur de 6 pacienți) rămâne constant.                                

L-am întrebat pe dl Bivol cum vor marca în anul acesta sărbătoarea profesională a lucrătorului medical şi farmacistului, care e duminică, 21 iunie. Mi-a răspuns că ceremonia va avea loc, dar nu pe teritoriul spitalului şi ultimul cuvânt aparţine administraţiei raionului.

În pofida tuturor problemelor, aici nu uită de omenie şi bucuriile vieţii. Ana Patrașcu, asistenta-șefă a spitalului, ne-a trimis această imagine în care dumneaei o felicită pe infirmiera Ana Rotari cu ocazia zilei de naștere. Adică în condițiile când viața și moartea merg de mână prin saloane, spiritul de solidaritate, lucru în echipă este menținut precum focul în vatră.

 Ce nu a fost soluționat înainte – s-a reușit pe timp de pandemie

Alexei Bivol spune că noul coronavirus impune respectarea foarte strictă a regulilor de profilaxie: ”Unul din cei doi angajați ai noştri care s-a infectat şi-a permis să scoată viziera care transpirase și îl încurca să lucreze! A fost o acţiune mai mult involuntară, dar ne-a fost la toți de învățătură”, spune dumnealui. “S-au desfăşurat multe instruiri, s-a atras atenție la respectarea strictă a regimului or, suntem ca la război – dacă am cădea, nu mai are cine să ne înlocuiască”, spune dl Bivol.            

Șeful spitalului a mai adăugat că pandemia a contribuit într-un fel la soluţionarea unor probleme actuale ale instituţiei, cum ar fi aprovizionarea saloanelor cu oxigen prin conducte, instalarea unei bare electronizate la intrare:

  ”Acum nu mai trebuie să umbli cu buteliile prin salon. Avem priză cu oxigen la patul pacientului, ceea ce ne permite să-l conectăm imediat dacă este nevoie.

În mandatul precedent Consiliul Raional nu a dorit să finanțeze instalarea unei bare electronizate la intrare. Acum vom putea s-o instalăm, pentru că nu avem nici finanţe, nici oameni care să stea la intrări ca să monitorizeze fluxul de persoane.

La fel, există şanse să putem procura un aparat digitalizat Roentgen de producție japoneză, pe care l-am comandat deja chiar la firma producătoare”, a menţionat directorul Spitalului raional Teleneşti.


Ion Cernei                                          

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker