Evenimente

Declarația deputaților din Primul Parlament cu privire la împlinirea a 30 de ani de la votarea Declarației de Suveranitate a Republicii Moldova

Aleși în urma unor alegeri democratice, deputații Primului Parlament, însuflețiți de victoria obținută în bătălia pentru Limba Română și Alfabetul Latin, și-au fixat drept scop major continuarea parcursului de Renaștere și Eliberare Națională. Nici la două luni de la prima ședință, pe data de 23 iunie 1990, Parlamentul adoptă primul act fundamental – Declarația de Suveranitate a Republicii Moldova, care fixa supremația puterii de stat din Republica Moldova în raport cu actele adoptate de către Moscova. Declarația de Suveranitate a fost primul document magistral, care a stabilit vectorul strategic pentru desprinderea de Rusia sovietică (URSS) și orientarea spre democrațiile europene.

După trei decenii de la proclamarea Suveranității Republicii Moldova , noi, votanții acestui document epocal, constatăm cu profundă îngrijorare că cele mai importante deziderate ale Declarației de Suveranitate au fost compromise. Șansa istorică, pe care am oferit-o următoarelor generații de politicieni, prin valoarea conceptuală, politică și strategică a Declarațiilor de Suveranitate și de Independență, a fost ratată. În consecință, asistăm la o disoluție catastrofală a instituțiilor de bază ale statului, care au fost create pentru a asigura suveranitatea poporului și drepturile cetățenilor.

Implozia URSS a venit din interior, pe fundalul a două crize mondiale și regionale de proporții. Pe de o parte, a început destrămarea marilor imperii, pe de alta, în a doua jumătate a secolului trecut se atestă un faliment latent al sistemului economic socialist și al ideologiei comuniste. Ceea ce pentru actualul președinte rus a însemnat „cea mai mare catastrofă geopolitică și umanitară a secolului 20” , pentru popoarele ocupate de către Imperiul Rus (mai întâi țarist și apoi sovietic), a fost o șansa istorică de a porni pe calea salvării identității naționale, edificării unor state naționale democratice și aderării la alte spații valorice și civilizaționale.

Votanții Declarației de Suveranitate au pus bazele politico-juridice pentru adoptarea unei noi Constituții și edificarea instituțiilor menite să reprezinte interesele cetățenilor și să integreze statul în aria valorică a civilizației occidentale. Statul de drept, supremația legilor naționale, cetățenie și politică externă proprie, separația puterilor, economie de piață funcțională, dreptul asupra resurselor naturale și integrarea europeană au fost dezideratele cu valoare testamentară, incluse în textul Declarației de Suveranitate.

Din păcate, viziunea politică a Primului Parlament, expusă foarte clar în Declarațiile de Suveranitate și Independență, căile de dezvoltare ale Republicii Moldova, trasate în documentele de bază juridice, economice, sociale, educative, culturale și ecologice, nu au fost preluate ca cea mai prețioasă moștenire de către Parlamentele de după 1994, fiind excluse în mod premeditat, subversiv și anticonstituțional din programele lor de guvernare. În rezultat, timp de un sfert de veac am asistat la degradarea continuă a clasei politice, a transformării partidelor în proprietatea unor clanuri oligarhice și lideri mărginiți, în coruperea masivă a justiției, în confiscarea presei independente de către grupările de la putere și excluderea definitivă a responsabilității și moralei din politică. Formarea unui cadru juridic deformat în selectarea candidaților pentru președinție, parlament și guvern, modelul electoral neperformant și anacronic, dezinformarea și manipularea electoratului, au asigurat accesul în instituțiile fundamentale ale statului ale unor indivizi corupți și ale unor grupări obscure, care utilizează bugetul de stat în interesul lor personal, pentru a se îmbogăți și a se menține la putere, fără a se îngriji de populația sărăcită și de modernizarea R. Moldova.

 În ultimii ani, situația s-a agravat prin faptul că importanți decidenți politici, în frunte cu șeful statului, negociază cu fostul centru colonial Suveranitatea și Independența noastră, trădând interesul național în favoarea ambițiilor imperiale ale Kremlinului. Pe acest fundal de trădare, se produce disoluția și criminalizarea instituțiilor statului, care sunt instrumentele de bază ale exercitării puterii poporului. Acaparate de Igor Dodon, Președinția, Parlamentul și Guvernul sunt infectate puternic de corupție, incompetență și trădare, înstrăinându-se iremediabil de interesele naționale și de problemele cetățenilor.

Degradarea intelectuală a corpului legislativ, a instituției prezidențiale și a celei guvernamentale, migrația interminabilă și târgul de deputați din Parlament, nerespectarea procedurilor democratice, lipsa unui sistem de echilibru, care ar oferi garanții tuturor opțiunilor politice, nivelul dezastruos al creației legislative și culturii politice, caracterul profund demagogic al discursului politic, — toate acestea au descalificat Legislativul, transformându-l într-o mașină de vot pentru realizarea intereselor clanurilor de la putere.

Guvernul, dincolo de încercarea disperată de a-și crea aparențe tehnocratice, este o unealtă docilă a puterii personale a președintelui Dodon, care nici nu-și camuflează intenția readucerii Republicii Moldova la statutul de colonie de până la Declarația de Independență. Amatorismul în politica internă și trădarea interesului național în politica externă, ne-a transformat într-un stat marionetă, condus de către oligarhi și populiști incompetenți, care țin populația sub limita sărăciei și care creează condiții favorabile pentru extinderea pandemiei de Covid-19.

Justiția, care ar trebui să asigure respectarea necondiționată a normelor legale și constituționale, inclusiv a principiilor Declarațiilor de Suveranitate și de Independență, s-a transformat în instrumentul șefului de stat și al politicienilor de cel mai înalt rang pentru a promova interese străine, în detrimentul celor naționale și pentru a menține un război interminabil între clanurile banditești pentru redistribuirea sferelor de influență, a bugetului și a proprietăților de stat. În aceeași situație de slugărnicie se află și holdingurile de mass-media emanate și atașate de rețelele corupte și mafiote de la putere, reprezentate de Igor Dodon.

La cei 30 de ani de la proclamarea Suveranității, deputații Primului Parlament califică situația ca fiind una dezastruoasă și sensibilizează societatea asupra pericolului enorm de pierdere a tuturor cuceririlor dobândite prin implicarea și sacrificiul mai multor generații. Experimentele oribile, efectuate de către clanurile tenebre, care au confiscat puterea după 1994, se cer a fi curmate, folosind alegerile ca cel mai democratic mod de a aduce oameni responsabili, competenți și patrioți în autoritățile locale și centrale. Considerăm că alegerea unui alt Președinte al R.Moldova la 1 noiembrie 2020, poate servi un început de renaștere a instituțiilor prin reanimarea principiilor formulate în Declarațiile de Suveranitate și de Independență cu privire la Statul de drept, asigurarea libertăților fundamentale și integrarea societății moldovenești în spațiul ei național și european.

Arseni A., Buga I., Bejenuță P., Bastovoi A., Besleagă Vl., Carandiuc B., Culea C., Cernei D., Costas I., Dabija N., Drută M., Dolganiuc V., Druc M., Eremia I., Ghidirim Gh., Hioară Gh., Holban D., Lefter T., Macrinici T., Madan I., Maimescu Șt., Mărgineanu I., Mereuță I., Mițcul I., Misail N., Moraru N., Munteanu P., Neagu I., Novac I., Negura I., Pârvan P., Poiată M., Palii I., Pascaru Vl., Reniță Al., Rusu M., Sagin V., Saulea A., Todos N., Todoroi D., Tampiza C., Țăranu An., Vasilachi Ig., Zgardan V.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker