Politic

Surprize așteptate și speranțe ratate la ședința CR Orhei

La ședința extraordinară a CR Orhei din vinerea trecută se preconizau surprize legate parțial de demisia  recentă a vicepreședintelui Sergiu Miron, dar și de o posibilă eliberare din funcție a lui Dorin Zghibarță, alt vicepreședinte al raionului reprezentant al PL, fapt care trebuia să ducă la destrămarea alianței ”Pro-Europa” creată acum trei ani din fracțiunile  PPEM, PD  și PL.  

Chestiuni care nu au întrunit numărul necesar de voturi

Fracțiunea PLDM din acest consiliu deja s-a destrămat, datorită cărui fapt numărul consilierilor PD de la 9 a ajuns la 14. Ex-peledemiștii desigur vor funcții. Toți așteptau deznodământul care părea inevitabil. În presa locală se vehiculau chiar și numele noilor demnitari. Pe de altă parte, liberalii s-au arătat hotărâți să nu cedeze, la ședință fiind prezent și parlamentarul PL Roman Boțan.

Totuși nu s-a ajuns până la eliberarea din funcție a lui D. Zghibarță. Consilierul Vasile Roman a solicitat scoaterea de pe rol a chestiunii respective din simplul motiv că aceasta nu a întrunit numărul necesar de voturi în procesul examinării în comisii. Totuși a fost nevoie de ceva timp, inclusiv și de un vot repetat fiindcă numărătorilor de voturi le ieșeau mai puține mâini ridicate. Până la urmă, cu 12 voturi ”pro” chestiunea a  fost scoasă de pe rol. Intenția privind eliberarea din funcție a lui Zghibarță a trezit nedumerirea consilierilor PCRM:

”Este o practică păguboasă de a elibera din funcție pe o persoană numai din motiv că nu-i din partidul care vă aranjează. Cel puțin din respect pentru munca omului poate era cazul să cereți să prezinte un raport de activitate și apoi să luați o decizie”,  a declarat Oleg Vasilcan, președintele fracțiunii respective.

Între proiectele de decizii respinse de consilieri a fost și demersul fracțiunii PSRM de a condamna deciziile unor primării de unire cu România. De asemenea nu a întrunit numărul necesar de voturi proiectul de decizie ”Cu privire la aprobarea planului de activități cultural-artistice, sportive din raion în 2018, anul Unirii”, situație oarecum nefirească pentru această autoritate.

 

Cândva chiar PD-știi erau contra funcției de vicepreședinte pentru investiții 

Până la urmă, la funcția de vicepreşedinte responsabil de economie și investiţii nu a fost nominalizat nici un candidat. Chiar nici după o pauză de consultații de circa o jumătate de oră, solicitată de fracţiunea PD. Dar cel mai curios e că în iulie 2011 democrații, ajunși în opoziție, au militat pentru eliminarea funcției respective din organigrama Consiliului, considerând-o de prisos. Amintim că atunci democrații, folosindu-se de un moment favorabil, l-au demis pe vicepreședintele Sergiu Muravschi, iar peste jumătate de an judecata l-a restabilit în funcție pe S.Muravschi pe motiv că chestiunea respectivă nu fusese discutată la ședința comisiei de specialitate.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker