Social

Reforme nu pentru a uşura, dar pentru a complica situaţia?

În timp ce chiar şi copiii de la grădiniţe folosesc internetul, primarii utilizează semnătura electronică, iar lumea civilizată renunţă deja şi la banii de hârtie, autorităţile publice locale de la noi sunt nevoite să parcurgă (uneori nu o dată) multe zeci de kilometri, să piardă zile de muncă, să ardă combustibil pentru a prezenta hârtii la o instituţie de stat care a fost centralizată excesiv.

„Situația amintește de timpurile de tristă faimă, cu formarea unor cozi și așteptatul cu orele la rând, lume enervată, funcționari veșnic nemulțumiți, de parcă le-ai fi datoare cu ceva”, ne-a spus o primară din raionul Teleneşti.

Începând cu luna ianuarie, primăriile din raionul Teleneşti beneficiază de serviciile Trezoreriei Bălți, situație care a complicat cu mult activitatea autorităţilor publice locale. Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, ne spune că nimeni nu a consultat, nici nu a cerut părerea APL vizavi de noile schimbări:

”Nu știu ce a câștigat statul de pe urma acestei implementări, dar cu siguranță ne-a făcut o mulțime de probleme. Trebuie să pierzi o zi întreagă, să cheltui combustibil cu nemiluita, iar dacă ceva nu este în ordine – să mai mergi la Bălți, și nu o dată.  Nu era mai bine să aibă un specialist la Telenești, care ar recepționa actele respective?,  crede primarul de Ratuș.

Tamara Verejan, primara de Scorțeni ne spune că strămutarea Trezoreriei la Bălți e una din cele mai negândite decizii:

”Calea-valea dacă trezoreria era mutată la Orhei or, este mai aproape. Îmi puneam mari speranțe că vom putea trimite actele respective prin poșta electronică. Dar, la noi ca la nimeni – se fac reforme, dar se muncește pe vechi. Situația amintește de timpurile de tristă faimă, cu formarea unor cozi și așteptatul cu orele la rând, lume enervată, funcționari veșnic nemulțumiți, de parcă le-ai fi datoare cu ceva. Culmea e că nimeni nu a voit să organizeze o modalitate de activitate mai lejeră. Dacă schimbăm ceva, apoi schimbarea trebuie să  aducă beneficii, nu discomfort”, remarcă primara de Scorțeni. 

Nicolae Rotaru, ales nu demult primar al comunei Ghiliceni, ne spune că primăria nu are automobil de serviciu, din care cauză pleacă la Bălți la Trezorerie cu ce se nimerește:

”Dese ori se întâmplă că ajung acasă noaptea târziu. Sunt în raion sate şi mai îndepărtate de Bălți decât Ghilicenii. Noi ne gândeam că tehnologiile informaționale ar soluționa problema, dar ți-ai găsit, se lucrează precum  jumătate de secol în urmă și m-aș mira dacă într-o bună zi contractele respective le-am transmite printr-o apăsare de taste. În plus, era firesc ca odată  cu  lichidarea trezoreriilor să se organizeze nişte seminare, instruiri, care ne-ar fi facilitat lucrul. În lipsa acestora, Trezoreria de la Bălți s-a transformat într-un depozit mare de adunat hârtii, situație care, în condițiile unei digitalizări, computerizări aproape totale, trezește cel puțin nedumerire. Și când te gândești că avem internet de mare viteză, a fost implementat conceptul semnăturii electronice, iar în lume iese din uz aplicarea ștampilei umede. Noi înțelegem că este nevoie de optimizare, eficientizarea serviciilor, dar acestea trebuie să fie bine chibzuite”, crede primarul de la Ghiliceni.

Ion Cernei

             

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker