Electorala 2016: Voteaza informat

CONEXIUNILE LUI CIUBAȘENCO: FILAT, PASAT, DODON ȘI USATÎI

Ziaristul-politician Dumitru Ciubașenco s-a asociat în politică cu fostul premier Vlad Filat – la alegerile parlamentare din 2009, cu fostul șef SIS, Valeriu Pasat – în alegerile din 2010 și cu politicianul pro-rus Renato Usatîi – în alegerile prezidențiale 2016. În afaceri, Ciubașenco s-a asociat și cu socialiștii. Mai exact, împreună cu Petru Burduja, consilier municipal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, dețin ziarul de limba rusă „Panorama”.

 

Ciubașenco activează în presă de 30 de ani, perioadă în care a condus mai multe instituții de presă. În 2009, a fondat Ziarul Panorama pe care îl administrează până în prezent.

Potrivit istoricului companiei Ziarul ПАНОРАМА ДЧ SRL, proprietara ziarului cu același nume, din 2012 acționariatul firmei a suferit mai multe modificări, însă, de fiecare dată, Ciubașenco și-a păstrat jumătate din afacere.

 

 

 

Anul trecut, partener de afaceri cu Ciubașenco a devenit socialistul Petru Burduja, asta după ce a cumpărat 50% din capitalul social al firmei de la Janna Nesterova. Burduja este o persoană apropiată de liderul Socialiștilor, Igor Dodon.

 Evenimentele politice
29 iulie 2009. Alegeri Parlamentare anticipate. Dumitru Ciubașenco candidează la fotoliu de deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu numărul 25 pe lista lui Vad Filat. Atunci, PLDM a obținut 18 mandate, motiv pentru care Ciubașenco nu a intrat în Parlament.

În biografia publicată pe pagina oficială, Ciubașenco explică: „[…] Nu am intenționat cu tot dinadinsul să devin deputat, eram al 25-lea pe listele electorale, astfel că de la bun început am fost scutit de necesitatea să acced în Parlament. Motivele mele au fost cu totul altele și cei care țin minte atmosfera din prima jumătate a anului 2009, mă vor înțelege. Către acel moment Vladimir Voronin devine treptat o figură odioasă și împotriva lui încep să se alieze diferite forțe. Cu toții doream schimbări, iar aceasta însemna înlăturarea de la putere a lui Voronin, precum astăzi schimbările presupun eliminarea de la cârma statului a lui Vladimir Plahotniuc”.

28 noiembrie 2010. Alegeri Parlamentare anticipate. Ciubașenco participă din nou în cursa pentru fotoliu de deputat. De această dată, o face din partea Partidului Umanist (PU), condus de ex-ministru al Apărării, Valeriu Pasat.

PU a acumulat la alegeri sub un procent din voturi, astfel nu a obținut niciun mandat.

30 Octombrie 2016. Alegeri Prezidențiale. Dumitru Ciubașenco este numit candidatul la funcția de președinte din partea Partidului Nostru, condus de politicianul pro-rus și omul de afaceri, Renato Usatîi.

Usatîi, candidatul din umbră
Renato Usatîi, 38 de ani, oficial nu are dreptul să candideze la prezidențiale pentru că nu are vârsta de 40 de ani, așa cum prevede legea. În același timp, pe 29 septembrie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe Ciubașenco drept candidat la prezidențiale. Totodată, CEC-ul a aprobat și simbolul electoral care va fi afișat în buletinul de vot, în dreptul lui Dumitru Ciubașenco. „Un pătrat de culoare albă în interiorul căruia sunt imprimate, în două rânduri, cuvintele în limba română RENATO USATÎI”, se arată în hotărârea CEC.

Cine este Usatîi
Anterior, RISE a investigat legăturile subterane ale lui Renato Usatîi cu ofițeri de informații, șefi din poliție, procurori, politicieni și crima organizată, expuse în documentarul „Asasin în Lege”.

Potrivit Declarației de avere pe ultimii doi ani, Dumitru Ciubașenco a indicat că deține o vilă în Stăuceni (Chișinău), un apartament în centrul capitalei, un garaj, două terenuri extravilan și un automobil. 

 

Iurie SANDUȚA

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker