Economie

Munca zilierilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri, transmite IPN. Proiectul reglementează raporturile de muncă temporare în agricultură, drepturile şi obligaţiile zilierilor, modul de activitate al acestora, în derogare de la prevederile Codului Muncii.

Durata zilnică a activităţii unui zilier nu poate depăşi 8 ore, 5 ore pentru persoanele de 15 ani şi 7 ore pentru cele de 16-17 ani. Durata activităţilor zilierului pentru unul şi acelaşi beneficiar va fi de 90 de zile într-un an calendaristic.

Plata pentru activitatea zilierului, conform proiectului, ar urma să fie achitată de beneficiar la finele zilei de muncă şi aceasta nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul respectiv. Impozitele din veniturile obţinute de zilier vor fi plătite de acesta conform legislaţiei în vigoare. Contribuţii de asigurări sociale de stat şi prime de asigurări obligatorii de asistenţă medicală în cotă procentuală nu se vor reţine. Zilierul trebuie să se includă individual în sistemul de asigurări sociale de stat şi de asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Beneficiarii urmează să ţină un Registru de evidenţă a zilierilor şi să transmită extrasul din acesta Inspectoratului teritorial de Muncă, inclusiv în format electronic.

Controlul asupra respectării prevederilor legii revine Inspectoratului de Stat al Muncii şi Serviciului Fiscal de Stat. 

Premierul Pavel Filip a spus că, dacă rezultatele aplicării legii vor fi  pozitive, prevederile acesteia ar putea fi extinse şi asupra altor domenii, nu doar în agricultură.

Foto simbol: paginadeagricultura.ro

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker