Evenimente

Copiii nevaccinați nu vor fi admiși în școli și grădinițe!

Ministerul Sănătății face apel către instituțiile de învățământ să nu admită copiii nevaccinați în școli și grădinițe. Îndemnul vine ca urmare a epidemiei de rujeolă înregistrată în România, care, potrivit autorităților de la Chișinău, creează un anumit pericol pentru importul acesteia în Republica Moldova.

Astfel, cadrele didactice și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire pentru copii sunt rugate să acorde o atenție sporită datelor privind vaccinarea copiilor la înscrierea lor în colectiv. Copiii nevaccinați nu vor fi admiși în școli sau grădinițe până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Sănătății, situații de import a rujeolei au fost înregistrate în anii 2006-2007 și 2012 – 2014. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în 2013 când în rezultatul importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat.

Autoritățile susțin că astăzi în țară nu există un pericol real de răspândire epidemică a cazurilor de rujeolă, însă, situația din România poate cauza importul acesteia în țara noastră.

Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecare copil trebuie vaccinat contra rujeolei cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Datele statistice arată că în 2015 doar 88,3% dintre copii au fost vaccinați, spre deosebire de 94,4% în 2008. Potrivit responsabililor din domeniu, cauza principală a acestui declin o constituie refuzul părinților.

Menționăm că potrivit Legii privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, „admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”.

În ultimele opt luni în România au fost înregistrate aproape 700 de cazuri de rujeolă, inclusiv 3 decese. 

Sursa: agora.md

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker