Util

Arşiţa poate complica mult secerişul din acest an

Campania de recoltare a cerealelor bate la uşă. În fiecare an secerişul este afectat de incendii pe lanurile cu spicoase, în urma cărora sunt distruse zeci şi chiar sute de hectare de grâne, alte bunuri materiale. Potrivit pognozelor meteorologilor, în următoarele săptămâni în R.Moldova se aşteaptă temperaturi caniculare, condiţie care va complica munca agricultorilor la seceriş, impunându-i să acorde o atenţie deosebită măsurilor de preîntâmpinare a incendiilor.

Iulian Sângereanu, şef-adjuncat al Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei, locotenent-colonel al serviciului salvare, le aminteşte participanţilor la secerişul-2017 ce trebuie să întreprindă pentru a evita incendiile.

În primul rând, menţionează dl Sângereanu, trebuie instruit întregul personal care va participa la campania de recoltare, ca fiecare să cunoască detaliat şi să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor. Toată tehnica agricolă urmează să fie dotată cu stingătoare de scântei şi cu mijloace primare de stingere a incendiului (combina – 2 stingătoare, 2 lopeţi, 1 hârleţ, nu mai puţin de 80 litri de apă, o ladă cu nisip, pânză antiincendiară şi 2-3 mături verzi; altă tehnică – 1 stingător, 1 lopată şi 1-2 mături verzi).

Înainte de a ieşi în câmp trebuie verificată starea sistemelor electrice, de ungere şi alimentare cu combustibil ale tehnicii agricole şi de efectuat reglarea lor.

Este foarte important, susţine sursa citată, de efectuat izolarea lanurilor de grâne prin fâşii arate cu lăţimea de minimum 4 metri, de asigurat paza lor în regim non-stop. Alimentarea tehnicii cu carburanţi şi reparaţia ei să se efectueze în afara lanului sau în locuri special amenajate. De interzis categoric fumatul şi folosirea focului deschis pe lanuri, mirişti, combine sau mijloace de transport aflate în lan, iar paiele să fie evacuate în cel mult 2 zile de la încheierea recoltării, evitând arderea miriştii.

Măsuri similare de protecţie trebuie întreprinse şi la depozitele pentru păstrarea cerealelor.

În caz că va izbucni totuşi un incendiu, imediat trebuie anunţat Serviciul salvatori şi pompieri la numărul de telefon unic 901 sau la 0235-2-38-40, 079604176 şi să se întreprindă măsurile de izolare a sectorului aprins de restul lanului şi tehnică, accentuează dl Sângereanu.

Foto simbol Publika.md

Reporter „C”

Cu un clic în partea de sus dreapta a acestei pagini intră pe pagina de facebook a CUVÂNTUL-ui şi spune-ţi opinia, pune întrebări, dialoghează, distribuie să vadă şi prietenii tăi.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker