Apropo

Navetişti în primăria unui Eldorado fără şanse

De la o seamă de vreme conducerea raionului Orhei se distanțează de cea a primăriei municipiului şi la depunerile de flori cu ocaziile diferitor aniversări aceste două cortegii vin ”pe regie proprie”, adică aparte. În cazul despre care vreau să povestesc, întâmplat la 15 iunie c., ziua trecerii în eternitate a lui Mihai Eminescu, la bustul din Orhei al poetului primii au apărut cei de la primărie în frunte cu viceprimara Reghina Apostolova. După ce a depus florile, viceprimara îşi opri privirea asupra celor două tricolore înfipte în dreapta și stânga soclului, lângă care stăteau de gardă doi orheieni militanți ai Mişcării de Renaștere Națională, Ion Codreanu și Ion Stegărescu.

Кактутоказалисьфлагичужого государства?!” – se zburli Apostolova către suita sa.

 

Ion Codreanu, care e și consilier orășenesc, deci persoană cunoscută viceprimarei, îi răspunse:

”Cu acest флаг чужого государства era acoperit sicriul poetului nostru național Mihai Eminescu, atunci când a fost condus pe ultimul drum. Iar de 26 de ani acesta este drapelul nostru de stat. Adică nu-i ciujoi”.  

Viceprimara a făcut stânga-mprejur și a plecat cu tot cu suită. Ion Codreanu a rămas să supravegheze steagurile:

”În anul trecut, la 1 decembrie, noi am fixat o placă comemorativă pe frontespiciul fostei clădiri a zemstvei orheiene cu numele deputaților din Orhei care au semnat Unirea cu Țara în 1918. După asta, de placă nu s-au atins, dar tricolorul instalat acolo peste un timp a fost scos din porunca aceleiași Apostolova. De atunci, cu orice ocazie, stăm și le lămurim celor aduși la Orhei de către Șor de ce  tricolorul trebuie neapărat să fie prezent  la monumentele noastre”, mi-a explicat Ion Codreanu. 

Cazul de la monument m-a convins definitiv că Șor și oamenii acestuia, ajunşi prin fraudă, manipulări și experiențe obraznice cu  mentalitatea locuitorilor de aici, sunt de fapt niște intruși veniți să-și bată joc de sentimentele orheienilor  de bună credință .

Dar s-o luăm de la capăt pentru a fi mai expliciți.

Ilan Șor a venit la Orhei sub lozinca primarului-investitor. Peste două săptămâni  se împlinesc doi ani de la învestirea sa în funcție, timp în care ar trebui să fie evident impactul pozitiv al activității acestuia. S-au ivit de atunci la Orhei locuri de muncă din investiţiile primarului? S-au îmbunătățit serviciile prestate de către primărie  cetățenilor? Nicidecum nu. Chiar din prima zi în ungherele primăriei  au pus câte un gardian care întreabă pe oricare ”кто такой, что за клиент?”, adică s-au impus masuri draconice „de securitate”. În timpul când a  fost primar Ion Șarban (socotit eronat de unii a fi primar comunist), acesta se întorcea din pragul instituției dacă cetățeanul avea neapărată nevoie de intervenția edilului. Vitalie Colun, chiar din prima zi a investirii sale în funcţie, spre a nu stingheri pe orășenii veniți în audiență, a eliminat omul de serviciu de la intrare, postat acolo încă pe vremea când primar era Ion Stratulat. Șor și-a arătat atitudinea vizavi de  transparență chiar în a treia  zi de la inaugurare: paza a spart camera video a unei echipe tv de la Chișinău, care venise să facă o secvență despre… reparațiile din primărie. Adică dacă la  Șarban și Colun intrai liber, Ion Stratulat putea să te primească în ”aquariumul” de sticlă de la intrarea în primărie, apoi la Șor trebuia să te înscrii în luna august ca să fii primit în audiență în  martie anul următor.

Ulterior și acest  program de umilire a orășenilor a fost dat peste cap or, Șor nimeri în arest la domiciu. 

”Primarul investitor” a declarat că va face din Orhei un Eldorado prin crearea de noi posibilități pentru businessmani, inclusiv deschiderea unui incubator de afaceri. Dar de fapt dânsul şi oamenii lui au încercat a suprima și acapara businessul local (s-au făcut tentative de a închide carierele, de a schimba locul pieței, i-au deschis dosar prin denunțuri unui om de afaceri din Orhei etc.) Însă cea mai mare aventură e gestiunea Regiei ”Apă-canal”, care, din întreprindere profitabilă s-a transformat în acești doi ani în una falimentară, cu 1.3 milioane de lei datorii. Poanta situației e că Șor a micşorat tariful la apă din considerente pur populiste, în timp ce datoriile Regiei ”Apă-canal” pun în gardă pe consilierii  raionali de Orhei or, anume Consiliul Raional este garantul achitării unei datorii de  câteva milioane de lei din creditul acordat de către BERD. Au urmat și alte acțiuni populiste: megaconcerte, deschiderea unor magazine sociale, ce  trezesc nedumerirea omului cu judecată, care nu poate înțelege rostul acestor cheltuieli când urbea continuă să se confrunte cu destule probleme de ordin economic, social…                                                                                                   

Unii vor spune că nu am dreptate, că Șor, deși a furat, uite, se împarte cu orheienii…Dacă am urma acestei logici, ar trebui să furăm unul de la altul cu nemiluita, ca mai apoi să dăm câte ceva pentru reparația unui havuz ori amenajarea unui parc. Apropo, reparația parcului  Ivanos e prezentată  ca o mare realizare a actualului primar.  Între timp mă întreb: ce i-a încurcat pe orheieni să mențină în ordine parcul, adică să nu smulgă corlatele, grilajele, stâlpii de metal pentru fier vechi? Singurul lucru logic care-l face Șor e că încearcă să-i dumirească pe orheieni că nu au fost gospodari în orașul lor. Or, el aduce în ordine ce s-a stricat dela 1991 încoace. Dar nu-i reușește. Cea mai mare parte a  străzilor necesită reparație – rețelele de socializare conțin albumuri cu zeci de imagini a străzilor deteriorate din urbe.    

La Orhei mai au loc niște lucrări bizare ca și domnia lui Șor. Mediile de la Chișinău  vorbesc de reparația iazului orășenesc dar, de fapt, sunt niște lucrări de amenajare făcute de-a oaia. De regulă, reparația, amenajarea presupune uscarea albiei şi curățarea acesteia de mâl.  În cazul lacului de la Orhei  mâlul nu a fost curățat de la construcția bazinului, adică din 1956. Am vorbit mai înainte cu specialiști în medicina preventivă de la Orhei, care spun nu fără temeri, că în mâlul de aici sunt depistați vibrioni holeroformi de mai multe culturi:

”Pe caniculă interzicem scăldatul și pescuitul anume de atâta că te poți aștepta la mutația genelor și transfomarea vibrionilor holeroformi în holerici. La microscop pe ultimii îi evidențiem în nuanțe aurii – nici nu vă închipuiți ce simțim când în proba de apă luată din iaz auriul prevalează”, îmi spunea Constantin Tighineanu, ex-șeful Centrului de medicină preventivă, acum consilier raional.               

În genere, situațiile bizare au devenit ceva sistemic în timpul lui Șor. Spre exemplu timp de un an, adică de când lui Șor i s-a aplicat arest la domiciliu, Consiliul Orășenesc  Orhei nu a fost convocat în vreo ședință ordinară. Au convocat ședințe extraordinare, ca pe vreme de calamitate. Prima ședință ordinară a Consiliului Orăşenesc în anul curent a avut loc la 2 iunie…

Situaţia Consiliului Orăşenesc Orhei este unicală pentru Republica Moldova or,  marea majoritate a consilierilor fracțiunii ”Pro Orhei” (corect ar fi ”pro Şor”) vin de la Chișinău, unde au viză de reședință. Tot din capitală vin dimineața și pleacă seara viceprimarii Dandara, Cristea și Apostolova. Orheienii așteptau că  Șor ar fi trebuit să-și mute familia la Orhei încă din 2015. Condamnat la 7,5 ani  de detenţie și totodată eliberat de sub strajă de prima instanță, ”primarul iubit”  Ilan  Șor va veni tot de la Chișinău să-și facă misiunea de edil al orașului de pe Răut… Dacă am ține cont de faptul că odată condamnat Domnia sa  nu mai poate deține funcția respectivă, ne-am întreba: pentru ce această jertfă? Să-i fericiţi cu tot dinadinsul pe locuitorii unei urbe, unde nu ați trăit barem o zi?

Apropo, în regiunea Orhei sunt câțiva primari, care în ultimii ani au investit fiecare în parte mult mai mult decât Șor și Ko lui. Au făcut-o accesând proiecte, folosind contribuții din partea comunității, aplicând  licitații corecte…

                                                                                     

Ion Cernei                        

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker