Cere socoteală pentru banii publiciSocial

Prin consultări publice, natura și oamenii au avut de câștigat

Locuitorii satului Frăsinești din raionul Ungheni și cei din orașul Cantemir sunt mândri că împreună cu autoritățile publice locale (APL), dar și cu diaspora, au reușit să rezolve două probleme de mediu, soluționarea cărora nu mai putea fi amânată. Cei de la Frăsinești au plantat circa o sută de puieți pe un teren mâncat de eroziune, iar cantemirenii au transformat parcul într-un loc plăcut și accesibil inclusiv pe timp de noapte. Oamenii sunt conștienți că implicarea lor în viața comunității face guvernarea locală mai eficientă, iar odată cu asta crește și încrederea în instituțiile publice.

Porțiunea de teren de la marginea satului le dădea mari bătăi de cap locuitorilor din Frăsinești. Cu trecerea anilor, terenul din apropierea râului Prut „fugea” tot mai mult la vale, iar din cauza alunecărilor și eroziunii, drumul din vecinătate a devenit impracticabil, mai ales când ploua sau cădeau ninsori abundente. Pentru a rezolva mai lesne această și alte probleme din localitate, la Frăsinești a fost creat un Grup de Acțiune Locală, cu denumirea FAST (abreviere de la Fii Ambasadorul Schimbării Totale) care discută periodic cu cetățenii și îi ajută să identifice necesitățile stringente ale localității și să le prioritizeze. După câteva consultări publice cu locuitorii și cu reprezentanții APL, s-a ajuns la concluzia că terenul erodat nu mai poate aștepta și că este necesară o intervenție urgentă. Iulia Iachimovschi, lidera grupului de inițiativă, menționează că oamenii au fost foarte receptivi, propunerea venind chiar de la ei.

Echipați cu hârlețe, găleți, dar și cu mănuși și măști de protecție

Cetățenii au hotărât să înceapă lucrul chiar în această primăvară, când au decis să planteze arbori pe acea porțiune de teren. Iulia Iachimovschi precizează că la înverzirea terenului au participat atât sătenii, cât și autoritățile locale din Frăsinești: „Acea bucată de pământ e chiar la șosea, iar ceva mai la vale, la vreo zece metri, e și frontiera de stat pe râul Prut. S-au plantat peste 90 de puieți de frasin și s-au prins toți, unul singur s-a uscat. Lumea din sat a fost cu decizia și munca, iar primăria cu tehnica și apa”.

Deși au decis să desfășoare activitatea pe timpul pandemiei, locuitorii din Frăsinești au respectat toate normele sanitare impuse de medici, venind la muncă echipați atât cu hârlețe, găleți, dar și cu măști și mănuși de protecție, confirmă lidera grupului de acțiune FAST.

Parcul din Cantemir s-a luminat

Și parcul din orașul Cantemir s-a schimbat la față cu ajutorul locuitorilor de aici, al autorităților, al diasporei, dar și cu ajutorul financiar al Guvernului Elveției. Cu toții și-au unit eforturile pentru a-i readuce parcului imaginea de altă dată. Pe localnica Ana Angheluță am întâlnit-o pe o bancă, admirând iasomia abia îmbobocită. Femeia  spune că locuiește în acest orășel din 1977 și își amintește cu drag de vremurile când parcul era o oază de liniște, plin cu trandafiri și oameni veseli. „De mai mulți ani însă parcul nu era îngrijit, crescuse parcă o pădure și îți era frică să mergi seara pe aici. Acum vedeți ce curat și frumos au făcut?”, povestește femeia, arătând către parcela cu flori proaspăt plivite.

Și diaspora a sărit în ajutor

Primarul orașului, Roman Ciubaciuc, se bucură că, împreună cu cetățenii, s-a reușit reamenajarea parcului pentru ca acest loc să devină plăcut și prietenos. Deoarece nu era iluminat, parcul era accesibil doar ziua, astfel, sarcina numărul unu era instalarea rețelei de iluminare. Totodată, s-a decis și renovarea și reconstrucția unui havuz în mijlocul parcului, însă pentru asta era nevoie de o sumă mai mare de bani, așa că s-a purces la căutarea de fonduri: proiecte, apeluri, solicitări. Acest efort s-a soldat în final cu succes, fiind accesați peste un milion 200 de mii de lei. Astfel, Guvernul Elveției a contribuit cu 250 de mii de lei, APL – cu 910 mii de lei, localnicii au donat peste 48 mii lei, au contribuit și băștinașii aflați peste hotare. Rodica Vasiloi este una dintre persoanele care a răspuns pozitiv îndemnului de a dona bani pentru renovarea parcului. Ea locuiește de trei ani în Irlanda cu familia sa, însă nu a stat pe gânduri nici o clipă când a văzut anunțul în rețelele sociale că se colectează resurse financiare pentru a moderniza parcul din mijlocul orașului. „Am decis să participăm și noi prin donarea unei sume, atât cât ne putem permite. Măcar cu ceva să contribuim la dezvoltarea orașului unde ne-am născut și am petrecut unii din cei mai frumoși ani din copilărie și tinerețe. Orice proiect necesită implicarea cetățeanului prin metode accesibile”, este convinsă Rodica Vasiloi.

Implicarea cetățenilor responsabilizează autoritățile

Primarul Roman Ciubaciuc menționează că cetățenii sunt mult mai responsabili și  solidari atunci când ei înșiși contribuie la rezolvarea unei probleme concrete din localitate, deoarece aici este și munca, și banul lor. Corespunzător, se poate garanta că și atitudinea localnicilor față de acest parc va fi cu totul alta. Datorită participării cetăţenilor în procesul decizional, politicile publice sunt mai aproape de nevoile populaţiei, conchide primarul de Cantemir.

 Lilia Zaharia,

Asociația Presei Independente (API)

Legenda 1: La Frăsinești locuitorii satului au sădit peste 90 de puieți. Sursa: Facebook.com

 

Legenda 2: Și cetățenii din diaspora au contribuit la iluminarea parcului din orașul Cantemir. Sursa: API

Legenda 3: Havuzul din centrul parcului din orașul Cantemir va deveni în curând o atracție turistică. Sursa: API

Legenda 4: Ana Angheluță din orașul Cantemir se plimbă zilnic prin parcul renovat din orașul Cantemir. Sursa: API

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker