Evenimente

Băştinaşii au făcut un act de dreptate istorică martirilor neamului

La 29 septembrie curent, în scuarul Catedralei din Capitală, exact peste 93 de ani de la inaugurare, a fost dezvelit în mod solemn obeliscul restabilit în memoria lui Simeon Murafa, Andrei Godorogea și Alexei Mateevici.

Soarta acestui monument, edificat la inițiativa lui Pan Halippa în memoria martirilor neamului, demonstrează că istoria nu-i uită pe cei care au luptat pentru o cauză dreaptă, pentru binele poporului lor. La ea vom reveni mai pe larg în numărul următor al CUVÂNTUL-ui. Acum însă ţin să remarc faptul că, în știrile mediatizate cu acest prilej au fost trecute cu vederea două momente esențiale: 1. restabilirea monumentului a fost posibilă grație suportului financiar acordat de Dumitru Godorogea, om de afaceri, ex-deputat în legislativul trecut, originar din Slobozia-Godorogea, comuna Biești, o rudă îndepărtată a lui Andrei Godorogea; 2. la eveniment au fost prezente două delegații impunătoare – una de la Biești, condusă de Ion Vlas, primarul comunei; cealaltă de la Cotiujenii Mari, baștina lui Simeon Murafa, condusă de Ion Ghilașcu, directorul ONG ”Plai natal” din localitatea respectivă.

Amintim că Simeon Murafa și Andrei Godorogea, activiști ai luptei de eliberare națională, au fost asasinați mișelește de către un grup de dezertori bolșevizați la 20 august 1917, iar preotul–poet Alexei Mateevici murise de tifos exantematic în spitalul militar din Chișinău o săptămână mai înainte, la 13 august, același an.

În imagine (de la stânga la dreapta): Dumitru Godorogea, Ion Ghilaşcu şi Ion Vlas după ceremonia de dezvelire a monumentului dedicat martirilor neamului.

Ion Cernei        

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker