EvenimenteSocial

Și administraţia comunei Târșiței a votat unirea cu România

Declarația de Unire cu România a fost semnată de 9 din cei 11 consili-eri locali de Târşiţei, raionul Teleneşti, al zecelea promiţând că își pune semnătura când revine din străinătate. Nu a dorit să semneze doar consiliera PCRM. Consiliul Local Târșiței include 4 consilieri PL, 4 – PLDM, câte unul – PPEM, PD și PRCM.

Ion Tulbure, primarul de Târșiței ne-a relatat că pasul pe care l-au făcut aleșii locali este unul conștient și reflectă starea de spirit actuală din mediul rural:

”Acum, la peste 27 de ani de la proclamarea independenței, ne convingem că Republica Moldova este un stat eșuat din punct de vedere economic şi politic. La 100 de ani de la Unirea din 1918 ne-am pomenit că singura noastră salvare este să repetăm fapta înaintaşilor noştri din Soroca, Bălți și Orhei. Întrucât ne aflăm în calea tuturor răutăților, am întârziat cu 150 de ani față de italieni și germani, care încă pe la mijlocul sec. XIX s-au unit, formând state unitare, ulterior unele dintre cele mai prospere din lume. Artizanii noștri de la 1918, între ei Alexandru Botezatu, originar din Târșiței, cunoscut inginer hotarnic, au pledat pentru unire, intuind că anume încorporarea în Statul Unitar Român este salvarea noastră. I-am contactat pe toți aleșii locali, explicându-le situația. Aceștea, după ce s-au consultat cu alegătorii, au semnat declarația”, ne-a relatat primarul de Târșiței.

În imagine: Ion Tulbure, primarul de Târșiței și secretara Consiliului Local, într-un moment istoric: ţinând în mâini Declarația de Unire a localităţii lor cu România, semnată de consilieri.

Dl Tulbure este de părere că mișcarea de semnare a declarațiilor de unire este abia la început:

”La moment este o acţiune simbolică, dar care arată starea de spirit în societatea moldovenească. Guvernarea trebuie să înțeleagă că dacă năzuința Unirii vine din provincie trebuie să se conformeze spre a lua decizii importante pentru destinul de mai departe al ținutului. Or, nu are cum  bucata asta de pământ să trăiască după prevederile pactului Molotov–Ribbentrop, semnat de două puteri criminale şi condamnat de lumea civilizată”, conchide dl Tulbure.

UNIMEDIA mențio-nează că, până miercuri, 22 de localități din Republica Moldova au votat declarația simbolică de Unire cu România. Pe de altă parte, alte 50 de localități din republică au semnat o declarație anti-unire la inițiativa Partidului Socialiștilor din R.Moldova.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker