EvenimentePoliticSocial

Experți în energetică cer de la ANRE să publice calculele pentru tarifele la gaze

Experți în energetică cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să publice calculele pentru tarifele la gazele naturale, așa cum prevede legea, și abia după aceasta să anunțe organizarea consultațiilor publice.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul în energetică Sergiu Ungureanu a spus că ANRE trebuie să facă publice toate componentele care intră în tarif. Iar întreprinderea „Moldovagaz” trebuie să dea publicității informația despre achizițiile de gaze și cursul leu – dolar aplicat. Odată cu devierea tarifelor față de cheltuielile reale cu mai mult de trei procente se creează premise pentru actualizarea tarifelor, lucru care nu a fost făcut, cu toate că devierile au fost mult mai mari, a menționat expertul.

Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că „Moldovagaz” are peste 3% pierderi în rețea ca și componentă tehnică, plus pierderi comerciale. În total, reglementatorul include în tarife circa 4% pierderi doar în rețeaua de distribuție. De notat că un punct procentual echivalează cu 1,8 milioane de dolari. Potrivit lui Parlicov, cuantumul pierderilor trebuie adus la unul comparabil cu alte țări, unde media pierderilor nu depășește 2%.

„Dacă urmărim calculele „Moldovagaz”, vedem că costurile de operare a activității operatorului de furnizare sunt la peste 70 de milioane de lei, iar profitul aplicat e peste 100%. Profitabilitatea se aplică la costurile pe care le-a înregistrat pe parcursul activității”, a menționat Tudor Şoitu, expert al asociației Comunitatea WatchDog.md.

Sergiu Tofilat, expert WatchDog.md, a spus că ANRE  nu a prezentat deocamdată niciun fel de estimări privind devierile tarifare – componentă esențială în estimarea tarifelor la gaze. Experții au făcut un apel către Guvern și  către Ministerul Economiei și Infrastructurii, în calitate de acționari la „Moldovagaz”, să apere interesele Republicii Moldova și să nu admită contracte cu clauze abuzive. Referindu-se la tranzitarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova, Sergiu Tofilat a menționat că 2/3 din rețelele magistrale sunt pe malul drept, o treime –  pe malul stâng, dar veniturile din tranzitarea gazelor se repartizează inexplicabil 50 la 50.

Consumatorii casnici achită pentru un met-ru cub de gaze naturale 6,3 lei, inclusiv TVA (8%). Potrivit estimărilor experților, tariful ar trebui să fie micșorat până la 4 lei.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker