Cere socoteală pentru banii publici

Iniţiative salutabile

Aşadar, sub presiunea APL şi opiniei publice, guvernarea a modificat regulile de cheltuire a resurselor acumulate în Fondul Rutier, utilizate până acum drept momeală politică sau în calitate de pomeni electorale. În continuare ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor” va gestiona drumurile naţionale şi regionale, Consiliile Raionale – drumurile de însemnătate raională care leagă localitățile din teritoriu cu centrul raional, primăriile – străzile și drumurile comunale din interiorul localităţilor şi de pe moşiile acestora.

 

Concursul „Cea mai salubră și amenajată stradă / bloc locativ”

Confrom indicatorului unic de finanțare a întreținerii drumurilor raionale – 110 mii lei pentru 1 km de drum echivalent, bugetul raional Rezina pentru anul 2017 s-a completat cu 7963,7 mii lei.

Unitățile teritorial-administrative de nivelul I vor primi din Bugetul de Stat pentru întreținerea străzilor și drumurilor din perimetrul comunelor câte 115 lei / cap de locuitor.

 În ședință extraordinară recentă, Consiliul Orășenesc Rezina a majorat bugetul urbei la capitolele „venituri” şi „cheltuieli” cu suma de 1633,2 mii lei – transferuri cu destinație specială pentru întreținerea străzilor și drumurilor din localitățile ce se află în subordinea primăriei Rezina. Aceste resurse vor fi cheltuite în cadrul programului „Gospodăria drumurilor”. Simion Tatarov, primarul or. Rezina, a asigurat consilierii că la următoarea ședință ordinară le va prezenta spre examinare proiectul de decizie privitor la modul de utilizare a acestor resurse. În opinia primarului, alocația este destul de modestă şi trebuie să fie folosită cu maximă eficacitate. Pentru aceasta, a mai menţionat dumnealui, conform deciziei consiliului, a fost lansat concursul „Cea mai salubră și amenajată stradă / bloc locativ”, care se va desfășura până la 30 mai 2017, începând cu 01 martie c.

Obiectivele principale ale concursului sunt „cointeresarea implicării locuitorilor în lucrările de amenajare a străzilor şi drumurilor din intravilanul localităților din perimetrul primăriei Rezina, cât și a terenurilor adiacente blocurilor de locuit multietajate; validarea și premierea celor mai activi locuitori, consilieri locali, agenți economici participanți la organizarea și desfășurarea lucrărilor de amenajare și salubrizare a străzilor și terenurilor aferente blocurilor locative; popularizarea în rândurile cetățenilor a atitudinii grijulii față de patrimoniul urban; dezvoltarea relațiilor de colaborare între serviciile primăriei și cetățeni, promo-varea acțiunilor de voluntariat; promovarea celor mai reuşite metode și inițiative ale participanților la concurs.

Rezultatele concursului vor fi analizate de către o comisie, care va desemna și învingătorii. Acestora li se vor decerna cupe, diplome și premii: pentru locul I – 20000 lei; pentru locul II – 15000 lei și pentru locul III -10000 lei.

Administraţia oraşului mizează mult pe implicarea activă în această competiţie a cetățenilor, asociaţiilor de locatari, lucru care va conduce la schimbări pozitive în amenajarea localităţilor, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi activitate ale populaţiei, a mai spus primarul.

 

Campania de amenajare „Drumuri, străzi și ulicioare”

Propunerile şi recomandările expuse de repre-zentanţii APL şi societăţii civile din raionul Rezina în cadrul Campaniei de informare și consultări publice „APL și drumurile locale”, desfășurată de către săptămânalul „CUVÂNTUL”, au trezit şi interesul   autorităţilor din s. Cuizăuca. În ședința recentă, Consiliul Local a  corelat bugetul satului pentru anul 2017 cu 167,6 mii lei – transferuri de la Bugetul de Stat. Apoi, la propunerea primarului Ion Ţurcan, consilierii au hotărât să desfăşoare în localitate campania cu genericul: „Drumuri, străzi și ulicioare”.

Satul Cuizăuca este amplasat la câteva sute de met-ri de la drumul național Rezina-Orhei. Drumul local de însemnătate raională, care face legătura cu centrul raional este de doar 1,4 km. Acest drum, care-i şi strada centrală a satului, este asfaltat și se află în stare bună. Însă celelalte drumuri, străzi și ulicioare din localitate, potrivit primarului, necesită mari eforturi şi cheltuieli, inclusiv din partea membrilor comunităţii, pentru a fi aduse în stare normală. „Pentru a soluţiona cât mai eficient această problemă, am şi hotărât să organizăm campania „Drumuri, străzi și ulicioare”, a remarcat Ion Ţurcan.

Decizia respectivă a Consiliului Local Cuizăuca stipulează că acţiunea se va desfășura în perioada 01 mai – 30 iunie c., având principalele obiective „desfășurarea consultărilor cu cetățenii privitor la atribuirea denumirilor străzilor; cointeresarea implicării locuitorilor în lucrările de amenajare și reparaţie a drumurilor din perimetrul comunei; popularizarea în rândurile cetățenilor a atitudinii grijulii față de drumuri, străzi, ulicioare și alte spații comune ale satului”.

Pentru „coordonarea și asigurarea bunei desfășurări a lucrărilor de amenajare, modernizare și reparaţie a străzilor, podurilor și drumurilor comunale” a fost constituită o comisie în componența a 11 persoane, inclusiv primarul satului, secretara Consiliului organizatoric şi cei 9 consilieri sătești. Dl Țurcan susține, că fiecare membru al Consiliului organizatoric va fi responsabil de drumurile dintr-un anumit sector al satului.

Consilierii au aprobat şi lista celor mai frecvente lucrări de întreținere și reparație curentă a drumurilor  comunale, care pot fi efectuate din transferurile cu destinație specială pentru întreținerea străzilor și drumurilor locale: profilarea drumurilor cu îmbrăcăminte de pietriș; curățarea canalelor de scurgere a apelor pluviale; desfundarea și curățarea podurilor și podețelor; cosirea manuală și mecanică a vegetației din spațiile stradale și de uz comun; îngrijirea plantațiilor stradale; instalarea indicatoarelor rutiere și întreținerea lor în stare bună; deszăpezirea drumurilor în timp de iarnă. La fel consilierii l-au obligat pe primar să ţină la control mersul campaniei, iar rezultatele ei să le prezinte spre examinare Consiliului Local.       

 

P.S. Întru susţinerea acestor iniţiative frumoase ale autorităţilor publice din Rezina şi Cuizăuca redacția săptămânalului CUVÂNTUL a instituit 3 trofee pentru echipele învingătoare și 9 premii – abonamente anuale la ziarul CUVÂNTUL pentru cei mai activi cetățeni-participanți la acest concurs din or. Rezina; 2 trofee şi 6 premii – abonamente anuale la săptămânalul CUVÂNTUL pentru învingătorii concursului desfăşurat de administraţia s. Cuizăuca.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat reflectă poziţia Ambasadei.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker