Electorala 2016: Voteaza informat

ADEVĂRUL DESPRE OMUL ȚOPILOR

Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, este nu doar unul dintre candidații cotați cu șanse la fotoliul de președinte, ci și unul dintre cei mai bogați. Pe lângă conexiunile la companii offshore care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. Candidatul la prezidențiale a luacrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Acum, Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri” şi că interesul lui, ca și al partenerilor săi de business, este să scoată ţara din captivitate.

 

RISE Moldova © 2016

26 septembrie 2016. E seară, iar sala de lectură a Bibliotecii municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu” e plină de tineri. Masterclass-ul pentru studenţii la Drept despre jurisprudenţa naţională şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pare să fi trezit un mare interes.

În ciuda primei impresii însă, mulţi dintre cei prezenţi nu rezistă nici cinci minute. În grupuri mici, încep să părăsească sala, parcă la comanda cuiva. Nu înainte de a-i adresa replici acide liderului Partidului Politic Platforma DA (PPDA), avocatul Andrei Năstase, cel care a ţinut acest masterclass.

Banditule!”, strigă un bărbat lat în spate și iese demonstrativ din sală. O altă „studentă” insistă ca Năstase să-i spună de unde are bani pentru 10 case.
– De unde, dragă, ai aflat că am 10 case?
– De pe internet şi reţele sociale!
– Am declarat toate imobilele pe care le am şi oricine poate vedea că nu ascund nimic şi ce fel de case sunt.

Alt tânăr îl acuză pe Năstase că este „omul Ţopilor”. „Sunt obişnuit deja, că, la întrunirile mele cu oamenii, vin tot soiul de trimişi ai oligarhului (referire la Vlad Plahotniuc – n.r.)”, spune Năstase.

Așa se face că, în locul jurisprudenţei CEDO, mare parte din masterclass a fost dedicat explicaţiilor legate de avere, de relaţia cu oamenii de afaceri Viorel şi Victor Ţopa, de lupta cu oligarhul Vlad Plahotniuc, dar şi de miliardele furate din bănci.

Demisia din Procuratură
Actualul prezidențiabil Andrei Năstase a lucrat mai puţin de trei ani într-o instituţie publică. Cu mai bine de 19 ani în urmă, pe 22 august 1997, a fost angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport.

Despre activitatea sa în această funcţie nu se știu prea multe. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală precizează că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activităţii întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.

Procuratura Generală: Deşi, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un şir de derogări în activitatea Air Moldova (aflată în subordinea Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), condusă la acea dată de Victor Țopa – n.r.), nu au fost întreprinse actele de reacţionare de procuror pe măsura încălcărilor depistate.

 

Cert este faptul că, pe 11 aprilie 2000, Năstase și-a depus cererea de demisie, iar aceasta a fost acceptată chiar a doua zi de procurorul general.

Candidatul la Preşedinţia Moldovei susţine acum că informaţiile potrivit cărora plecarea sa ar fi fost cauzată de o serie de dosare privind activitatea Air Moldova reprezintă doar o „pură speculaţie”.

Andrei NĂSTASE: Am demisionat din Procuratură pentru că trebuia să îmi întrețin familia. Cu salariul de procuror era imposibil. Eu am avut oferte de muncă de la mai multe întreprinderi: de la Calea Ferată din Moldova, de la Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile din Moldova etc. Am acceptat oferta Air Moldova pentru că era de perspectivă, cu investiţii străine foarte mari. Este pură speculaţie că plecarea mea este legată de controalele la Air Moldova sau la ASAC şi dosare iniţiate contra lui Victor Ţopa. Eu nu am emis nicio ordonanţă pe numele lui Ţopa şi nu am fost implicat în dosarele intentate de procuratură contra lui. De fapt abia în 2002, regimul comunist a pornit mai multe dosare contra lui Victor Ţopa.

În perioada 1998-2001, Victor Țopa a fost director al ASAC, iar din aprilie până în decembrie 2001 a ocupat postul de ministru al transporturilor. După demiterea sa din Guvern, Țopa a dezvoltat mai multe afaceri în Moldova şi în străinătate. În 1999, când se afla încă la conducerea ASAC, Victor Țopa și soția sa Ana le-au fost naşi de cununie lui Andrei şi Angelei Năstase. La câteva luni după nuntă, Andrei Năstase pleca din Procuratură.

 

Andrei Năstase și Victor Țopa // Foto: www.today.md

„Cazul” AIR Moldova
După plecarea din Procuratură și până în vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană.

Mai exact, pe 3 martie 2000, în mandatul de director al lui Țopa, ASAC a semnat un contract cu firma Unistar Ventures Gmbh din Germania. Potrivit acordului, Guvernul Moldovei urma să contribuie la capitalul social al Air Moldova cu 31,025 milioane lei, reprezentând 51%, iar compania germană cu 2,38 milioane de dolari – 49% din capitalul social.

La începutul anului 2002, imediat după ce Victor Ţopa a fost demis din funcţia de ministru al transporturilor (aprilie-decembrie 2001), între cei doi proprietari au apărut disensiuni, iar, la adunarea acţionarilor din 19 iunie 2002, folosind cele 51% din voturile sale, ASAC, în mod unilateral, l-a eliberat din funcţie pe directorul Air Moldova.

Totodată, ASAC a obținut în instanțele din Republica Moldova rezilierea contractului prin care Air Moldova a devenit întreprindere mixtă, în urma parteneriatului cu compania germană. Deși au obținut câștiga de cauză, autoritățile nu i-au returnat Unistar Ventures Gmbh investițiile efectuate.

Astfel, după un lung proces în instanţele naţionale şi internaţionale, în decembrie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Republica Moldova să-i achite firmei Unistar 6,7 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material; 3.000 de euro – cu titlu de prejudiciu moral şi 9.855 euro – cu titlu de costuri şi cheltuieli.

 

În acest proces, Andrei Năstase, care în noiembrie 2002 îşi luase licenţa de avocat, a reprezentat interesele companiei germane, alături de Vitalie Nagacevschi.

Pe lângă cauza Unistar Ventures Gmbh contra Moldovei, Andrei Năstase a reprezentat în instanţele din Moldova şi interesele oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa – refugiați în Germania după ce au fost condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova. 

Unistar, controlată de familia Țopa. Avocat – Andrei Năstase
Legăturile avocatului Andrei Năstase cu compania germană și, în același timp, cu familia lui Victor Țopa, nu se opresc aici. Datele din Registrul Comerţului din Germania arată că, din 2 august 2012 până pe 16 ianuarie 2014, Andrei Năstase a reprezentat, pe bază de procură, în calitate de avocat, interesele firmei German Aviation Capital – de fapt, fosta Unistar.

Concret, Unistar Ventures Gmbh a fost fondată pe 30 aprilie 1999, cu un capital social de 25.000 de euro, de firma Herakles Beteiligungs Gesellschaft mbH, iar din decembrie 1999 a fost preluată de Hans-Jürgen Leibrandt. În aprilie 2011, proprietar al Unistar Ventures devine compania Frontenex Limited din Cipru, iar, în iunie 2011, Unistar îşi majorează capitalul până la un milion de euro şi îşi schimbă denumirea în German Aviation Capital GmbH. 

Potrivit datelor din registrul comerţului din Cipru, Frontenex Limited are un capital de 1.000 de euro, iar fondator unic este, de la finele anului 2010 şi până în prezent, Ana Ţopa, soţia lui Victor Ţopa. 

Andrei NĂSTASE: Am prestat servicii juridice pentru această firmă. E firma nănaşilor, de fapt a soţiei sale (a lui Victor Țopa – n.r.). Dar am reprezentat interesele şi ale altor companii care nu au legături cu Ţopa. Victor Ţopa şi Viorel Ţopa sunt însă doar victime ale regimului lui Plahotniuc, care le-a luat acţiunile lor de la Victoriabank şi Victoria Asigurări, apoi de la BEM.

Conturile şi casa mamei
În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Andrei Năstase a precizat că deține, împreună cu soţia sa Angela, zece imobile, dintre care cinci la Mândreşti, r. Telenești, o garsonieră la Chişinău, două treimi dintr-o casă de 159 metri pătraţi, două treimi din alte două construcţii şi două treimi dintr-un garaj din satul Bâc, comuna Bubuieci, municipiul Chişinău. 

Năstase mai susține că este proprietar al 11 terenuri, dintre care: patru agricole, două grădini şi un teren pentru construcţie la Mândreşti, un teren de cinci ari, tot pentru construcţii, la Durleşti, altul în extravilan şi alte două, de 15 şi respectiv, 26 de ari, la Bubuieci.

 

Casa din or. Codru în care locuiește Andrei Năstase

Potrivit datelor de la cadastru, terenurile şi casele de la Mândreşti i-au fost donate lui Andrei Năstase de mama sa, iar casa şi terenul de la Bâc sunt moştenite de soţia sa Angela de la mama ei – Maria Brăileanu. Doar un teren de 26 de ari a fost cumpărat de la aceeași Maria Braileanu, în ianuarie 2010. Soții Năstase au mai cumpărat terenul de la Durleşti şi garsoniera din Chişinău.

În acelaşi timp, Andrei Năstase își are domiciliul într-un imobil de pe strada Andrei Vânaru din orăşelul Codru. Casa în care locuiește candidatul Platformei DA la prezidențiale i-a aparţinut lui Gheorghe Mustea care, la finele anului 2011, i-a vândut-o mamei lui Andrei. Potrivit datelor de la Cadastru, actul de recepţie a casei a fost semnat pe 14 iunie 2014, iar valoarea la care au estimat-o specialiştii este de 2,24 milioane lei, la care se adaugă aproape 110.000 lei – valoarea terenului.

Andrei Năstase spune că a procedat astfel pentru că nu ar vrea să se trezească „cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care Justiţia este controlată”.

Andrei NĂSTASE: Nu am ascuns nicicând că imobilul e înscris pe mama mea. Eu aş fi putut înregistra casa pe numele meu, dar acesta a fost un mijloc de protecţie de eventualele atacuri. Alte averi nu am nici în ţară, şi nici peste hotare. Pe crucea mea!

 

Transferuri de milioane din offshore
De numele lui Andrei Năstase sunt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor.

Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.

Andrei NĂSTASE: Nu au fost niciodată cinci milioane de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumătate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sunt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. E o firmă din străinătate, dar cui aparţine nu ştiu. Banii au fost puşi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sunt verificate de CNA. Cât despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la bancă banii primiți de la Aero Flight şi i-am dat acestei firme pentru că oferea dobândă mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Ţopa. Sunt aceiaşi bani primiţi de la Aero, dar convertiţi în lei.

Relaţia cu Jurnal TV
Despre relaţia cu o altă afacere a lui Victor Ţopa, Jurnal TV, Andrei Năstase spune că aceasta este mai mult una „de suflet”. „În 2011, am avut o procură pentru reprezentare în România, atunci când s-a descoperit dubla identitate a lui Vlad Plahotniuc (acesta reuşise să-şi schimb numele în Ulinici – n.r.). Relaţia mai strânsă cu Jurnal TV nu este pentru că e un post ce aparţine naşului, dar pentru că, fără acest post TV, în Moldova era întuneric. Jurnalul nu mă sprijină doar pe mine”.

Proprietarul postului Jurnal TV este Victor Ţopa. Omul de afaceri controlează televiziunea prin intermediul firmei germane Rheinstein Media Management Germany GMBH, fondator al societății Jurnal de Chişinău Plus SRL care deține, în calitate de acționar, postul de televiziune. 

Rheinstein Media Management Germany GMBH mai are calitatea de fondator al altor patru firme din domeniul media, din Republica Moldova.

Ion PREAȘCA

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker