Cititorul-Ziarul-CititorulEvenimente

Dobrușa cealaltă, de la Iași

„Mersul pe sârmă fără plasă de siguranță” – astfel a comparat adolescența Sabina Weill, redactoră-șefă a unei reviste pentru adolescenți. Într-adevăr, în această perioadă tumultoasă din viață, un tânăr poate fi cuprins de sentimente jenante, stări de neliniște și confuzie, dar şi de entuziasm, optimism, perspicacitate.

Să privim partea plină a paharului, pentru că „ai noștri” merg în siguranță pe acea sârmă. De câțiva ani absolvenții din comuna Dobrușa, raionul Şoldăneşti preferă să-și facă studiile în România, mai bine zis la Iași. Am constatat că ei se bucură de mari succese.

Ana Cozma și Sorina Malii studiază la cel mai prestigios colegiu din Iași, “Emil Racoviță”. Pe lângă orele din programa școlară, Sorina este membră a colegiului de redacţie a revistei instituţiei, deoarece se descurcă de minune la orele de limbă şi literatură română. Ana, fiind sârguincioasă, este printre primii la învățătură, participă la diverse proiecte școlare. Anul acesta pleacă la olimpiada județeană de limbă și literatură rusă. Şi mai frecventează Centrul de Excelență pentru limba franceză. Tot aici merge și Sorina. Ana mai este implicată în Asociația de voluntari pentru integrarea tinerilor basarabeni în societatea română.

În activitățile de voluntariat este implicat și Cristian Grajdaru, elev la Colegiul „Mihail Sturza” din Iași. Recent a fost plecat la Alba-Iulia, unde a participat la un marș dedicat Unirii Principatelor. Cristian, băiat vesel și energic, nu lasă nici o clipă să treacă în zadar. Absolvă școala auto, între timp mai merge și la sala de forță.

În palmaresul Cătălinei Chirilă, elevă la Colegiul “Gheorghe Asachi”, se numără diverse diplome de participare la concursuri de matematică, fizică, biologie. Pe prim-plan se află diploma de la concursul național de chimie. Cătălina mi-a relatat că nu se oprește aici, speră să atingă noi culmi. Tot aici învaţă Adina Bunescu, anul acesta absolventă. Ea se bucură de Premiul mare  câştigat la concursul de creație artistică interjudețean. În imaginaţia ei rămân și dăinuie amintiri frumoase după călătoria pe meleagurile Franței – Adina intră în grupul celor 10 elevi români participanți la proiectul de la Strasbourg, finațat de francezi. Face o vizită grandioasă la Parlamentul European. Acest proiect cu genericul „Les memoires de 1916 ont-elles des fronteres? Constructions de la paix pour l`Europe”, lasă amprentă în vizorul ei și o motivează să fie dispusă la noi provocări.

În weekend se adună toți la biserică, altă dată la schi sau la patinoar. Când se revăd, povestesc unul altuia cele întâmplate, glumesc, se veselesc de parcă ar fi acasă, în Dobrușa, doar că e cealaltă, de la Iași, cu o populație de 6 tineri voioși și entuziasmați, activi, dornici de carte, adolescenți care se încadrează în categoria tinerilor „secolului viteză”, deoarece ei reușesc multe să facă. Aceștea sunt: Ana, Sorina, Adina, Cătălina, Cristian și Sergiu. Le dorim succese în continuare și noi realizări. Mesajul lor către semeni este ademenitor, îi încurajează, îi susțin și le zic să aleagă studiile în România, că nu vor regreta.

P.S. Nu vreau să supăr pe ceilalți studenți, plecați în alte orașe ale României. Voi relata în alt articol despre succesele lor, căci merită să fie auziți.

Ala Bunescu, profesoară de limbă şi literatură română, s. Dobrușa 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker