Social

Portul popular are rădăcini în sufletul nostru, de aceea nu a dispărut

Duminică, ţara a îmbrăcat straie naţionale. Ziua Portului Popular a fost sărbătorită în festivaluri desfăşurate în zeci de localităţi, inclusiv şi în regiunea Orhei. 

 

O interpretare deosebită a avut această nouă sărbătoare la Căzănești, raionul Teleneşti, unde, sub îngrijirea lui Vasile Sârbu, primarul comunei și a dnei Iulia Climentovschi, șefa căminului de cultură, acțiunea a fost deosebit de impresionantă. Nu doar artiştii amatori participanţi la festival, care au reprezentat diferite localităţi din raionul Teleneşti, dar practic tot publicul a purtat straie naționale. Organizatorii sărbătorii s-au pregătit cu mult zel pentru activitate.

Am văzut aici şi un stand cu imagini de epocă ale reginei Maria și membrelor Casei Regale din perioada interbelică, atunci când costumul național românesc s-a aflat în favor. Mostre originale de costum național au fost prezentate pe standurile muzeului din Negu-reni, iar pe frontespiciul căminului de cultură,  alături de abțibilduri cu imaginile colectivelor de la Căzănești erau prezente nu numai costume naționale, dar și câteva covoare confecţionate acum 50 şi 100 de ani.

Ziua portului popular la Căzănești a inclus câteva compartimente: primul a fost dedicat memoriei interpretei și actriței Tamara Chițaniuc (născută Ababii), originară din Căzănești, care a trecut prematur la cele veșnice acum 10 ani. Cei 9 soliști care au evoluat au avut de interpretat câte un cântec din repertoriul regretatei cântăreţe şi altul – la discreţie.

În compartimentul cu genericul ”Drag mi-e cântecul și portul” s-au înscris colective de artișți amatori din 7 sate ale raionului, inclusiv Sărăteni, Țânțăreni, Chițcani, Brânzeni ş.a. De la Crăsnăşeni, împreună cu primarul Vasile Mărăndici, s-au prezentat câteva interprete promițătoare de muzică populară, dintre care două (Elena Zelenco și Ionela Dicusară) au fost distinse cu premii bănești și diplome.

În premieră a evoluat ansamblul de dansatori ”Păuneștii” de la Liceul Teoretic ”Adrian Păunescu” din localitatea-gazdă, care au deschis sărbătoarea.

Vasile Sârbu, primarul de Căzănești a remarcat: ”Tradiția portului popular și folclorului au rădăcini trainice la Vadul-Leca şi Căzănești. Casa de cultură, construită în 1960, rămâne una din cele mai frumoase edificii de acest tip din republică.

Avem colective artistice extraordinare, meșteri populari deosebiţi, am dat țării oameni de cultură de o deosebită valoare. În condițiile când lumea nu se prea dumirește cum să-și construiasă viitorul, rezistența prin cultură este opțiunea cea mai reușită”.

Portul popular are rădăcini trainice în sufletul nostru, al românilor moldoveni, de aceea nu a dispărut în vremurile de răstrişte, iar acum este îndrăgit ca şi cu veacuri în urmă.

Ion Cernei

                               

 

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker