EvenimenteSocial

Gropile de împrumut devin accesibile

Gropile de împrumut vor fi exploatate în condiții legale, iar drumurile, căile ferate și digurile vor fi construite și reparate mult mai repede. În acest scop, Parlamentul a adoptat modificarea articolul 74 al Codului Funciar, prin care se facilitează alocarea terenurilor pentru gropile de împrumut și întoarcerea ulterioară a acestora în circuitul agricol.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și infrastructurii, amendamentul adoptat soluționează problema extragerii până la o adâncime de 5 metri a rocilor sedimentare neconsolidate de argilă, argilă nisipoasă, nisip argilos pentru construcția terasamentului drumurilor. Actualmente, numai pentru implementarea proiectelor de reabilitare, modernizare și construcție a drumurilor aflate în lucru sunt necesare circa 3,66 mln m3 de pământ. Conform prevederilor normative tehnice în vigoare, construcția rambleurilor, terasamentelor se efectuează din pământuri excavate din gropile de împrumut.

„Această modificare facilitează alocarea terenurilor pentru gropile de împrumut și întoarcerea ulterioară a acestora în circuitul agricol, va simplifica procedurile pentru Autoritățile Publice Locale, care au nevoie de utilizarea pământului pentru construcția sau restabilirea barajelor, combaterea eroziunilor și alunecărilor de teren”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean.

Până în prezent, pentru obținerea permisiunii de excavare a pământului la construcția rambleurilor era necesară o perioadă de timp îndelungată, fapt ce tergiversa termenii contractuali de executare a lucrărilor rutiere și putea conduce la ratarea mijloacelor financiare alocate de donatorii internaționali.

La momentul actual, în Republica Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, se implementează un vast program de îmbunătățire a peste 400 km de drumuri naționale de importanță majoră. În anul curent au fost lansate licitații pentru reabilitare și modernizarea a altor 300 km de drum.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker