Electorala 2016: Voteaza informat

CENTRUL DE BUSINESS AL LUI GHIMPU DIN CHIȘINĂUL VECHI

Compania fondată de Mihai Ghimpu vrea să ridice o clădire cu birouri și spații comerciale în centrul istoric al Chișinăului. Documentele obținute de RISE Moldova arată că blocul cu cinci etaje va fi construit după demolarea clădirii existente, fost monument istoric, radiat prin decizia Consiliului Municipal Chișinău.

 

Fostul sediu al Partidului Liberal de pe str. București din Chișinău // Foto: RISE Moldova © 2016

Strada București 87, Chișinău. În apropierea intersecției cu str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni se află o casă veche, cu un etaj, acoperită cu foi uzate de ardezie. Tencuiala de pe pereții vopsiți în albastru verzui stă să cadă. Ușa din fier e împodobită cu un abțibild, scrijelit cu grijă de foștii locatari.

Aici, într-un apartament de 31.8 metri pătrați, a funcționat, până în 2010, sediul Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu. Imobilul este proprietatea companiei Eurosim SRL, fondată de Mihai Ghimpu (34% din capital) și de partenerii săi de afaceri – Iurie Arama (33%) și Veaceslav Ceban (33%) care deține și funcția de director. 

Eurosim a intrat în posesia apartamentului în mai 2013, după ce l-a cumpărat de la Parstar Petrol SRL, compania lui Iurie Arama. Această societate achiziționase locuința în 2003 de la o persoană fizică.

Monument istoric, scos din circuit
Istoria clădirii din strada București 87 începe în prima jumătate a secolului XIX. În 1828 proprietar al imobilului (o vilă urbană) era secretarul gubernial Petru Krîjanovsky. În 1891 casa a fost cumpărată de Ecaterina Popovici, soţia unui preot din Chișinău.

În ianuarie 1995, Primăria Chişinău a inclus clădirea în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

Peste 15 ani, în 2010, aceeași instituție, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, nepotulcandidatului la președinție, a decis să reactualizeze Registrul monumentelor. Licitația pentru elaborarea noului registru a fost câștigată de întreprinderea municipală Chișinăuproiect, care a propus ca 271 de monumente istorice să fie excluse din registrul din 1995. În „lista neagră” a fost inclus și fostul sediul PL de pe strada București 87.

În același timp, la comanda companiei Eurosim SRL, proiectantul Grigore Burciu a depus la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii (CNMI) o schiță de proiect. Astfel, firma fondată de Ghimpu și-a exprimat intenția de a demola clădirile existente pe strada București 87 ca să ridice o clădire administrativ-comercială cu cinci etaje.

CNMI a dat aviz negativ. Motivul – clădirea este inclusă în Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală.

În decembrie 2014, ca urmare a recomandărilor elaborate de Chișinăuproiect, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat un nou Registru al monumentelor istorice de categorie locală. De această dată, fostul sediu PL este exclus oficial din Registrul monumentelor. 

Deja în iulie 2016, proiectantul Grigore Burciu a depus o cerere repetată la Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, prezentând aceeași schiță de proiect care, anterior, fusese respinsă.

Grigore BURCIU, proiectant: Ideea de a construi aici (pe strada București – n.r.) o clădire administrativ-comercială a apărut acum 3-4 ani. Atunci Consiliul (Naţional al Monumentelor Istorice – n.r.) ne-a refuzat pe motiv că imobilul avea statut de monument istoric și putea fi doar restaurat, dar nu demolat. Dar acum clădirea este exclusă din registru. Există un registru nou, aprobat de Consiliu (Consiliul Municipal Chișinău – n.r.). De aceea, am depus din nou schița de proiect.

Proiect imobiliar cu probleme
RISE Moldova a obținut schița de proiect prezentată de Eurosim spre avizare Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice. Potrivit documentelor, firma propune demolarea clădirilor existente pe strada București 87 și ridicarea unui centru de business.

Zoom

 

 

Construcția ar urma să fie amplasată în imediata apropiere și, prin urmare, în zona de protecție a monumentelor istorice de însemnătate locală de pe străzile București 83 și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni 14. Clădirile datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectura lor este eclectică, cu reminiscenţe clasiciste și elemente baroce.

Protecția acestor case-monument este unul dintre motivele pentru care experții recomandă construcții cu maxim trei etaje în nucleul istoric al Capitalei. Eurosim nu se oprește însă la cele cinci etaje prevăzute în proiect. Vrea ca rezalitul (porțiunea de zid ieșită din linia fațadei – n.r.) și scările viitorului său bloc de birouri să fie amenajate pe trotuar, adică pe spațiul public.

Pe 28 iulie curent, după ce au examinat proiectul, membrii Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice i-au cerut proiectantului Grigore Burciu și beneficiarului Eurosim SRL să reducă înălțimea clădirii până la trei etaje (plus subsol și parter), să retragă rezalitul în corpul clădirii și să prevadă amenajarea scărilor pe terenul proprietate privată, și nu în spațiul public. De asemenea, Consiliul a obligat compania să prezinte un proiect al soluțiilor de protecție a clădirilor adiacente, cu statut de monument.

Potrivit legii, în cazul construcțiilor în nucleul istoric al Chișinăului, solicitanții trebuie să prezinte schiţa de proiect avizată de Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice pentru a obține certificatul de urbanism pentru proiectare.

Ion ȘTEFĂNIȚĂ, membru al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice: Compania Eurosim este obligată să țină cont de recomandările Consiliului și să prezinte o nouă schiță de proiect. Sigur, dacă nu este de acord cu decizia Consiliului, firma poate să se adreseze în instanța de judecată. (…) Eurosim trebuie să elaboreze și proiectul soluțiilor de protecție a clădirilor adiacente cu statut de monument, pentru a nu le pune în pericol. Este un risc mare. Dacă e sezon de ploi și se lucrează la groapa de fundament, evident că monumentele sunt în situație de risc. Trebuie să fie luate toate măsurile de securitate.

Grigore BURCIU, proiectant: La ședința Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice din 28 iulie am participat doar eu, nu și beneficiarul. Eu, încă, nu am adus la cunoștința beneficiarului decizia Consiliului. Beneficiarul era plecat din țară. În timpul apropiat urmează să discut cu ei. Dacă vor decide să continue, eu voi reface schița de proiect. Dacă nu, atunci nu…

Ionel PUȘCAȘ, ofițer de presă la PL: Domnul președinte Ghimpu este fondator al companiei Eurosim, dar el nu ia decizii. El nu stă să discute cu partenerii săi ce proiecte facem azi și ce proiecte facem mâine. El nu are ștampilă, nu participă la licitații etc. Compania are un administrator. Domnul Ghimpu primește doar dividende și veniturile sunt impozitate. Asta e important să înțeleagă lumea.

 

Lansarea oficială a liderului PL în campania prezidențială, 2 octombrie 2016 // Foto: www.pl.md

Afacerea de milioane a liderului liberal
Mihai Ghimpu și partenerii săi de afaceri, Iurie Aramă și Veaceslav Ceban, au fondat compania Eurosim în noiembrie 2000. Firma este specializată în vânzarea carburanților.

În 2002, Eurosim a închiriat de la Primăria Chişinăului un teren de peste 12 ari pe bd. Dacia 54/1, la ieșirea din oraș înspre aeroport. Un an mai târziu, compania a construit aici o benzinărie, funcțională și acum. Totodată, în februarie anul trecut, Eurosim a semnat cu autoritățile publice locale un nou contract de închiriere pentru un teren de aproximativ 13 ari, situat în imediata apropiere a benzinăriei.  În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, președintele liberalilor a uitat să menționeze că este asociat la Eurosim. Afacerea cu carburanți îi aduce venituri de sute de mii de lei. Doar în 2014-2015, Mihai Gimpu a încasat de la Eurosim dividende în sumă de 1.180.820 de lei. La profitul companiei acestuia au contribuit și contractele cu instituții de stat. Astfel, potrivit Agenției de Achiziții Publice, în 2011, Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, a cumpărat de la Eurosim produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei.

Contracte de milioane cu statul
Și alte companii fondate și administrate de partenerii de afaceri ai candidatului liberalilor la fotoliul de președinte, Iurie Arama și Veaceslav Ceban, au obținut, în ultimii opt ani, contracte de milioane de lei cu instituții de stat. În special, cu instituții conduse de membri și simpatizanți ai Partidului Liberal. Este vorba despre firmele Parstar Petrol SRL și Get Premium SRL, ambele specializate în vânzarea carburanților.

Parstar Petrol, cu sediul în orașul Cimișlia, a fost fondată în 1997 de șapte persoane fizice și juridice, printre care și Iurie Arama și Veaceslav Ceban, ultimul fiind atunci director al companiei. În timp, acționariatul s-a schimbat de câteva ori. Astăzi, Parstar Petrol este deținută de Ion Putină (30.50% din capital) și Iurie Arama (69.49%), acesta fiind și director.

În octombrie 2013, adunarea generală a asociaţilor Parstar Petrol a decis reorganizarea companiei prin transmiterea unei părţi din patrimoniu către Get Premium SRL, fondată, cu doar câteva luni înainte de acestă decizie, de Veaceslav Ceban. În același timp, capitalului social al companiei a fost redus de la aproximativ 10,3 milioane de lei la 6,1 milioane de lei, diferența fiind transferată în conturile Get Premium SRL. 

 Un raport al Curții de Conturi arată că, în 2009-2010, întreprinderea municipală „Parcul urban de autobuze” a cumpărat carburanți de la Parstar Petrol, în valoare de peste 60,7 milioane de lei. Firma partenerului de afaceri al lui Mihai Ghimpu a câștigat licitațiile publice, deși alți agenţi economici din Chișinău au propus prețuri mai mici. Decizia de atribuire a contractului a generat cheltuieli suplimentare de la bugetul instituției, în sumă totală de peste 800.000 de lei, se arată în documentele Curții de Conturi.

În 2011, și Administratia de Stat a Drumurilor a cumpărat produse petroliere de la Parstar Petrol. Valoarea contractelor a fost de 19 milioane de lei.

Get Premium a reușit rapid să intre și ea în grațiile instituțiilor publice. În mai puțin de trei ani de la înființare, compania a semnat contracte de achiziții publice în valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei. Cel mai important dintre acestea, de peste 13 milioane de lei, a fost încheiat la sfârșitul anului trecut cu întreprinderea municipală Regia Autosalubritate.

 

Dumitru LAZUR

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker