Evenimente

Ansamblul “Lozioara” la 25 de ani

Ansamblul folcloric “Lozioara” din Şoldăneşti a împlinit 25 de ani de activitate.

Aniversarea a fost marcată cu un spectacol muzical de zile mari, prezentat în scena căminului de cultură din centrul raional.

Acum un sfert de secol, inspiraţi de creaţia populară, un grup de tineri îndrăgostiţi de folclorul autohton, ghidaţi de Oleg Volontir, actualmente director artistic la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova, au pus prima piatră în temelia ansamblului folcloric “Lozioara”. Şi, după cum a fost menţionat în cadrul festivităţii, chiar de la prima apariţie în scenă, ei au cucerit publicul printr-un temperament fervent, cunoaşterea strălucită a tradiţiilor şi o măestrie artistică mereu în creştere.

“Frunzişoară lozioară” a fost cântecul de debut, de la care a şi fost aleasă denumirea ansamblului. Reuşitele colectivului se datorează şi Ninei Vidrașcu, Valentinei Bulgaru și regretatului Valeriu  Bulgaru, de la care au fost culese mare parte din piesele prezentate publicului.

Conduşi de neobosita Ana Ştirbu, Lozioara a reuşit să fie printre premianţii/ laureaţii diverselor evenimente culturale, între care Parada Portului Popular din Piața Marii Adunări Naționale, Chișinău 2013; Festivalul Cântecului Popular Pascal ”Pascala 2013”, Casa Radio Moldova; Festivalul raional al Cântecului Popular Pascal ”Cu gândul la Tine, Doamne”, locul I; Festivalul Internațional de Poezie și Cântec ”Dumitru Matcovschi”, ediția anului 2014; Festivalul raional ”În scenă doar bărbații” locul I; Festivalul–concurs național de Folclor ”Nistrule cu apă lină”, locul I, Anenii Noi; Festivalul republican ”La umbra stejarului”; Festivalul interraional ”Nistrule cu apă rece” din raionul Șoldănești; a fost invitat să-şi înregistreze repertoriul la Casa Radio Moldova, a participat a emisiunea televizată ”Cine vine la noi” ș.a.

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker