Apropo

Guvernul a decis: miliardul furat să fie restituit din Buget

Guvernul şi-a asumat luni răspunderea pentru un pachet de şapte legi, adoptarea cărora, potrivit premierului Pavel Filip, este o condiţie pentru semnarea acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional în luna octombrie c., transmite IPN.

„Dacă mergem pe formula clasică, ar însemna să pierdem încă câteva săptămâni. Riscul este că, dacă nu avem în octombrie un program cu FMI, nu vom avea finanţări de la alţi parteneri de dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.

Printre aceste legi este şi cea care prevede recuperarea, timp de 25 de ani, din Bugetul de Stat, adică din contul cetăţenilor, a miliardului furat.

Platforma Demnitate şi Adevăr a reacţionat cu o declaraţie în care califică Hotărârea Guvernului drept un act imoral, absolut neargumentat şi ilegal. În declaraţie se menţionează că în iunie c. Platforma a chemat populaţia să protesteze în cazul când această lege va fi votată. Ca urmare, adoptarea legii a fost amânată. Pe de o parte, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a subliniat că proiectul de lege propus de Guvern urmează să fie discutat pe larg în societate şi cu experţii, pe de alta, guvernul Filip-Plahotniuc a ignorat în totalitate transparenţa şi opinia publică. Guvernarea nici nu a încercat să discute această problemă majoră cu poporul, lucru care denotă că printre cei de la conducerea statului sunt mai mulţi beneficiari şi complici ai furtului din sistemul bancar al R.Moldova şi care, evident, nu sunt interesaţi în desfăşurarea unei anchete temeinice, întoarcerea miliardului, iar persoanele realmente vinovate să fie deferite justiţiei, se mai menţionează în declaraţie, care se încheie cu un apel către deputaţi să întreprindă toate mijloacele legale pentru a nu admite o asemenea nelegiuire, inclusiv iniţierea şi votarea unei moţiuni de cenzură împotriva acestui guvern antipopular, demiterea lui şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Ex-premierul Ion Sturza a catalogat decizia Guvernului Filip drept „o laşitate”. „Nu este legal şi constituţional! O aşa decizie poate să ia doar Parlamentul. Şi nu speculaţi cu FMI! A fost o decizie a guvernării moldovene de a pune consecinţele furtului pe oameni şi a ascunde impactul dezastruos al hoţiei instituţionalizate!”, a scris I. Sturza pe Facebook.

Marţi Parlamentul s-a convocat într-o şedinţă specială pentru a examina răspunderea asumată de Guvern. În debutul şedinţei PSRM a blocat tribuna centrală. Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a anunţat o pauză de 5 minute. După ce deputaţii socialişti au părăsit sala, Parlamentul a continuat şedinţa. PSRM a anunţat că va iniţia o moţiune de demitere a Guvernului Filip. În aceeaşi zi moţiunea de cenzură a fost semnată de 37 de deputaţi din fracţiunile parlamentare ale Partidului Socialiştilor (24 de deputaţi), Partidului Comuniştilor (5 deputaţi) şi  Partidului Liberal Democrat (8 deputaţi) şi depusă la Cancelaria Parlamentului.

„Săptămâna viitoare, cel târziu joi, când de obicei sunt şedinţele ordinare ale Parlamentului, Guvernul Filip trebuie să vină în plenul Parlamentului ca să răspundă la această moţiune”, a declarat liderul PSRM, exprimându-şi speranţa că celor 37 de deputaţi li se vor mai alătura şi alţi parlamentari. Guvernul va cădea dacă moţiunea va fi votată de majoritatea deputaţilor.

Foto simbol: www.realitate.md

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close